Roodbruin Bier Uit Zuid West-vlaanderen Kriekenbier Uit Zuid West-vlaanderen - Brouwerij Verhaeghe

Roodbruin Bier Uit Zuid West-vlaanderen Kriekenbier Uit Zuid West-vlaanderen - Brouwerij Verhaeghe

De familiebrouwerij Verhaeghe is nog altijd gehuisvest in de sfeervolle  oude gebouwen die al bijna 120 jaar in het centrum van Vichte staan. “Enkel de oude brouwerszaal is niet meer volledig authentiek”, vertelt Karl Verhaeghe, telg van de vierde generatie brouwers. “Dat komt omdat mijn overgrootvader Paul Verhaeghe, de stichter van de brouwerij, tijdens de Eerste Wereldoorlog weigerde voor de Duitse bezetter te brouwen. De brouwinstallatie met de koperen ketels en open vuurmonden is toen volledig ontmanteld. De Duitsers konden het vele koper uiteraard goed gebruiken voor de aanmaak van hun oorlogsmunitie.”

 Verhaeghe heeft zich de voorbije jaren sterk gespecialiseerd in het brouwen van het zo typische roodbruin bier uit zuid West-Vlaanderen, de streek rond Kortrijk. “Roodbruin bier is echt historisch verbonden met zuid West-Vlaanderen”, zegt Karl Verhaeghe. “Je kan het gerust vergelijken met het geuzeverhaal voor de streek rond Brussel. Vroeger  
telde de regio tientallen brouwers die elk hun dorp van bier voorzagen. Vandaag zijn we nog maar met twee die het roodbruine bier volgens de regels brouwen.”

 Roodbruin bier verkrijgt zijn rode spiegeling door de graad waarin het gerstemout geroosterd wordt. Even cruciaal is het rijpen van het bier in oude eiken vaten. “Vooral dat lange rijpingsproces maakt het nog zo’n ambachtelijke aangelegenheid”, zegt Karl Verhaeghe. “Het is echt een aparte wetenschap. Met inoxvaten zou het allemaal veel controleerbaarder zijn maar nu geeft elk vat zijn eigen smaak af aan het bier. We moeten dan ook voortdurend 
blenden - verschillende bieren samenbrengen - om toch een constante smaak te krijgen.” 

Brouwerij Verhaege heeft twee roodbruine bieren met het label van streekproduct: de Vichtenaar en de Duchesse de Bourgogne. De Vichtenaar benadert nog het sterkst het oerroodbruine bier terwijl de Duchesse de Bourgogne een luxueuzere uitvoering is met een hoger alcoholgehalte (6,2 graden). 
Eind jaren ‘40 creëerde Brouwerij Verhaeghe ook een West-Vlaams kriekenbier. “De basis is een mengeling van jong en oud roodbruin bier waaraan we in juli Gorsemse krieken uit Sint-Truiden toevoegen”, zegt Karl Verhaeghe. “Omdat de smaak van de kriekenvrucht wel eens verschilt van seizoen tot seizoen wordt het kriekenbier versneden met kriekenbier van het jaar voordien. Hierdoor bekomen we een constantere smaak.” Het kriekenbier van brouwerij Verhaeghe heeft een echte kriekensmaak en onderscheidt zich hierdoor van de vele zeemzoete kriekbieren. 

gebruiken voor de aanmaak van hun oorlogsmunitie.”