Vlieronade: het zomerdrankje dat je moet proeven!
04 juni 2021 
2 min. leestijd

Vlieronade: het zomerdrankje dat je moet proeven!

Onlangs ontving ik enkele proevertjes vlieRonade, een limonade op basis van vlierbloesem. Nu het eindelijk is beginnen zomeren, lijkt me dat een prima dorstlesser. Niet alleen lekker, maar ook gezond, zou mijn Moemoe gezegd hebben. Van vlier wist ze alles, bijvoorbeeld dat het boordevol vitamine C zit. Gelukkig was ze ook vrijgevig met haar kennis, want anders had ik er nu niet veel over kunnen vertellen. Ik woon in de stad en daar ligt vlier niet bepaald in de winkel tussen de appels en de bananen.

Jaarlijks maak ik hernieuwd kennis met het mild zoete aroma van de vlierstruik wanneer ik in de maand mei of juni ga wandelen, buiten de stad, in een wijk met veel tuinen. De struik staat dan in bloei en wanneer er een lichte bries is, dan zweeft de honingachtige geur daarop mee. Die lentebode doet me altijd watertanden!

Licht zoet en friszuur

Ik neem een groot limonadeglas want het blikje heeft een inhoud van niet minder dan 330 ml; best wel een flinke portie. Zodra ik het lipje van het blikje opentrek, komt de typische geur van vlierbloesem me tegemoet. Even denk ik dat dit te zoet gaat smaken. Ik nip voorzichtig en knik tevreden. Jeroen, de bedenker van vlieRonade, heeft niet overdreven met extra suikers. De smaak is licht zoet en door de toegevoegde citroenen ook friszuur.


Een eigen versie van de beroemde Kaiserspritzer

Terwijl ik nog een slokje neem, zit ik in gedachten eventjes in Wenen. Enkele jaren geleden was ik in die stad met vakantie en aan de belangrijkste toeristische trekpleisters kun je een terrasje doen en Kaiserspritzer drinken, een uitstekende dorstlesser op basis van witte wijn, spuitwater en een scheutje vlierbloesemsiroop. Ik twijfel er niet aan dat je met vlieRonade een even lekkere variant kan maken. Weliswaar heb ik geen Oostenrijkse wijn in de kelder liggen, maar wel enkele flesjes droge witte wijn uit de Moezelstreek; daarmee zal het vast ook wel lukken.

Een ambachtelijke bereiding

Hoewel vlieRonade nieuw is voor me, is de producent geen onbekende. Hetzelfde team zorgde ook al voor het RoomeR aperitiefdrankje, eveneens op basis van vlierbloesem. Daarover vertel ik je weldra meer in een separate blog.

Je merkt het aan de smaak dat het vlieRonade-team hun recept bereiden volgens traditionele methoden. Om de biologische bloesems te plukken, trekken ze voor dag en dauw naar de zelfplukboerderij Pur Fruit in Oeselgem. “Dag en dauw” mag je letterlijk nemen, want als de bloesems nat worden, verkleuren ze bruin en zien ze er niet meer smakelijk uit. Plukken gebeurt zorgvuldig met de hand. Er mogen namelijk niet te veel bloesems verdwijnen, want anders komen er in het najaar geen bessen, en die zijn nodig voor de alom geprezen hoestsiroop. 

Benieuwd naar meer

Terwijl ik mijn glas leegdrink, schrijf ik mezelf snel nog in voor de RoomeR-nieuwsbrief. Dit team had me al verrast met hun lekkere aperitief. Maar vlieRonade maakt me nu nog nieuwsgieriger naar wat ze in de toekomst allemaal gaan bedenken. 


Over de schrijver
Ik ben Bert en ik ben zot van lokale producten! Ik ga op zoek naar Belgische top ingrediënten bij straffe producenten van bij ons!
Reactie plaatsen