Wat zijn de do's en don'ts bij het geven van relatiegeschenken?
24 juni 2023 
4 min. leestijd

Wat zijn de do's en don'ts bij het geven van relatiegeschenken?

Do's bij het geven van relatiegeschenken

Denk na over de ontvanger

Bij het geven van relatiegeschenken is het belangrijk om na te denken over de ontvanger. Wat vindt hij of zij leuk? Wat past bij de persoon en de relatie die je hebt? Een relatiegeschenk dat goed past bij de ontvanger zal meer gewaardeerd worden en kan de relatie versterken. Denk bijvoorbeeld aan een geschenk dat past bij de interesses of hobby's van de ontvanger, of aan een geschenk dat past bij de branche waarin de ontvanger werkzaam is. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de cultuur en gebruiken van de ontvanger, zodat het geschenk niet onbedoeld beledigend kan zijn. Kortom, door goed na te denken over de ontvanger kun je een relatiegeschenk geven dat echt gewaardeerd wordt.

Kies een passend geschenk

Bij het kiezen van een passend relatiegeschenk is het belangrijk om rekening te houden met de ontvanger. Denk na over zijn of haar interesses, hobby's en persoonlijke voorkeuren. Een geschenk dat goed past bij de ontvanger zal meer gewaardeerd worden en zal een positieve indruk achterlaten. Daarnaast is het ook belangrijk om het budget in gedachten te houden en te zorgen voor een geschenk van goede kwaliteit. Een goed gekozen relatiegeschenk kan bijdragen aan het versterken van de relatie tussen de gever en ontvanger.

Personaliseer het geschenk

Een belangrijke tip bij het geven van relatiegeschenken is om het cadeau te personaliseren. Dit kan door bijvoorbeeld het logo van het bedrijf op het geschenk te laten drukken of door de naam van de ontvanger erop te laten zetten. Op deze manier voelt de ontvanger zich speciaal en gewaardeerd. Het is wel belangrijk om te onthouden dat de personalisatie niet te opdringerig moet zijn en dat het geschenk nog steeds bruikbaar moet zijn voor de ontvanger. Een persoonlijk tintje kan dus zeker bijdragen aan een geslaagd relatiegeschenk, maar houd het subtiel en passend bij de ontvanger en de gelegenheid.

Geef het geschenk op het juiste moment

Het geven van een relatiegeschenk op het juiste moment kan een groot verschil maken in de impact ervan. Het is belangrijk om te weten wanneer het gepast is om een geschenk te geven en wanneer niet. Bijvoorbeeld, het geven van een geschenk tijdens een zakelijke bijeenkomst kan als ongepast worden beschouwd, terwijl het geven van een geschenk na afloop van een succesvol project of samenwerking juist zeer gewaardeerd kan worden. Het is ook belangrijk om te overwegen of het geschenk past bij de gelegenheid en de relatie met de ontvanger. Het geven van een duur geschenk aan een nieuwe klant kan bijvoorbeeld als overdreven worden gezien, terwijl het geven van een klein gebaar aan een trouwe klant juist een blijk van waardering kan zijn. Kortom, het juiste moment en de juiste context zijn essentieel bij het geven van relatiegeschenken.

Bedank de ontvanger

Bedank de ontvangerHet is belangrijk om de ontvanger van het relatiegeschenk te bedanken voor zijn of haar tijd en moeite. Dit kan op verschillende manieren worden gedaan, zoals het sturen van een persoonlijk bedankje per e-mail of het versturen van een handgeschreven kaartje. Het is ook een goed idee om de ontvanger te laten weten dat het geschenk met zorg is uitgekozen en dat het bedrijf waarvoor u werkt waarde hecht aan de relatie met de ontvanger. Door de ontvanger op een gepaste manier te bedanken, kunt u de relatie versterken en de kans vergroten dat de ontvanger in de toekomst zaken met u zal blijven doen.

Don'ts bij het geven van relatiegeschenken

Geef geen goedkope of ongepaste geschenken

Het geven van goedkope of ongepaste relatiegeschenken kan een negatieve indruk achterlaten bij de ontvanger. Het kan overkomen als onoprecht en ondoordacht, wat de relatie tussen de twee partijen kan schaden. Het is daarom belangrijk om te investeren in kwalitatieve en passende geschenken die de ontvanger zullen waarderen en herinneren. Vermijd daarom goedkope prullaria en geschenken die niet passen bij de interesses of behoeften van de ontvanger. Een goed relatiegeschenk is een blijk van waardering en respect, en kan bijdragen aan het versterken van de relatie tussen beide partijen.

Geef geen geschenken die als omkoping kunnen worden gezien

Het is belangrijk om te onthouden dat het geven van relatiegeschenken niet bedoeld is als omkoping. Het is daarom van cruciaal belang om geen geschenken te geven die als omkoping kunnen worden gezien. Dit kan variëren van dure cadeaus tot geschenken die te persoonlijk zijn. Het is beter om te kiezen voor bescheiden geschenken die passen bij de relatie en de gelegenheid. Het is ook belangrijk om te weten wat de regels zijn binnen het bedrijf of de organisatie waarvoor u werkt, om te voorkomen dat u onbedoeld de regels overtreedt.

Geef geen geschenken die de ontvanger in verlegenheid kunnen brengen

Bij het geven van relatiegeschenken is het belangrijk om rekening te houden met de ontvanger en zijn of haar cultuur en achtergrond. Het is daarom verstandig om geen geschenken te geven die de ontvanger in verlegenheid kunnen brengen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan cadeaus die te persoonlijk zijn of te duur. Ook kan het geven van alcohol of tabak ongepast zijn, afhankelijk van de situatie en de ontvanger. Het is daarom belangrijk om goed na te denken over het geschenk en de ontvanger, zodat het cadeau een positieve indruk achterlaat en niet voor ongemakkelijke situaties zorgt.

Geef geen geschenken die in strijd zijn met de bedrijfsregels

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de relatiegeschenken die u geeft niet in strijd zijn met de bedrijfsregels. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat u geen geschenken geeft die als omkoping kunnen worden gezien of die de schijn van belangenverstrengeling kunnen wekken. Zorg er daarom voor dat u op de hoogte bent van de bedrijfsregels en dat u deze respecteert bij het kiezen van relatiegeschenken. Als u twijfelt, is het altijd beter om advies te vragen aan uw leidinggevende of de afdeling die verantwoordelijk is voor de bedrijfsregels.

Geef geen geschenken aan potentiële klanten voordat er een relatie is opgebouwd

Het is belangrijk om eerst een relatie op te bouwen met potentiële klanten voordat je ze relatiegeschenken geeft. Het kan namelijk overkomen als een vorm van omkoping en kan de integriteit van je bedrijf in twijfel trekken. In plaats daarvan kun je beter investeren in het opbouwen van een goede relatie door bijvoorbeeld persoonlijk contact te leggen en interesse te tonen in hun behoeften en wensen. Wanneer er een sterke band is opgebouwd, kun je overwegen om een passend relatiegeschenk te geven als blijk van waardering.

Over de schrijver
Ik ben Bert en ik ben zot van lokale producten! Ik ga op zoek naar Belgische top ingrediënten bij straffe producenten van bij ons!
Reactie plaatsen