De do's en don'ts van relatiegeschenken geven
01 juli 2023 
7 min. leestijd

De do's en don'ts van relatiegeschenken geven

Doel van relatiegeschenken

Het versterken van de relatie met klanten

Het geven van relatiegeschenken is een effectieve manier om de band met klanten te versterken. Door het geven van een attent cadeau laat je zien dat je de klant waardeert en dat je graag zaken met hem of haar blijft doen. Het is belangrijk om hierbij wel rekening te houden met de waarde en het type geschenk. Een te duur cadeau kan als ongepast worden gezien en een onpersoonlijk geschenk kan juist averechts werken. Kies daarom voor een cadeau dat past bij de klant en de relatie die je met hem of haar hebt opgebouwd. Denk bijvoorbeeld aan een gepersonaliseerd geschenk of een cadeau dat aansluit bij de interesses van de klant. Zo laat je zien dat je de klant goed kent en dat je moeite hebt gedaan om een passend cadeau te vinden.

Het vergroten van de naamsbekendheid

Een van de belangrijkste redenen om relatiegeschenken te geven is om de naamsbekendheid van je bedrijf te vergroten. Door het geven van een geschenk met jouw bedrijfslogo erop, zorg je ervoor dat jouw bedrijfsnaam bij de ontvanger in gedachten blijft. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor een geschenk dat past bij jouw bedrijf en doelgroep. Denk bijvoorbeeld aan een praktisch geschenk zoals een notitieboekje of een pen, die de ontvanger dagelijks kan gebruiken. Zorg er ook voor dat het geschenk van goede kwaliteit is, zodat het langer meegaat en de ontvanger er positieve associaties mee blijft hebben. Door op deze manier te investeren in relatiegeschenken, vergroot je niet alleen de naamsbekendheid van je bedrijf, maar ook de loyaliteit van je klanten en relaties.

Het bedanken van medewerkers of partners

Het bedanken van medewerkers of partners is een belangrijk moment om waardering te tonen voor hun inzet en samenwerking. Het geven van relatiegeschenken kan hierbij helpen, maar het is belangrijk om hierbij rekening te houden met de persoonlijke voorkeuren en interesses van de ontvanger. Een gepersonaliseerd geschenk kan bijvoorbeeld meer impact hebben dan een standaard cadeau. Daarnaast is het belangrijk om het geschenk op een gepaste manier te overhandigen, bijvoorbeeld tijdens een persoonlijk gesprek of bij een speciale gelegenheid. Het bedanken van medewerkers of partners met een relatiegeschenk kan bijdragen aan een positieve werksfeer en een goede relatie tussen beide partijen.

Do's bij het geven van relatiegeschenken

Kies een passend geschenk

Het kiezen van een passend relatiegeschenk is van groot belang. Het geschenk moet namelijk niet alleen bij de ontvanger passen, maar ook bij de gelegenheid en de relatie die je met de ontvanger hebt. Denk bijvoorbeeld aan een luxe pen voor een zakelijke relatie of een gepersonaliseerde mok voor een collega. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de waarde van het geschenk. Een te duur geschenk kan als ongepast worden gezien, terwijl een te goedkoop geschenk juist kan overkomen als onverschilligheid. Kortom, neem de tijd om een passend geschenk te kiezen en laat zien dat je de ontvanger waardeert.

Personaliseer het geschenk

Een van de belangrijkste aspecten van het geven van relatiegeschenken is het personaliseren van het geschenk. Door het geschenk te personaliseren, laat je zien dat je echt om de ontvanger geeft en dat je tijd en moeite hebt gestoken in het vinden van het perfecte geschenk. Er zijn verschillende manieren om een geschenk te personaliseren, zoals het toevoegen van een persoonlijke boodschap, het graveren van de naam van de ontvanger op het geschenk of het kiezen van een geschenk dat past bij de interesses en hobby's van de ontvanger. Door het personaliseren van het geschenk, maak je het niet alleen uniek en speciaal, maar ook meer betekenisvol voor de ontvanger.

Geef het geschenk op het juiste moment

Het is belangrijk om het relatiegeschenk op het juiste moment te geven. Dit kan bijvoorbeeld zijn tijdens een belangrijke meeting, een jubileum of een verjaardag. Zorg ervoor dat het geschenk past bij de gelegenheid en dat het niet te opdringerig overkomt. Het geven van een geschenk kan een mooie manier zijn om waardering te tonen, maar het moet wel oprecht zijn en niet gezien worden als een manier om iets terug te krijgen. Kies daarom het juiste moment en de juiste gelegenheid om het geschenk te geven.

Don'ts bij het geven van relatiegeschenken

Geef geen goedkope of ongepaste geschenken

Het geven van goedkope of ongepaste relatiegeschenken kan een negatieve indruk achterlaten bij de ontvanger. Het kan overkomen als onoprecht en ongeïnteresseerd in de relatie. Bovendien kan het geschenk als ongepast worden beschouwd als het niet past bij de ontvanger of de gelegenheid. Het is daarom belangrijk om zorgvuldig na te denken over het geschenk en te investeren in kwalitatieve en passende relatiegeschenken.

Geef geen geschenken met een te hoge waarde

Het is belangrijk om te onthouden dat het geven van relatiegeschenken niet bedoeld is om indruk te maken met de waarde van het geschenk. Het is beter om een bescheiden geschenk te geven dat past bij de relatie en de gelegenheid. Geschenken met een te hoge waarde kunnen ongemakkelijk zijn voor de ontvanger en kunnen zelfs als omkoping worden gezien. Het is daarom verstandig om de waarde van het geschenk te beperken en te zorgen dat het geschenk niet te extravagant is.

Geef geen geschenken met een politieke of religieuze boodschap

Het geven van relatiegeschenken met een politieke of religieuze boodschap kan gevoelig liggen. Het is belangrijk om te onthouden dat niet iedereen dezelfde politieke of religieuze overtuigingen deelt. Het kan daarom beter zijn om neutrale geschenken te geven die geen politieke of religieuze boodschap uitdragen. Als je toch een geschenk wilt geven met een bepaalde boodschap, zorg er dan voor dat je de ontvanger goed kent en weet dat hij of zij deze boodschap waardeert. Anders kan het geschenk als ongepast worden ervaren en kan het zelfs leiden tot een verstoorde relatie.

Etiquette bij het geven van relatiegeschenken

Houd rekening met culturele verschillen

Wanneer je relatiegeschenken geeft aan internationale klanten of partners, is het belangrijk om rekening te houden met culturele verschillen. Zo kan het zijn dat bepaalde cadeaus in sommige culturen als ongepast worden gezien. Bijvoorbeeld, in sommige Aziatische landen wordt het geven van een horloge gezien als een teken van de dood. Ook kan de manier waarop het cadeau wordt gegeven verschillen per cultuur. In Japan is het bijvoorbeeld gebruikelijk om het cadeau met beide handen aan te bieden en om het niet direct uit te pakken. Het is daarom belangrijk om je te verdiepen in de cultuur van de ontvanger voordat je een relatiegeschenk geeft.

Geef geen geschenken aan overheidsfunctionarissen

Het is belangrijk om te onthouden dat het geven van relatiegeschenken aan overheidsfunctionarissen in sommige gevallen als omkoping kan worden beschouwd. Het is daarom verstandig om geen geschenken te geven aan ambtenaren, politici of andere overheidsfunctionarissen. Als u toch een geschenk wilt geven, zorg er dan voor dat het een symbolische waarde heeft en niet te duur is. Het is ook verstandig om de regels en voorschriften van de betreffende overheidsinstantie te raadplegen voordat u een geschenk geeft.

Vermijd belangenverstrengeling

Het is belangrijk om belangenverstrengeling te vermijden bij het geven van relatiegeschenken. Dit betekent dat je geen geschenken moet geven aan mensen die invloed hebben op beslissingen die jouw bedrijf kunnen beïnvloeden. Het kan namelijk de schijn wekken dat je probeert om gunsten te kopen. Het is beter om relatiegeschenken te geven aan mensen die geen directe invloed hebben op jouw bedrijf, zoals secretaresses of receptionisten. Op deze manier blijft de relatie professioneel en voorkom je mogelijke conflicten.

Alternatieven voor relatiegeschenken

Geef een ervaring cadeau

Een ervaring cadeau geven is een geweldige manier om een blijvende indruk achter te laten bij de ontvanger. Denk bijvoorbeeld aan een dagje uit naar een pretpark of een wellnesscentrum, een kookworkshop of een wijnproeverij. Het voordeel van een ervaring cadeau geven is dat het niet alleen een materieel geschenk is, maar ook een herinnering die de ontvanger nog lang zal bijblijven. Zorg er wel voor dat de ervaring past bij de interesses en voorkeuren van de ontvanger, anders kan het cadeau juist averechts werken.

Doneer aan een goed doel

Een andere manier om relatiegeschenken te geven is door te doneren aan een goed doel. Dit kan een geweldige manier zijn om uw bedrijf te promoten en tegelijkertijd iets terug te geven aan de gemeenschap. Het kiezen van het juiste goede doel is belangrijk, omdat het moet aansluiten bij de waarden van uw bedrijf en uw klanten. Zorg ervoor dat u het goede doel goed onderzoekt en dat u transparant bent over de donatie. Het kan ook een goed idee zijn om uw klanten te betrekken bij het kiezen van het goede doel, zodat ze zich meer betrokken voelen bij de donatie.

Organiseer een evenement

Een andere manier om relatiegeschenken te geven is door het organiseren van een evenement. Dit kan variëren van een kleinere bijeenkomst tot een groter evenement. Het organiseren van een evenement biedt de mogelijkheid om uw bedrijf te promoten en tegelijkertijd uw klanten en partners te bedanken voor hun loyaliteit. Zorg ervoor dat het evenement past bij uw bedrijf en dat het aansluit bij de interesses van uw doelgroep. Het is ook belangrijk om de juiste relatiegeschenken te kiezen die passen bij het evenement en die uw bedrijf vertegenwoordigen. Door het organiseren van een evenement kunt u een blijvende indruk achterlaten bij uw klanten en partners.

Het meten van het succes van relatiegeschenken

Vraag om feedback

Vraag om feedbackHet is belangrijk om te weten of het relatiegeschenk in de smaak is gevallen bij de ontvanger. Vraag daarom altijd om feedback. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een persoonlijk gesprek, een enquête of een online review. Op deze manier krijg je inzicht in wat wel en niet werkt bij het geven van relatiegeschenken en kun je hierop inspelen bij toekomstige geschenken. Bovendien laat je zien dat je waarde hecht aan de mening van de ontvanger en dat je openstaat voor verbetering.

Meet de impact op de naamsbekendheid

Het meten van de impact van relatiegeschenken op de naamsbekendheid is van groot belang om te bepalen of de investering de moeite waard is geweest. Dit kan bijvoorbeeld door middel van enquêtes onder klanten en prospects, waarin wordt gevraagd of zij de naam van het bedrijf kennen en of zij het relatiegeschenk hebben ontvangen. Ook kan worden gekeken naar het aantal nieuwe klanten dat binnenkomt na het geven van relatiegeschenken en of zij het bedrijf hebben leren kennen via het geschenk. Door deze metingen kan worden bepaald of het geven van relatiegeschenken een effectieve manier is om de naamsbekendheid te vergroten en zo ja, welke geschenken het meest effectief zijn.

Meet de impact op de omzet

Het meten van de impact van relatiegeschenken op de omzet is van groot belang om te bepalen of het geven van deze geschenken een effectieve marketingstrategie is. Er zijn verschillende manieren om de impact te meten, zoals het bijhouden van verkoopcijfers voor en na het geven van de geschenken, het uitvoeren van enquêtes onder klanten en het analyseren van de feedback die wordt ontvangen. Het is belangrijk om te onthouden dat de impact van relatiegeschenken niet altijd direct meetbaar is en dat het geven van deze geschenken ook kan bijdragen aan het opbouwen van relaties en het versterken van de merkidentiteit op de lange termijn.

Over de schrijver
Ik ben Bert en ik ben zot van lokale producten! Ik ga op zoek naar Belgische top ingrediënten bij straffe producenten van bij ons!
Reactie plaatsen