De dos en don'ts van relatiegeschenken
28 juni 2023 
3 min. leestijd

De dos en don'ts van relatiegeschenken

De dos van relatiegeschenken

Kies een passend geschenk

Het kiezen van een passend relatiegeschenk is van groot belang. Het geschenk moet namelijk aansluiten bij de ontvanger en de relatie die je met hem of haar hebt. Denk bijvoorbeeld aan de branche waarin de ontvanger werkzaam is en zijn of haar persoonlijke interesses. Een passend geschenk zorgt voor een positieve associatie met jouw bedrijf en kan de relatie versterken. Houd bij het kiezen van een geschenk ook rekening met het budget en de uitstraling van het geschenk. Een goed gekozen geschenk kan een waardevolle investering zijn in de relatie met je klanten of zakenpartners.

Personaliseer het geschenk

Een belangrijke tip bij het geven van relatiegeschenken is om het cadeau te personaliseren. Dit kan door bijvoorbeeld het logo van het bedrijf op het geschenk te laten drukken of door de naam van de ontvanger erop te laten zetten. Op deze manier voelt de ontvanger zich speciaal en gewaardeerd. Het personaliseren van het geschenk zorgt er ook voor dat het cadeau langer in het geheugen van de ontvanger blijft hangen en dat de relatie tussen het bedrijf en de ontvanger versterkt wordt. Het is dus zeker de moeite waard om te investeren in het personaliseren van relatiegeschenken.

Geef het geschenk op het juiste moment

Het is belangrijk om het relatiegeschenk op het juiste moment te geven. Dit kan bijvoorbeeld zijn tijdens een belangrijke zakelijke bijeenkomst, een jubileum of tijdens de feestdagen. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de timing van het geschenk. Geef het niet te vroeg, want dan kan het als opdringerig worden ervaren. Maar wacht ook niet te lang, want dan kan het zijn doel missen. Zorg er daarom voor dat je het geschenk op het juiste moment geeft, zodat het een positieve indruk achterlaat bij de ontvanger.

Bedank de ontvanger

Het bedanken van de ontvanger is een belangrijk onderdeel van het geven van relatiegeschenken. Het laat zien dat je de tijd en moeite waardeert die ze hebben genomen om met je samen te werken of om je bedrijf te ondersteunen. Een persoonlijk bedankje kan het verschil maken tussen een gewoon cadeau en een geschenk dat echt gewaardeerd wordt. Zorg ervoor dat je het bedankje oprecht en op tijd geeft, zodat de ontvanger weet dat je hun inzet waardeert. Een eenvoudig bedankje kan al genoeg zijn om een blijvende indruk achter te laten en de relatie te versterken.

De don'ts van relatiegeschenken

Geef geen goedkope geschenken

Het geven van goedkope relatiegeschenken kan een negatieve indruk achterlaten bij de ontvanger. Het kan overkomen alsof er weinig moeite is gestoken in het cadeau en dat de relatie niet belangrijk genoeg is om te investeren in een kwalitatief geschenk. Bovendien kan een goedkoop geschenk van slechte kwaliteit zijn, wat de ontvanger kan afschrikken en de relatie kan schaden. Het is daarom belangrijk om te investeren in relatiegeschenken van goede kwaliteit die passen bij de ontvanger en de relatie die u wilt onderhouden.

Geef geen geschenken die niet passen bij de ontvanger

Het is belangrijk om te weten wie de ontvanger is voordat je een relatiegeschenk geeft. Een geschenk dat niet past bij de ontvanger kan namelijk averechts werken en zelfs een negatieve indruk achterlaten. Zo kan het geven van alcoholische dranken aan iemand die geen alcohol drinkt als ongepast worden gezien. Ook kan het geven van een duur cadeau aan iemand die je niet goed kent als overdreven worden beschouwd. Zorg er daarom voor dat je de ontvanger goed kent en dat het geschenk past bij zijn of haar interesses en persoonlijkheid.

Geef geen geschenken met een te hoge waarde

Het is belangrijk om te onthouden dat het geven van relatiegeschenken niet bedoeld is om indruk te maken met de waarde van het geschenk. Het is eerder bedoeld als een gebaar van waardering en dankbaarheid voor de relatie tussen de twee partijen. Het geven van geschenken met een te hoge waarde kan ongemakkelijk zijn voor de ontvanger en kan zelfs als een vorm van omkoping worden gezien. Het is daarom verstandig om te kiezen voor geschenken die passen bij de relatie en het budget.

Geef geen geschenken met een te lage waarde

Het geven van relatiegeschenken met een te lage waarde kan een negatieve indruk achterlaten bij de ontvanger. Het kan overkomen alsof er weinig moeite is gestoken in het bedanken of waarderen van de relatie. Bovendien kan het de ontvanger het gevoel geven dat hij of zij niet belangrijk genoeg is voor het bedrijf. Het is daarom belangrijk om te investeren in relatiegeschenken van goede kwaliteit en met een passende waarde. Zo laat je zien dat je de relatie waardeert en serieus neemt.

Over de schrijver
Ik ben Bert en ik ben zot van lokale producten! Ik ga op zoek naar Belgische top ingrediënten bij straffe producenten van bij ons!
Reactie plaatsen