Zijn kerstgeschenken aan klanten en personeel aftrekbaar?
19 november 2018 
4 min. leestijd

Zijn kerstgeschenken aan klanten en personeel aftrekbaar?

Voor veel bedrijven betekent het nieuwe jaar niet alleen het organiseren van recepties, maar ook het uitdelen van geschenken. Bijvoorbeeld een fles wijn of een kalender. Maar wist u dat sommige relatiegeschenken fiscaal aftrekbaar zijn? Wat zijn deze, we leggen het hier uit.

Relatiegeschenk: directe belastingen en btw

Relatiegeschenken zijn geschenken van een bepaalde waarde die periodiek (bijvoorbeeld met Nieuwjaar) of bij een speciale gelegenheid (bijv. Jubileum, opening van een nieuwe onderneming) aan klanten of zakelijke relaties worden aangeboden. De bedoeling van relatiegeschenken is niet direct om nieuwe klanten aan te trekken, maar om bestaande relaties te onderhouden. Over het algemeen is een relatiegeschenk meer een luxeartikel (bijv. Een boek, wijn, lederwaren). Welke belastingen zijn hierop van toepassing?

1. Directe belastingen

In principe zijn relatiegeschenken voor 50% aftrekbaar zolang ze een beperkte waarde hebben. Geschenken met een grotere waarde kunnen fiscaal duurder blijken te zijn en vervolgens kan een geschenk een bittere nasmaak krijgen.

kerstcadeaus

Onder de waarden met bijbehorende regels:

Waarde

If the value is less than 125 euros, then there is no problem, no matter who the recipient is. The purchase prices of the gifts are 50% deductible.

Waarde > 125 euro

Boven de 125 euro wordt het ingewikkelder.

* Als de begunstigde een handelaar, industrieel, landbouwer of vrije beroeper is en

1. u bent zelf onderworpen aan de personenbelasting, dan dient u een fiche 281.50 (nl. “voordeel van alle aard”) op te maken op naam van de begunstigde. Het geschenk is voor u dan wel 100% aftrekbaar maar voor de ontvanger een belastbaar voordeel zijn. Dit maakt het geschenk voor hem minder aantrekkelijk. Maakt u geen fiche op, dan is het geschenk niet aftrekbaar.

2. u bent zelf onderworpen aan de vennootschapsbelasting. Ook dan dient u een fiche 281.50 op te maken. Maakt u geen fiche op, dan blijft de uitgave voor de geschenken wel volledig aftrekbaar, maar op de waarde van het gegeven voordeel wordt een bijzondere aanslag geheven van 309% (300% + 3% crisisbelasting). Dit is de zogenaamde belasting op geheime commissielonen. Deze bijzondere belasting mag u wel als beroepskost aftrekken.

* Als de genieter een particulier is, dan blijft de 50%-aftrekmogelijkheid behouden voor zover de kosten niet als “overdreven” worden verworpen.

2. BTW

Waarde

De BTW die u betaalt bij de aankoop van uw relatiegeschenken mag u in aftrek brengen wanneer het geschenk per stuk minder dan 50 euro (exclusief BTW) bedraagt en de aftrek niet door andere bepalingen is uitgesloten.

Waarde > 50 euro

Kost uw geschenk 50 euro of meer, dan mag u de BTW niet in aftrek brengen op uw BTW-aangifte. Deze betaalde BTW mag u wel als beroepskosten opvoeren in de directe belastingen volgens de geldende regels.

Rookwaren en sterke drank uitgezonderd

De BTW op rookwaren of sterke drank mag u nooit in aftrek brengen in uw BTW-aangifte.

Reclameartikelen

In hoeverre is het uitdelen van gadgets aan de klanten aftrekbaar als bedrijfskosten?

Zolang deze gadgets van beperkte waarde zijn en op een opvallende en blijvende wijze de naam van uw bedrijf dragen, zijn ze volledig aftrekbaar als beroepskosten. U mag deze voorwerpen uitdelen aan bestaande klanten en potentiële nieuwe klanten. De bedoeling als reclamedrager moet duidelijk zijn om ze te kunnen aftrekken als bedrijfskosten.

Geschenkcheques

Wat is een geschenkcheque?

Naast de eindejaarspremie kunt u er ook voor kiezen om met kerst een eindejaarsgeschenk toe te kennen aan uw werknemers. Met een cheque weet u zeker dat het geschenk bij iedereen in de smaak valt.

 

kerstcadeaus

Deze beloning kan drie vormen aannemen:

• een bedrag in cash geld

• zelf een geschenk in natura laten kiezen

• een geschenkcheque

Een geschenkcheque kunt u aanbieden voor Kerstmis of Nieuwjaar, maar is ook geschikt om uw medewerkers bij andere gelegenheden in de bloemetjes te zetten. Bijvoorbeeld voor een huwelijk, een geboorte of voor een collega die met pensioen gaat.

Als je op zoek bent naar een geschenk in een bepaalde categorie, dan kun natuurlijk kiezen voor een specifieke cheque. Denk maar aan een boekenbon, DVD-cheque, een wellnessbon of een bon voor een bepaalde activiteit.

De voordelen van geschenkcheques

Veel geschenkcheques zijn te besteden bij verschillende winkels in België. Dat maakt het aantrekkelijk voor de ontvanger. Bovendien zijn ze voor uw werknemers belastingvrij.

Voor u als werkgever zijn ze ook 100% aftrekbaar (tot een bepaald maximumbedrag) en is het een zeer flexibel systeem omdat u zelf het bedrag kunt bepalen.

De geschenkcheques zijn tot een bepaald bedrag ook vrijgesteld van RSZ voor u als werkgever en voor uw medewerkers. Geen sociale bijdragen dus en dat voordeel is voor beide partijen.

Er zijn een aantal voorwaarden waaraan moet worden voldaan om het belastingvrij en vrij van sociale lasten te kunnen schenken. Hier moet u ook aan voldoen als u het als werkgever wilt aftrekken als beroepskosten. Dit zijn de geldende voorwaarden:

* alle personeelsleden moeten hetzelfde voordeel krijgen;

* de toekenning is voor een speciale gelegenheid;

* het bedrag is beperkt tot een maximum per werknemer per jaar;

* de cheques kunnen alleen worden ingeleverd bij een aantal ondernemingen waarmee een overeenkomst is afgesloten;

* de cheques hebben een beperkte looptijd;

* de cheques mogen in geen geval omgewisseld worden in geld.

Geef een cadeaumand met fiscaal voordeel

Samenvatting:

relatiegeschenken

relatiegeschenken

Als u de juiste regels toepast, hoeft het niet zo duur te zijn om uw klanten en medewerkers een mooi kerstcadeau te geven. Wil je iets persoonlijks maken? Kies vervolgens een geschenkmand die u zelf kunt samenstellen op onze website. Dat is leuk om te geven en te ontvangen!

Over de schrijver
Ik ben Bert en ik ben zot van lokale producten! Ik ga op zoek naar Belgische top ingrediënten bij straffe producenten van bij ons!
Reactie plaatsen