5 fouten die u moet vermijden bij het geven van relatiegeschenken
23 juni 2023 
6 min. leestijd

5 fouten die u moet vermijden bij het geven van relatiegeschenken

Fout 1: Geen rekening houden met de ontvanger

Niet weten wat de ontvanger leuk vindt

Een van de grootste fouten die u kunt maken bij het geven van relatiegeschenken is niet weten wat de ontvanger leuk vindt. Het is belangrijk om te onthouden dat het doel van een relatiegeschenk is om waardering te tonen en een positieve indruk achter te laten. Als u niet weet wat de ontvanger leuk vindt, kan het geschenk onpersoonlijk en ongepast lijken. Zorg er daarom voor dat u zich verdiept in de interesses en voorkeuren van de ontvanger voordat u een geschenk kiest. Dit kan door middel van een gesprek, het bekijken van hun social media of het vragen aan collega's of vrienden. Zo kunt u een geschenk kiezen dat niet alleen gewaardeerd wordt, maar ook een blijvende indruk achterlaat.

Geen rekening houden met de cultuur van de ontvanger

Wanneer u relatiegeschenken geeft, is het belangrijk om rekening te houden met de cultuur van de ontvanger. Wat in uw cultuur als een passend geschenk wordt beschouwd, kan in een andere cultuur als ongepast worden gezien. Zo kan het geven van alcoholische dranken aan een moslimontvanger als beledigend worden beschouwd. Het is daarom belangrijk om de cultuur van de ontvanger te begrijpen en te respecteren bij het kiezen van een geschikt relatiegeschenk. Dit kan het verschil maken tussen een gewaardeerd geschenk en een onbedoelde belediging.

Geen rekening houden met de relatie tussen u en de ontvanger

Een van de grootste fouten die u kunt maken bij het geven van relatiegeschenken is geen rekening houden met de relatie tussen u en de ontvanger. Het is belangrijk om te weten wie de ontvanger is en wat zijn of haar interesses zijn. Als u bijvoorbeeld een relatiegeschenk geeft aan een klant die u al jaren kent, dan is het belangrijk om iets te kiezen dat past bij zijn of haar persoonlijkheid en interesses. Als u echter een relatiegeschenk geeft aan een nieuwe klant, dan is het beter om iets algemener te kiezen, zoals een fles wijn of een doos chocolade. Door rekening te houden met de relatie tussen u en de ontvanger, kunt u ervoor zorgen dat uw relatiegeschenk goed wordt ontvangen en gewaardeerd.

Fout 2: Te goedkoop of te duur

Een te goedkoop geschenk kan ongeïnteresseerd overkomen

Het geven van een te goedkoop relatiegeschenk kan onbedoeld de indruk wekken dat u niet echt geïnteresseerd bent in de relatie met uw klant of zakenpartner. Het kan zelfs als beledigend worden ervaren, vooral als de ontvanger gewend is aan hoogwaardige geschenken van andere bedrijven. Het is belangrijk om te onthouden dat het doel van een relatiegeschenk is om waardering te tonen en een positieve indruk achter te laten. Kies daarom altijd voor een geschenk dat past bij de relatie en het imago van uw bedrijf, en investeer in kwaliteit om uw waardering te tonen.

Een te duur geschenk kan ongemakkelijk zijn voor de ontvanger

Het geven van een te duur relatiegeschenk kan onbedoeld ongemakkelijk zijn voor de ontvanger. Het kan de indruk wekken dat er een bepaalde verwachting is van de relatie of dat er een gunst wordt terugverwacht. Dit kan de ontvanger in een lastige positie brengen en de relatie onder druk zetten. Het is daarom belangrijk om bij het kiezen van een relatiegeschenk rekening te houden met de waarde en het doel ervan. Het gaat erom dat het geschenk oprecht en passend is, niet om de prijs ervan.

Het geschenk moet passen bij de gelegenheid en de relatie tussen u en de ontvanger

Bij het geven van relatiegeschenken is het van groot belang dat het geschenk past bij de gelegenheid en de relatie tussen u en de ontvanger. Zo kan het geven van een te duur cadeau aan een zakelijke relatie als ongepast worden gezien en kan het geven van een te informeel cadeau aan een belangrijke klant de relatie schaden. Het is daarom belangrijk om goed na te denken over de gelegenheid en de relatie tussen u en de ontvanger voordat u een geschenk kiest. Zo kunt u ervoor zorgen dat het geschenk niet alleen gewaardeerd wordt, maar ook bijdraagt aan het versterken van de relatie.

Fout 3: Geen persoonlijke touch

Een standaard geschenk zonder persoonlijke boodschap kan ongeïnteresseerd overkomen

Wanneer u een relatiegeschenk geeft, is het belangrijk om te onthouden dat het niet alleen gaat om het geven van een cadeau, maar ook om het tonen van waardering en het versterken van de relatie met de ontvanger. Een standaard geschenk zonder persoonlijke boodschap kan daarom ongeïnteresseerd overkomen en zelfs averechts werken. Zorg er daarom altijd voor dat u een persoonlijke boodschap toevoegt aan het geschenk, waarin u uw waardering en dankbaarheid uit voor de relatie met de ontvanger. Dit zal ervoor zorgen dat het geschenk niet alleen gewaardeerd wordt, maar ook bijdraagt aan het versterken van de band tussen u en uw relatie.

Een persoonlijke touch kan de waarde van het geschenk vergroten

Een persoonlijke touch kan de waarde van het geschenk vergroten. Het toevoegen van een persoonlijke boodschap of het graveren van de naam van de ontvanger op het geschenk kan het cadeau extra speciaal maken. Het laat zien dat u de ontvanger goed kent en dat u de moeite heeft genomen om iets unieks en persoonlijks te geven. Dit kan de relatie tussen u en de ontvanger versterken en ervoor zorgen dat het geschenk nog lang herinnerd wordt. Het is belangrijk om te onthouden dat het niet altijd om de waarde van het geschenk gaat, maar om de gedachte erachter. Een persoonlijke touch kan het verschil maken tussen een gewoon geschenk en een onvergetelijk cadeau.

Denk aan een handgeschreven kaartje of een geschenk dat past bij de hobby's of interesses van de ontvanger

Een handgeschreven kaartje kan een groot verschil maken bij het geven van relatiegeschenken. Het laat zien dat u de tijd en moeite heeft genomen om iets persoonlijks te schrijven en dat u de ontvanger waardeert. Daarnaast kan het ook helpen om een geschenk te kiezen dat past bij de hobby's of interesses van de ontvanger. Dit toont aan dat u aandacht heeft besteed aan hun persoonlijke voorkeuren en dat u hun smaak respecteert. Het kan ook helpen om een gesprek te starten en de relatie tussen u en de ontvanger te versterken.

Fout 4: Geen kwaliteit

Een geschenk van slechte kwaliteit kan onprofessioneel overkomen

Wanneer u een relatiegeschenk geeft, is het belangrijk om te onthouden dat het de bedoeling is om een positieve indruk achter te laten bij de ontvanger. Een geschenk van slechte kwaliteit kan echter het tegenovergestelde effect hebben en kan onprofessioneel overkomen. Het is daarom belangrijk om te investeren in kwalitatief hoogwaardige geschenken die de ontvanger zullen imponeren en waarderen. Door te kiezen voor geschenken van goede kwaliteit, laat u zien dat u waarde hecht aan de relatie en dat u bereid bent om te investeren in het behoud ervan.

Een geschenk van goede kwaliteit kan de relatie tussen u en de ontvanger versterken

Het geven van een relatiegeschenk van goede kwaliteit kan een positieve invloed hebben op de relatie tussen u en de ontvanger. Het laat zien dat u de ontvanger waardeert en dat u bereid bent om te investeren in de relatie. Een geschenk van goede kwaliteit kan ook een blijvende indruk achterlaten en kan ervoor zorgen dat de ontvanger zich gewaardeerd voelt. Het is daarom belangrijk om te investeren in kwalitatieve geschenken die passen bij de ontvanger en de relatie die u heeft. Door te kiezen voor een geschenk van goede kwaliteit, kunt u de relatie versterken en de ontvanger laten zien dat u om hem of haar geeft.

Kies voor een geschenk dat lang meegaat en van goede kwaliteit is

Het is belangrijk om te investeren in relatiegeschenken van goede kwaliteit die lang meegaan. Dit zorgt ervoor dat uw geschenk niet snel vergeten wordt en dat uw bedrijfsnaam of merknaam langer in de gedachten van uw klanten blijft hangen. Kies daarom voor duurzame materialen en producten die een lange levensduur hebben. Denk bijvoorbeeld aan een luxe pen, een hoogwaardige powerbank of een mooie mok van keramiek. Door te kiezen voor een geschenk van goede kwaliteit laat u zien dat u waarde hecht aan uw klanten en dat u alleen het beste voor hen wilt.

Fout 5: Geen timing

Een geschenk op het verkeerde moment kan ongepast zijn

Het is belangrijk om te weten wanneer het juiste moment is om een relatiegeschenk te geven. Het kan namelijk ongepast zijn om op een verkeerd moment een geschenk te geven. Bijvoorbeeld, als een klant net een slechte ervaring heeft gehad met uw bedrijf, kan het geven van een geschenk als een manier van omkoping worden gezien. Het is ook belangrijk om te weten of het bedrijf of de persoon die het geschenk ontvangt, bepaalde beleidsregels heeft over het ontvangen van geschenken. Het is daarom aan te raden om vooraf te informeren of het geven van een geschenk op dat moment gepast is.

Een geschenk op het juiste moment kan de relatie tussen u en de ontvanger versterken

Het geven van een relatiegeschenk op het juiste moment kan een groot verschil maken in de manier waarop de ontvanger uw gebaar waardeert. Het is belangrijk om te weten wanneer het gepast is om een geschenk te geven en wat voor soort geschenk het beste past bij de gelegenheid. Bijvoorbeeld, het geven van een geschenk aan een klant na een succesvolle samenwerking kan de relatie versterken en de klantloyaliteit vergroten. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat het geschenk niet te overdreven is en dat het past bij de zakelijke relatie. Het geven van een geschenk op het juiste moment kan dus een positieve invloed hebben op de relatie tussen u en de ontvanger.

Denk aan een geschenk bij een jubileum of een belangrijke mijlpaal

Wanneer u een relatiegeschenk geeft bij een jubileum of een belangrijke mijlpaal, is het belangrijk om een cadeau te kiezen dat past bij de gelegenheid. Denk bijvoorbeeld aan een gepersonaliseerd cadeau met de naam van het bedrijf en de datum van het jubileum erop. Het is ook een goed idee om te kijken naar de interesses van de ontvanger en een cadeau te kiezen dat daarbij past. Zo laat u zien dat u echt om de relatie geeft en dat u de ontvanger waardeert. Vergeet niet om het cadeau op tijd te bestellen, zodat u het op tijd kunt geven en de ontvanger er echt van kan genieten.

Over de schrijver
Ik ben Bert en ik ben zot van lokale producten! Ik ga op zoek naar Belgische top ingrediënten bij straffe producenten van bij ons!
Reactie plaatsen