7 gezondheidsvoordelen van honing
18 mei 2018 
in Honing
2 min. leestijd

7 gezondheidsvoordelen van honing

Honing is heerlijk en goed te gebruiken als natuurlijke zoetmaker in allerlei gerechten. Daarnaast is het ook nog eens heel gezond.

7 redenen waarom honing goed is voor je gezondheid

 • 1. Bacterie- en schimmelremmende werking
 • Dankzij de enzymen die bijen aan honing toevoegen, heeft honing een bacterie- en schimmelremmende werking. Honing kan daarom verlichting bieden als je keelpijn, een maagzweer of een bacteriële darminfectie hebt. Het helpt zelfs bij het helen van wondjes op de huid. Smeer het gewoon op de wond en deze zal sneller genezen.
  Honing heeft niet alleen een antibacteriële werking, het verzacht ook. Honing onttrekt namelijk water aan een ontstoken keel en vermindert zo de zwelling en de pijn. 2 Of 3 eetlepels in een kopje kruidenthee doen het werk, maar je kunt natuurlijk ook een kwast maken met warm water en citroensap.

 • 2. Bescherming tegen hart- en vaatziekten
 • Honing beschermt tegen kanker en hart- en vaatziekten, omdat het boordevol flavonoïden en antioxidanten zit.
  Regelmatig een kleine dosis rauwe honing en kaneel innemen, is goed voor je cholesterol. Het voorkomt bloedvatenvernauwing omdat het je aders schoonhoudt. Dit in combinatie met een gezond dieet en regelmatige beweging houdt je hart in topconditie!

 • 3. Beter uithoudingsvermogen
 • Met honing kun je je uithoudingsvermogen en sportprestaties verbeteren, omdat het de glycogeenvoorraad in de spieren langer op peil houdt. Met honing blijft de voorraad glycogeen in de spieren stabiel. Daardoor kun je langer doorgaan tijdens het sporten.
  Dooreen stabiel glycogeenniveau herstellen je spieren zich ook beter na het sporten.

 • 4. Beter immuunsysteem
 • Vooral tijdens de wintermaanden kan je immuunsysteem zwak zijn. Honing kan hierbij helpen. Het zorgt er namelijk voor dat het aantal witte bloedlichamen dat door het lichaam geproduceerd wordt, vergroot wordt. Als je er kaneel bij gebruikt, wordt dit effect nog eens versterkt. Zo worden ziektes door het lichaam geweerd en word je dus minder snel ziek.

 • 5. Regulering bloedsuikerspiegel
 • Dankzij de ideale balans van fructose en glucose, reguleert honing de bloedsuikerspiegel.
  Natuurlijke fructose zorgt er voor dat de lever beter in staat is om glucose om te zetten in glycogeen. Honing is dus absoluut niet te vergelijken met suiker en een goed merk honing heeft een lage waarde op de Glycemische Index, zodat je bloedsuikerspiegel er niet van piekt.

 • 6. Gezonde darmflora
 • Honing is een probiotioca en houdt de darmflora in balans. Sommige honingsoorten bevatten zelfs zeer grote hoeveelheden ‘vriendelijke’ bacteriën, waaronder 6 soorten lactobacilli en 4 soorten bifidobacteria.
  De opname van bepaalde voedingsstoffen kan beïnvloed worden door bepaalde voedingsbestanddelen. Honing is daar een van. Het helpt bij de opname van allerlei stoffen. Zo zijn er een aantal veranderingen en aanpassingen gedocumenteerd in de absorberende cellen van de dunne darm door honing. En er zijn diverse onderzoeken die aantonen dat het bijenproduct de oxidatieve stress bestrijdt in de lever, nieren en alvleesklier. Oxidatieve stress is een teveel aan vrije radicalen die allerlei klachten en ziekten kunnen veroorzaken.

 • 7. Tegen een droge huid
 • Honing helpt niet alleen tegen wondjes, ook een droge huid wordt geholpen met dit zoete goedje. Je smeert een laagje honing op de huid en laat dit een half uur intrekken. Daarna spoel je het af en zul je zien dat er een betere vochtbalans is. De huid herstelt sneller. Een droge huid is hiermee verleden tijd!

  Hoe herken je gezonde honing?

  Honing uit supermarkten is vaak een (suiker) mengsel van verschillende honingsoorten of zelfs een suikeroplossing. Ook is de honing vaak op een te hoge temperatuur verwarmd, waardoor veel voedingsstoffen verloren zijn gegaan. Controleer altijd even de verpakking van honing. Wanneer er staat aangegeven dat de honing gemengd is of dat de honing niet uit de EU landen komt, is het vaak van lage kwaliteit en zul je alsnog (gedeeltelijk) suiker eten.
  Wil je zelf testen hoe gezond honing is? Kijk dan op de website van honing van foodbelgium en ontdek een uitgebreid assortiment aan smaken.

Over de schrijver
Ik ben Bert en ik ben zot van lokale producten! Ik ga op zoek naar Belgische top ingrediënten bij straffe producenten van bij ons!
Rob Jansen
Door

Rob Jansen

op 11 May 2023

1. Honing is net zo "ongezond" als suiker: feit "Honing bestaat voor 80 procent uit suiker. De rest is met name water. Het is dus suiker in een vloeibare vorm. Suiker levert energie, maar voorziet je lichaam niet van de nodige vitamines, mineralen en vez

Carl
Door

Carl

op 13 Jun 2023

dank je voor dit nieuw wetenschappelijk inzicht Rob!

Purno
Door

Purno

op 10 Jul 2023

Hallo Rob, Fijn om te weten dat ik gewoon kristal suiker op mijn arm kan smeren bij een brandwond want dat is een stuk goedkoper dan honing.Wat een inzichtverrijking dat al die dokters en mensen het uit de oudheid het al 2000 jaar fout hebben. Dankjewel

angenita
Door

angenita

op 19 Jan 2024

honing uit de supermarkt is gepasteuriseerd en heeft geen medische waarde;die zitten alleen in RAUWE honing,zo leer eens goed de feiten te lezen voordat jullie zulke domme opinies uiten. heb zelf wonderbaarlijk succes met 3de-graads brandwond

Reactie plaatsen