Honing en kaneel: een gezond wondermiddel?
23 juli 2018 
in Honing
3 min. leestijd

Honing en kaneel: een gezond wondermiddel?

Honing is niet alleen erg lekker, het is ook nog eens enorm gezond. Steeds meer mensen kiezen ervoor om honing te gebruiken in plaats van suiker.
Ook kaneel is een superfood. Zowel honing als kaneel barsten van de gezonde voedingsstoffen, onmisbaar voor een goede levensstijl. De beiden gecombineerd zijn super food.
In een eerdere blog vertelden we al over de 7 gezondheidsvoordelen van honing. In deze blog vertellen we je meer over de gezondheidsvoordelen van kaneel.

Soorten kaneel

Eerst iets over de verschillende soorten: er zijn twee soorten kaneel . Wat je in de supermarkt vindt, is vaak een goedkope variant uit Indonesië (Cinnamomum cassia), ook wel “cassia” of “kassie” genoemd. Deze kaneel is zoeter en pikanter dan echte kaneel. Als je de voordelen van kaneel wilt ontdekken, kies dan zeker voor echte kaneel, de Ceylon kaneel (Cinnamomum zeylanicum). Bij voorkeur ook biologisch geteeld, dan ben je zeker van de kwaliteit.

kaneel

kaneel

10 Redenen waarom kaneel gezond is

Kaneel wordt al eeuwenlang ingezet tegen verschillende klachten, waaronder verkoudheid, diarree, bacteriële infecties, maar er is meer…

  • 1. Kaneel als antioxidant
  • Kaneel zit boordevol polyfenolen. Dat zijn antioxidanten die je lichaam beschermen tegen schade door vrije radicalen. Antioxidanten spelen een belangrijke rol in het tegengaan van veroudering van het lichaam. Ze herstellen beschadigde cellen en activeren tegelijkertijd enzymen in het lichaam die de cel daarbij helpen. Een goede reden om kaneel aan je gerechten toe te voegen! Bovendien blijft voedsel waar kaneel doorheen is gemengd, langer goed.

  • 2. Kaneel heeft een ontstekingsremmende werking
  • Omdat zowel honing als kaneel een ontstekingsremmende werking hebben, zijn het beiden fantastisch middeltjes tegen aandoeningen die door bacteriën of virussen veroorzaakt worden. Zo zijn er onderzoeken die suggereren dat het immuunsysteem versterkt wordt als je regelmatig honing met kaneel eet. Griep en verhoudheden gaan daardoor sneller over.

  • 3. Kaneel helpt hart- en vaatziekten te voorkomen
  • Regelmatig een kleine dosis rauwe honing en kaneel is goed voor je cholesterol. Het voorkomt bloedvatenvernauwing omdat het je aders schoonhoudt. Dit in combinatie met een gezond dieet en regelmatige beweging houdt je hart in topconditie!

  • 4. Kaneel voorkomt mogelijk bepaalde hersenziekten
  • Kaneel helpt mogelijk hersenziekten zoals Alzheimer en Parkinson voorkomen. Alzheimer ontstaat onder meer door ophoping van eiwit in de hersencellen. Kaneel zou dit tegengaan.
    Onderzoek op muizen met Parkinson wijst uit dat kaneel helpt om neuronen te beschermen tegen beschadiging. Er is nog meer onderzoek nodig om vast te kunnen stellen wat kaneel precies doet bij mensen met deze ziekte. Zeker is wel dat de wetenschap de medicinale kwaliteiten van kaneel serieus neemt.

  • 5. Kaneel helpt tegen een slechte adem
  • Slechte adem? Iedereen heeft er wel eens last van. Als je andere oorzaken, zoals ziektes of gebitsproblemen, hebt uitgesloten, kun je het volgende proberen: los één theelepel kaneel en één theelepel honing op in een half glas water. Gorgel twee keer per dag met het mengsel. Na een aantal dagen verbetert je adem merkbaar.
    Kaneel helpt niet na het eten van een gerecht met knoflook. In dat geval kun je beter een paar minuten op een kardemomzaadje of een paar blaadjes peterselie kauwen. Dat helpt direct.

  • 6. Kaneel remt de groei van schimmels en bacteriën
  • Kaneel doodt de bacteriën in je mond. Dat is goed voor je tanden maar helpt ook tegen een onwelriekende adem.
    Helpt kaneel bij het afvallen?
    Na het eten van een maaltijd stijgt je bloedsuikerspiegel. Je alvleesklier maakt het hormoon insuline aan om te zorgen dat je bloedsuikerspiegel weer in balans komt. Cellen hebben suiker nodig, maar een teveel slaat het lichaam op als vet. Hieronder lees je welke rol kaneel kan spelen om dat tegen te gaan.

  • 7. Kaneel werkt regulerend op je bloedsuikerspiegel
  • Kaneel heeft een regulerend effect op de bloedsuikerspiegel. Het draagt bij aan een langzamere opname van koolhydraten. Waarom is dat belangrijk? Als koolhydraten langzaam door het lichaam worden geabsorbeerd, vertoont je bloedsuikerspiegel minder pieken, wat beter is voor je gezondheid. Je alvleesklier hoeft minder vaak in actie te komen. Je lekkere trek naar snacks neemt ook af.

  • 8. Kaneel tegen insulineresistentie
  • Kaneel helpt om insulineresistentie tegen te gaan. Insulineresistentie kan een voorbode zijn van suikerziekte. Kaneel is uiteraard geen vervanging voor insuline, maar kan volgens recent onderzoek wel een gunstige bijdrage leveren aan je gevoeligheid voor insuline.

  • 9. Kaneel verzadigt
  • Kaneel heeft een geurige, licht zoete smaak. Door een beetje kaneel aan je gerechten toe te voegen, heb je minder suiker nodig. Kaneel geeft ook een gevoel van verzadiging. Deze twee dingen werken mee om je gewicht op peil te houden.

  • 10. Kaneel voorkomt troosteten
  • Kaneel heeft iets troostends. Dat mag dan nog niet wetenschappelijk bewezen zijn, iedereen heeft dat wel eens ervaren. Als het buiten koud en guur is, voorkom je een vreet- of snoepbui door jezelf te verwennen met een lekker kopje kaneelthee!
    Honing en kaneel: een supercombi!
    Genoeg redenen om regelmatig kaneel toe te voegen aan je eten. Honing met kaneel is helemaal een supercombinatie en bovendien ook nog eens heel erg lekker. Voor op brood, in de thee of als vervangend ingrediënt voor suiker in taarten en cakes. Genoeg opties voor dit heerlijke product.
    Honing met kaneel: lang leven honing

Over de schrijver
Ik ben Bert en ik ben zot van lokale producten! Ik ga op zoek naar Belgische top ingrediënten bij straffe producenten van bij ons!
Reactie plaatsen