Asperges a la flamand recept
10 maart 2020 
1 min. leestijd

Asperges a la flamand recept

In België bereiden we dit gerecht met witte asperges. Deze worden in diepe geulen geplant waaraan meer aarde wordt toegevoegd als de stengels langer worden, zodat de plant niet aan de zon wordt blootgesteld. Als de asperges volgroeid zijn, wordt de bovenste laag aarde voorzichtig verwijderd en worden de asperges geoogst met een lang, beitelvormig mes. Deze witte asperge is een specialiteit uit Mechelen, de groentetuin van België.

Asperges a la flamand ingrediënten voor 4-6 personen

  • 1,35 kg witte asperges of de meest verse asperges die je kunt vinden
  • 100 gr ongezouten boter
  • 3 grote eieren, hardgekookt en gepeld
  • 1 ½ theel. vers citroensap
  • 4 eetlepels fijngehakte verse peterselie
  • zout en peper, naar smaak
  • snuf versgeraspte nootmuskaat
Asperges a la flamand affligem

Asperges a la flamand affligem

Asperges a la flamand recept

Breng een grote pan water met wat zout aan de kook. Verwijder met een dunschiller de dikke schil van de witte asperges vanaf net onder de top tot aan het uiteinde. Als je zeer dunne groene asperges gebruikt, snijdt je alleen het onderste stukje af.

Leg de asperges tegen elkaar en snijd ze bij tot ze even lang zijn. Bind de asperges bij elkaar met keukentouw.
Wacht tot het water kookt, zet het vuur laag, doe de asperges in de pan en sudder ze, afhankelijk van de dikte, in 15~30 minuten gaar. Dek de pan alleen af bij witte asperges en niet bij groene, anders verliezen ze hun frisse groene kleur. Haal de asperges met behulp van twee spatels voorzichtig uit de pan en laat ze uitlekken op een schone theedoek. Zorg ervoor dat de verfijnde toppen niet afbreken.

Smelt voor de Vlaamse saus de boter op laag vuur in een kleine pan. Als de hardgekookte eieren al erg zijn afgekoeld, warm je ze voor het pellen 1 minuut op in het kookwater van de asperges. Prak de eieren met een vork in een kleine kom. Voeg de gesmolten boter, het citroensap en de peterselie toe. Breng het mengsel op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Roer het goed. Verdeel de asperges over de borden. Bedek elke portie met de Vlaamse saus, maar laat de toppen onbedekt. Serveer het gerecht warm

Asperges a la flamand variatie met Maaslandse rauwe ham

Asperges a la flamand variatie met Maaslandse rauwe ham

Asperges a la flamand variatie met Maaslandse rauwe ham

Over de schrijver
Ik ben Bert en ik ben zot van lokale producten! Ik ga op zoek naar Belgische top ingrediënten bij straffe producenten van bij ons!
Reactie plaatsen