Maaslandse boerenhesp
arrow_drop_up arrow_drop_down
31 mei 2018 

Maaslandse boerenhesp

Maaslandse boerenhesp is gezouten en gedroogde hesp, met zorg en vakkennis gemaakt zoals de traditie het voorschrijft. Heerlijk in reepjes op je boterham!

Maaslandse boerenhesp of rauwe ham: een traditie

Veel Vlaamse slagers specialiseerden zich in de productie van gezouten hespen, sommigen groeiden uit tot grote bedrijven, anderen produceerden en produceren enkel voor hun eigen winkel. Eddy Slootmaekers zet een traditie verder die vader Slootmaekers opstartte in de jaren 1960. Hij koopt hespen met heup en met been, echte boerenhespen, wrijft ze in met zout en laat de hespen vervolgens minstens 7 maanden drogen. De Maaslanders lusten hun “sjinken” liefst in reepjes bij de boterham, 70% van de productie wordt dan ook in stukken van 1 of 2 kg verkocht.

Maaslandse ham

Maaslandse ham

Rauwe ham: de kenmerken

  • Synoniemen: shinken, boerenhesp, ham, rauwe ham
  • Herkomst: Limburg, Maasland
  • Type product: vlees, vleeswaren
  • Rauwe Hesp
  • Uit eigen huis
  • Minimum 7 maanden windgedroogd
  • Erkend streekproduct
  • Natuurlijk product bevat geen kleurstoffen of bewaarmiddelen
  • Gluten- en lactosevrij
maaslandse boerenhesp uit Neerharen

maaslandse boerenhesp uit Neerharen

 

Over de schrijver
Op deze blog vertel ik alles over mijn ervaring met Belgische streekproducten, recepten en restaurants. Verder hou ik je graag op de hoogte van culinaire nieuwtjes en boeiende verhalen over streekproducten. Jouw feedback is van harte welkom. Want ik vermoed dat jij, net als ik, van lekker eten houdt. Regelmatig ontvang ik producten om uit te proberen of een gratis deelname aan een evenement. Onze artikels zijn echter steeds een objectieve weergave van mijn eigen mening en ervaring. Heb je nog vragen of interesse in een samenwerking? bert@foodbelgium.com
Reactie plaatsen