Asperges op zijn Vlaams
06 juni 2019 
2 min. leestijd

Asperges op zijn Vlaams

In België bereiden we dit gerecht met witte asperges. Deze worden diepe geulen geplant waaraan meer aarde wordt toegevoegd al, de stengels langer worden, zodat de plant niet aan de zon wordt blootgesteld. Als de asperges volgroeid zijn, wordt de bovenste laag aarde voorzichtig verwijderd en worden de asperges geoogst met een lang, beitelvormig mes. Deze witte asperge is een specialiteit uit Mechelen, de groentetuin van België.

asperges

asperges

Ik heb dit gerecht ook gemaakt met verse groene asperges en dat smaakte erg lekker.
Breng een grote pan water met wat zout aan de kook. Verwijder met een dunschiller de dikke schil van de witte asperges vanaf net onder de top tot aan het uiteinde. Als je zeer dunne groene asperges gebruikt, snijdt je alleen her onderste stukje af.
Leg de asperges tegen elkaar en snijd ze bij tot ze even lang zijn. Bind de asperges bij elkaar met touwtje.

groene asperge

groene asperge

Wacht tot het water kookt, zet het vuur laag, doe de asperges in de pan en sudder ze, afhankelijk van de dikte, in 1 5-30 minuten gaar. Dek de pan alleen af bij witte asperges en niet bij groene, anders verliezen ze hun frisse groene kleur. Haal de asperges met behulp van twee spatels voorzichtig uit de pan en laat ze uitlekken op een schone theedoek. Zorg ervoor dat de verfijnde toppen niet afbreken.
Smelt voor de Vlaamse saus de boter op laag vuur in een kleine pan. Als de hardgekookte eieren al erg zijn afgekoeld, warm je ze voor het pellen 1 minuut op in het kookwater van de asperges. Prak de eieren met een vork in een kleine kom. Voeg de gesmolten boter, het citroensap en de peterselie toe. Breng het mengsel op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Roer het goed. Verdeel de asperges over de borden. Bedek elke portie met de Vlaamse saus, maar laat de toppen onbedekt. Serveer het gerecht warm.

asperges op vlaamse wijze

asperges op vlaamse wijze

Samenvatting:
Bind de asperges in kleine bundels.
Snijd de einden naar de kant van de wortel af, om ze zoveel mogelijk van gelijke lengte te maken.
Leg ze in kokend water met zout, en laat ze 15 minuten koken.
Als ze slap beginnen te worden, giet er koud water in om het koken te doen ophouden.
Hoop ze opeen op een schotel, breng ze ter tafel en dien tegelijkertijd, doch afzonderlijk op, met boter, welke nauwelijks gesmolten is, gehakte peterselie en harde eieren.

Over de schrijver
Ik ben Bert en ik ben zot van lokale producten! Ik ga op zoek naar Belgische top ingrediënten bij straffe producenten van bij ons!
Reactie plaatsen