Wat is een wafel?
Een wafel is een rechtvormig of cirkelvormig gebak met “ruitjesvorm”. Een wafel wordt gemaakt van beslag, bloem en eieren. Vervolgens wordt het beslag in een wafelijzer gegoten en opgewarmd tot een goudbruine wafel.
De geschiedenis van de wafel
De wafel is in 1839 door Maximilien Consael (Max) op de kermis in België geïntroduceerd. Het was zijn insteek om een rondreizende kraam te beginnen en vers gemaakte gebak op kermissen te verkopen. Sindsdien heeft de wafel een ware evolutie gekend en zijn er vele variaties op bedacht. Het concept van Max is uitgegroeid tot een waar familiebedrijf en bestaat nu 176 jaar. Tegenwoordig wordt de onderneming gerund als restaurant en niet meer als ‘rondreizend kraam”. Het restaurant, genaamd “Max”, wordt gerund door Yves van Maldeghem, liefkozend “De wafelkoning van België” genoemd door het volk. Meneer van Maldeghem is een van de nazaten van Maximilien en bakt alles nog zelf volgens het originele recept. Hierbij maakt hij gebruik van de authentieke gietijzeren wafelijzers. Restaurant “Max”is gevestigd aan het Gouden Leeuwplein in Gent, België.
Waar worden wafels gegeten?
De wafels worden veel in Zuid – Nederland en België gegeten. Voornamelijk op kermissen, braderieën en kerstmarkten. Maar ook tijdens de jaarwisseling. In België zijn de Brusselse en Luikse wafels het meeste bekend. De Luikse wafel is vrij zwaar en zoet van textuur, en wordt warm gegeten. De Brusselse wafel daartegen is lichter van textuur en wordt zowel warm als koud gegeten. Vooral in tearooms worden de Brusselse wafels geserveerd. De Brusselse wafel heeft in 1964 internationale bekendheid gekregen op de World Fair in New York. De term “Belgian Waffles” geldt voor zowel de Brusselse en Luikse wafel.
Soorten wafels
Met de wafel kan eindeloos gevarieerd worden. Deze kan koud of warm gegeten worden. Zonder topping of met topping. Bijvoorbeeld met poedersuiker, slagroom, jam, stroop, chocoladelaag etc. Er bestaan krokante en zachte wafels. De wafel kan gegeten als versnapering bij de koffie, tussendoortje of uitgebreid ontbijtje. Het leuke aan wafels is dat er geen specifieke regels voor bestaan en men deze op elk gewenst tijdstip en wijze kan eten.
Er is natuurlijk niet elke dag een kermis, braderie of kerstmarkt aanwezig. Was het maar zo een feest…Immers, het is toch zo gezellig en knus om over een kerstmarkt te slenteren, tussen de sfeervolle verlichting en versieringen. En dat onder het genot van een heerlijke kop warme chocolademelk of glühwein. Om vervolgens aangetrokken te worden door de hete lucht van opwarmende wafels bij een van de smakelijke kramen. De zoete geur van wafels die onze neusgaten prikkelt en van binnen doet smelten. De geur van versgebakken wafels die ons laat watertanden en als een warme gloed over onze wangen trekt. Deze aangename geur die ons tegemoet komt en als een behaaglijke deken om ons heenslaat. Enkel de geur doet ons al verlangen naar meer… Maar helaas – of misschien toch beter voor de portemonnee en gezondheid – loopt men niet elke dag langs een dergelijke kraam. Gelukkig zijn er ook kant en klare wafels te koop in de supermarkt. Ook is het mogelijk om zelf wafels te maken. Er zijn allerlei bakmixen te koop en ook kan men bij de gespecialiseerde huishoudwinkels of elektronicazaken terecht voor een wafelijzer.