Blauwe bessen: koning der gezonde fruitsoorten
21 juni 2017 
3 min. leestijd

Blauwe bessen: koning der gezonde fruitsoorten

Blauwe bessen zijn vruchten die de laatste jaren een explosieve groei in populariteit hebben gekend. Waar deze vrucht een aantal jaar geleden nog niet zo bekend was onder het grote publiek, is hij door de opkomst van superfoods, smoothies en voedzame diëten wereldberoemd geworden. En niet onterecht: verse blauwe bessen vormen een rijke bron aan onder meer vezels en vitaminen K en C. Daarnaast bevatten ze weinig calorieën en zijn ze dus ideaal voor suikerarme diëten. Leest u gauw verder voor meer informatie en suggesties voor lekkere producten die deze superbes bevatten.

Blauwe bes of bosbes?

Om te beginnen is er een misverstand dat uit de weg geruimd moet worden. Veel mensen blijken namelijk de blauwe bes te verwarren met de bosbes, terwijl dit toch echt twee verschillende vruchten zijn. In tegenstelling tot de bosbes groeit de blauwe bes namelijk in trosjes aan de struik en is daarom makkelijker te kweken. De bosbes is veel zeldzamer en dus ook duurder. Simpel gezegd zou je de blauwe bes een gecultiveerde bosbes kunnen noemen. Er zijn echter nog meer verschillen: zo is de bosbes veel groter dan de blauwe bes en is hij niet alleen blauw van buiten, maar ook van binnen. De blauwe bes heeft wit vruchtvlees, waardoor het sap ook kleurloos is, in tegenstelling to dat van de bosbes. Daarnaast verschilt de smaak ook een beetje: de blauwe bes is wat zoeter dan de bosbes.

Origine

De blauwe bes is afkomstig uit Noord-Amerika en groeit daar nog altijd in het wild. Ze worden geplukt door indianen die ze gebruiken voor hun medische kracht. Voor commerciële doeleinden werd de blauwe bes begin twintigste eeuw veredeld: om de bessen bestendig te maken tegen de kou (het groeiseizoen van de blauwe bes is vroeg, waardoor hij kwetsbaar is voor nachtvorst) werden rassen met zo dik mogelijke bessen gezocht, wat soms ten koste ging van de smaak. De commercialisering van de blauwebessenteelt werd een succes: vandaag de dag is de blauwe bes de belangrijkste kleinfruitsoort in de VS. In Europa begon men de blauwe bes pas voor het eerst in 1920 te kweken. Vervolgens duurde het een tijdje voor de bes ook hier aan haar succesverhaal kon beginnen: pas in 1950 maakte de bes in Europa haar doorbraak mee. Een tijd lang heeft de blauwe bes behoord tot de vergeten vruchten, maar tegenwoordig is ze helemaal terug van nooit weggeweest. Mede door de hedendaagse trend van gezonde en voedzame diëten is de blauwe bes herontdekt door het grote publiek.

Gezond en lekker

Dat blauwe bessen aan populariteit winnen, is heel goed: ze zitten namelijk boordevol gezonde voedingsstoffen. Hieronder een overzicht van de voedingswaarde van 100 gram blauwe bessen (200 gram staat gelijk aan twee stuks fruit).

Energie: 219 KJ, 52 kcal
Eiwit: 0,7 g
Vet: 0 g
IJzer: o,3 mg
Koolhydraten: 11 g
Natrium: 1 mg
Vezels: 2,4 g
Calcium: 5 mg
Vitamine C: 10 mg
Vitamine K: 19.3 ug (1000 μg (microgram) = 1 mg milligram )

Bron: Gezondheid & Co.

Zoals u ziet bevatten blauwe bessen onder andere veel vitamine C en K, waarvan de een het afweersysteem aanzienlijk bevordert en de ander goed is voor de botten. Blauwe bessen vallen onder de fruitsoorten met de hoogste concentratie antioxidanten en zijn dus heel gezond. Antioxidanten beschermen het lichaam namelijk tegen vrije radicalen, die weefsel beschadigen en zo kunnen leiden tot een verhoogde kans op hart- en vaatziekten of kanker.

Blauwe bessen zijn echter niet alleen heel gezond, ze zijn ook nog eens erg lekker. Streekmarkt biedt daarom ook vele producten aan met blauwe bessen: hieronder een greep uit het assortiment.

Blauwe bessen sap antioxidant

Blauwe bessen sap antioxidant

Blauwe bessen sap

Om te beginnen het blauwe bessen sap: alle gezonde eigenschappen van de blauwe bes in een heerlijk fruitig sapje! Bovendien bestaat het uit 100% puur sap: dus geen toegevoegde suikers of kleur- en smaakstoffen. Het pure sap zorgt voor een frisse en karaktervolle smaak.

Blauwe bessen vruchtenthee

Voor wie meer van warme drank houdt is er ook de blauwe bessen vruchtenthee mix, met blauwe bessen, vlierbessen, krenten en rozenbloesem. De combinatie van vruchtenextracten zorgt voor een aromavolle thee met een heerlijk diepe fruitige smaak.

Blauwbaard met tagatesse

Een coulis van blauwbessen met tagatesse als zoetstof. Verschrikkelijk lekker bij ijs, pannekoeken, wild, yoghurt of platte kaas…

Blauwe bessen bierblauwe bessen bier

Voor wie van de helende werking van de blauwe bes wil profiteren , maar ook wil genieten van een biertje, is er nu het blauwe bessen bier: alle gezonde eigenschappen van de blauwe bes, in de vorm van een heerlijk fruitbier. Bier met een goede body, stevige bitter en fruitig van smaak, gerealiseerd door Belgisch vakmanschap in een ambachtelijke brouwerij. Bovendien bevat dit fruitbier maar liefst 30% puur blauwe bessen sap, rijk aan vezels en alle andere gezonde voedingsstoffen die de blauwe bes bevat. Daarnaast is dit bier ook nog eens volledig vrij van zowel toegevoegde suikers, als geur- kleur- en smaakstoffen! Geniet van 100% blauwe bessen smaak in een heerlijk fruitbier. De hele maand juni ook nog eens zonder verzendkosten!

Voor wie van dit bier wil genieten in combinatie met de heerlijke smaak van echte Belgische chocolade, biedt Streekmarkt ook speciale blauwe bessen bierpralines! Daarnaast kunt op de site van Streekmarkt nog veel meer producten vinden die blauwe bessen bevatten. Neem dus gauw een kijkje op streekmarkt.be en zoek op ‘blauwe bessen’ om ons volledige blauwe bessen assortiment te ontdekken!

Over de schrijver
Ik ben Bert en ik ben zot van lokale producten! Ik ga op zoek naar Belgische top ingrediënten bij straffe producenten van bij ons!
Reactie plaatsen