Granola: de perfect start van de dag!
06 juli 2017 
4 min. leestijd

Granola: de perfect start van de dag!

Net zoals de blauwe bes, maakt ook granola deel uit van de opkomende superfoodcultuur. Hierdoor wint het granenmengsel met razende snelheid aan populariteit: het is namelijk gezond en lekker. Granola is echter zeker geen uitvinding van deze tijd: in 1863 al kwam de heer James Caleb Jackson met een mengsel van gedroogde granen genaamd ‘granula’. Toendertijd werd dit volop geprezen als gezond en voedzaam voedsel, ookal bestond het uit louter gebakken granen, die niet eens zo lekker smaakten. Sindsdien heeft granola, en later ook muesli vele ontwikkelingen ondergaan. Lees verder om te zien wat er nog meer vooraf ging aan de huidige granolahype en ontdek gerechten en producten die het immens populaire granenmengsel bevatten!

Granola door de jaren heen

In de intro noemde ik al het door de heer Jackson ontdekte granenmengsel genaamd granula. Deze naam lijkt natuurlijk veel op het huidige granola maar is niet helemaal hetzelfde. Hoe is dat zo gekomen? Een paar jaar nadat Jackson met zijn uitvinging kwam, begon de heer Kellog (ja, die Kellog) met het produceren van een granenmengsel dat hij ook granula noemde. Hiervoor werd hij natuurlijk op het matje geroepen bij Jackson, waarop hij zich gedwongen zag de naam te veranderen in ‘granola’. Pas in de jaren zestig werd deze granola ontwikkelt tot het granenmengsel zoals we dat nu kennen. In die tijd werd het enorm gepopulariseerd door de opkomende gezondheidsbeweging, als onderdeel van de hippiebeweging. Hippies werden toen daarom ook ´crunchies´, ´granolas´, en ´granolaheads´genoemd.

Hippe muesli

Het is dus niet voor niks dat granola tegenwoordig ook wel ‘hippe muesli’ wordt genoemd. Maar dit is niet helemaal terecht, want granola is wel degelijk iets anders dan muesli. Anders dan muesli, is granola een mix van verschillende soorten granen en noten die geroosterd wordt en vaak ook gezoet met siroop. Hierdoor is het beter te vergelijken met cruesli, de gezoete en geroosterde variant van muesli. Hoewel granola dus wat minder gezond is dan muesli, is het wel veel lekkerder

Granola ontbijt

Granola is ideaal voor een compromis tussen een gezond en lekker ontbijt. Gecombineerd met een bakje yoghurt of kwark zit je altijd goed. De echte zoetekauwen kunnen er eventueel ook nog een beetje honing doorheen roeren.

Granola

Granola

Wat fruit (blauwe bessen, bijvoorbeeld) erbij maakt het helemaal af. Een aantal van de gezonde voedingsstoffen die je met zo’n onbijt binnenkrijgt zijn: eiwitten uit yoghurt en noten, vezels uit de granen, vitaminen uit het fruit. Behoorlijk wat voordelen zoals u ziet! En dan komt nu het mooiste: granola kunt u makkelijk helemaal zelf maken! Het internet staat tegenwoordig vol met recepten voor het maken van de lekkerste granola. Hieronder beschrijf in het kort wat er komt kijken bij het bereiden van uw eigen granola.

Granola zelf maken

Maak een mengseltje van verschillende granen naar smaak, bijvoorbeeld havermout, rogge of rijst. Meng honing of een van de diverse soorten siroop (bijvoorbeeld agave- of esdoornsiroop) met olie en verwarm. Voeg het noten- en-granenmengsel toe en verspreid het geheel over een bakplaat. Bak een kwartiertje op 170 graden en klaar is kees. Simple as that! Met de juiste hoeveelheden en temperatuur/ baktijd kunt u zelf natuurlijk naar hartenlust experimenteren, maar dit was heel kort waar het recept op neerkomt. Zoals u ziet is zlef granola maken dus helemaal niet zo moeilijk!

Lynn’s Granola

Heeft u hier zelf toch geen tijd voor of zin in? Wees gerust, u kunt altijd nog terecht bij ons voor kant-en-klare granola. Sinds kort is Streekmarkt namelijk een officieel verkooppunt van Lynn’s Granola: lekkere en gezonde granola van Lynn. Lynn de Merlier is een professionele osteopaat en voedingskundige uit Lokeren. Ze weet dus wel het een en ander van gezonde voeding en een gezond ontbijt. Ze experimenteerde enkele maanden en kwam met haar eigen granolarecepten: Totally Nuts en Crazy Chocolate. Beiden zijn natuurlijk, vrij van kleur- en smaakstoffen en natuurlijk erg lekker en gezond. Ook zijn ze allebei glutenvrij. Hieronder een overzichtje van de ingrediënten die deze twee soorten granola bevatten.

      

Totally Nuts

Havervlokken, cashewnoten, geraspte kokos, agave, paranoten, amandelen, veenbessen, walnoten, hazelnoten, zonnebloempitten, pompoenpitten, hennepzaad, lijnzaad, sesamzaad en kaneel.

Klik hier voor meer informatie over Totally Nuts

Crazy Chocolate

Havervlokkencashewnoten, geraspte kokos, agave, donkere chocolade, cacaopoeder, gojibessen en vanille.

Klik hier voor meer informatie over Crazy Chocolate

Granola of cruesli?

Nu zult u misschien denken: ‘Waarom granola? Ik eet al jaren elke ochtend cruesli en dat is toch ook lekker en gezond?’ Cruesli is zeker lekker, maar gezond? Minder. Cruesli is een merknaam geïtroduceerd door Quaker. Zij waren de eersten die kwamen met het concept van gebakken granen gehuld een mengsel van suiker en boter of olie een tijd na de introductie van muesli. Hun product werd ontzettend populair en is dat tegenwoordig nog steeds. Cruesli en diverse producten gebaseerd hierop bevatten echter vaak een overvloed aan toegevoegde suikers, wat het gezonde effect teniet doet. Granola bevat ook suiker, maar veel minder. Bovendien, als u het zelf maakt kunt u helemaal zelf bepalen hoeveel suiker erin gaat. Als u het echt gezond wil doen, moet u natuurlijk voor de goeie ouwe muesli gaan, die helemaal geen toegevoegde suikers bevat. Veel mensen vinden dit echter minder lekker.

Probeer nu met éénmalige korting

Bent u overtuigd van de lekkere smaak en bovendien de gezonde eigenschappen van granola? Ga dan snel naar streekmarkt.be en zoek de granola uit naar uw smaak, valideer kortingscode “granolaDeal” in uw winkelwagen voor 20% korting!

Over de schrijver
Ik ben Bert en ik ben zot van lokale producten! Ik ga op zoek naar Belgische top ingrediënten bij straffe producenten van bij ons!
Reactie plaatsen