Congolaiskes: chocolade ruitjes vol nostalgie
01 augustus 2019 
1 min. leestijd

Congolaiskes: chocolade ruitjes vol nostalgie

De verpakking van de congolaiskes geeft blijk van de lange geschiedenis die deze lekkernij kent, met ver­meldingen als ‘sedert 1912’ en ‘chocoladebonbons gevuld met boterkreem’. en nog steeds maakt Dieter Van den Broeck in zijn bedrijf Carmina de congolaiskes met pure chocolade en met roomboter. “Een congolais is een ruitvormig snoepje met botercrème tussen twee koekjes, omhuld met pure chocolade”, vertelt Dieter. “Het recept van het snoepje, dat zijn naam ontleent aan het toenmalige Belgisch-Congo, is van de hand van een Nederlander. De man vestigde zich in 1912 in Hove, nabij Antwerpen, en startte met de ontwik­keling van deze chocoladen delicatesse”, schetst Dieter het ontstaan. “Later produceerde de familie Dilens deze snoepjes ruim 30 jaar lang. Mijn vader Mare en ik namen in 2004 het originele recept over, om de traditie in ere te houden. Nu zijn we de enige producent van de congolaiskes.” Zowel het recept als de vorm zijn be­schermd.

Antwerpse Congolaiskes

Antwerpse Congolaiskes

Antwerpse congolaiskes zijn chocolade bonbons gevuld met extra boterkreem

“We gebruiken echte boter en chocolade op basis van 100 % cacaoboter. En de bereiding gebeurt voor het overgrote deel manueel.” Omdat de snoepjes beperkt houdbaar zijn, kennen ze geen verspreiding buiten de regio Antwerpen (nvdr dat was buiten foodbelgium.com gerekend want wij leveren ze aan uw deur).  Het gebruik van de traditionele ‘crème au beurre’ maakt de congolais wel tot een caloriebommetje. “Mijn leuze: eentje per dag”, lacht Dieter.

Congolaiskes

Klik op de foto voor meer details over “Congolaiskes”

Over de schrijver
Ik ben Bert en ik ben zot van lokale producten! Ik ga op zoek naar Belgische top ingrediënten bij straffe producenten van bij ons!
Reactie plaatsen