arrow_drop_up arrow_drop_down
1 augustus 2019 

Congolaiskes: chocolade ruitjes vol nostalgie

De verpakking van de congolaiskes geeft blijk van de lange geschiedenis die deze lekkernij kent, met ver­meldingen als ‘sedert 1912’ en ‘chocoladebonbons gevuld met boterkreem’. en nog steeds maakt Dieter Van den Broeck in zijn bedrijf Carmina de congolaiskes met pure chocolade en met roomboter. “Een congolais is een ruitvormig snoepje met botercrème tussen twee koekjes, omhuld met pure chocolade”, vertelt Dieter. “Het recept van het snoepje, dat zijn naam ontleent aan het toenmalige Belgisch-Congo, is van de hand van een Nederlander. De man vestigde zich in 1912 in Hove, nabij Antwerpen, en startte met de ontwik­keling van deze chocoladen delicatesse”, schetst Dieter het ontstaan. “Later produceerde de familie Dilens deze snoepjes ruim 30 jaar lang. Mijn vader Mare en ik namen in 2004 het originele recept over, om de traditie in ere te houden. Nu zijn we de enige producent van de congolaiskes.” Zowel het recept als de vorm zijn be­schermd.

Antwerpse Congolaiskes

Antwerpse Congolaiskes

Antwerpse congolaiskes zijn chocolade bonbons gevuld met extra boterkreem

“We gebruiken echte boter en chocolade op basis van 100 % cacaoboter. En de bereiding gebeurt voor het overgrote deel manueel.” Omdat de snoepjes beperkt houdbaar zijn, kennen ze geen verspreiding buiten de regio Antwerpen (nvdr dat was buiten foodbelgium.com gerekend want wij leveren ze aan uw deur).  Het gebruik van de traditionele ‘crème au beurre’ maakt de congolais wel tot een caloriebommetje. “Mijn leuze: eentje per dag”, lacht Dieter.

Congolaiskes

Klik op de foto voor meer details over “Congolaiskes

Over de schrijver
Op deze blog vertel ik alles over mijn ervaring met Belgische streekproducten, recepten en restaurants. Verder hou ik je graag op de hoogte van culinaire nieuwtjes en boeiende verhalen over streekproducten. Jouw feedback is van harte welkom. Want ik vermoed dat jij, net als ik, van lekker eten houdt. Regelmatig ontvang ik producten om uit te proberen of een gratis deelname aan een evenement. Onze artikels zijn echter steeds een objectieve weergave van mijn eigen mening en ervaring. Heb je nog vragen of interesse in een samenwerking? bert@foodbelgium.com
Reactie plaatsen