Do's en don'ts bij het kiezen van relatiegeschenken
24 juni 2023 
4 min. leestijd

Do's en don'ts bij het kiezen van relatiegeschenken

Do's bij het kiezen van relatiegeschenken

Denk aan de ontvanger

Bij het kiezen van relatiegeschenken is het belangrijk om rekening te houden met de ontvanger. Denk na over wat de ontvanger leuk zou vinden en wat bij hem of haar past. Houd ook rekening met de relatie die je hebt met de ontvanger. Een persoonlijk cadeau kan bijvoorbeeld heel goed werken bij een goede vriend of familielid, maar kan minder gepast zijn bij een zakelijke relatie. Zorg er ook voor dat het cadeau niet te opdringerig is en dat het niet verkeerd kan worden opgevat. Door goed na te denken over de ontvanger en zijn of haar wensen en behoeften, kun je een relatiegeschenk kiezen dat echt gewaardeerd wordt.

Kies voor kwaliteit

Bij het kiezen van relatiegeschenken is het belangrijk om te kiezen voor kwaliteit. Een relatiegeschenk van goede kwaliteit straalt namelijk niet alleen professionaliteit uit, maar zorgt er ook voor dat de ontvanger het geschenk langer zal gebruiken. Hierdoor blijft uw bedrijf langer in de gedachten van de ontvanger en zal deze eerder geneigd zijn om in de toekomst zaken met u te doen. Kies daarom voor relatiegeschenken van goede kwaliteit en investeer in de toekomst van uw bedrijf.

Personaliseer het geschenk

Een van de belangrijkste aspecten bij het kiezen van relatiegeschenken is het personaliseren van het geschenk. Door het toevoegen van een persoonlijke touch, zoals het bedrukken van het logo van het bedrijf of de naam van de ontvanger, wordt het geschenk uniek en waardevoller. Het personaliseren van het geschenk kan ook helpen bij het versterken van de relatie tussen het bedrijf en de ontvanger. Het is belangrijk om te onthouden dat het personaliseren van het geschenk niet alleen gaat om het toevoegen van een naam of logo, maar ook om het kiezen van een geschenk dat past bij de interesses en behoeften van de ontvanger.

Houd rekening met de gelegenheid

Bij het kiezen van relatiegeschenken is het belangrijk om rekening te houden met de gelegenheid waarvoor het geschenk bedoeld is. Zo is het bijvoorbeeld niet gepast om een duur cadeau te geven aan een potentiële klant tijdens een eerste ontmoeting. Een klein en persoonlijk geschenk, zoals een pen met het logo van het bedrijf, is dan meer op zijn plaats. Bij een jubileum of een andere speciale gelegenheid kan een groter en luxer geschenk wel weer passend zijn. Het is dus belangrijk om goed na te denken over de gelegenheid en het doel van het geschenk, zodat het niet alleen gewaardeerd wordt, maar ook op de juiste manier overkomt.

Kies voor duurzaamheid

Bij het kiezen van relatiegeschenken is het belangrijk om te denken aan duurzaamheid. Kies voor producten die lang meegaan en gemaakt zijn van milieuvriendelijke materialen. Denk bijvoorbeeld aan herbruikbare waterflessen, biologisch afbreekbare pennen of gerecyclede notitieboekjes. Door te kiezen voor duurzame relatiegeschenken laat je zien dat je als bedrijf bewust bezig bent met het milieu en draag je bij aan een betere wereld. Bovendien zijn duurzame relatiegeschenken vaak van hogere kwaliteit en zullen ze langer in gebruik blijven, waardoor de ontvanger er langer plezier van heeft.

Don'ts bij het kiezen van relatiegeschenken

Kies geen goedkope geschenken

Het is verleidelijk om te kiezen voor goedkope relatiegeschenken om kosten te besparen. Echter, goedkope geschenken kunnen een negatieve indruk achterlaten bij de ontvanger. Het kan lijken alsof er weinig moeite is gestoken in het kiezen van het geschenk en dat het bedrijf niet veel waarde hecht aan de relatie met de ontvanger. Bovendien kunnen goedkope geschenken van slechte kwaliteit zijn en snel kapot gaan, wat de ontvanger kan frustreren en de reputatie van het bedrijf kan schaden. Het is daarom belangrijk om te investeren in kwalitatieve en nuttige relatiegeschenken die de ontvanger zullen waarderen en een positieve indruk zullen achterlaten.

Geef geen onpersoonlijke geschenken

Het geven van onpersoonlijke geschenken kan een negatieve indruk achterlaten bij de ontvanger. Het laat zien dat er weinig moeite is gedaan om het geschenk af te stemmen op de persoonlijke voorkeuren en interesses van de ontvanger. Dit kan leiden tot een gebrek aan waardering en kan zelfs de relatie tussen de gever en ontvanger schaden. Het is daarom belangrijk om te investeren in het vinden van een geschenk dat past bij de persoonlijkheid en interesses van de ontvanger, zodat het geschenk een blijvende indruk achterlaat en de relatie versterkt.

Kies geen geschenken die niet passen bij de ontvanger

Het is belangrijk om te weten wie de ontvanger is voordat je een relatiegeschenk kiest. Een geschenk dat goed werkt voor een klant, kan bijvoorbeeld niet geschikt zijn voor een werknemer. Het is daarom belangrijk om rekening te houden met de interesses en behoeften van de ontvanger. Als je bijvoorbeeld een geschenk geeft aan een sportliefhebber, dan is een sportgerelateerd geschenk een goede keuze. Als je echter een geschenk geeft aan een persoon die niet van sport houdt, dan is het beter om iets anders te kiezen. Het is belangrijk om te onthouden dat het doel van een relatiegeschenk is om de relatie met de ontvanger te versterken, dus het is essentieel om een geschenk te kiezen dat bij hen past.

Geef geen geschenken die niet passen bij de gelegenheid

Wanneer je een relatiegeschenk geeft, is het belangrijk om rekening te houden met de gelegenheid. Zo is het bijvoorbeeld niet gepast om een fles wijn te geven aan iemand die geen alcohol drinkt of om een duur cadeau te geven aan een zakelijke relatie die je nog niet goed kent. Zorg er daarom voor dat je het geschenk afstemt op de persoon en de gelegenheid. Een passend geschenk laat zien dat je aandacht hebt besteed aan de ontvanger en dat je de relatie waardeert.

Kies geen geschenken die niet duurzaam zijn

Het is belangrijk om te kiezen voor relatiegeschenken die duurzaam zijn. Dit betekent dat het geschenk gemaakt is van materialen die niet schadelijk zijn voor het milieu en dat het lang meegaat. Vermijd geschenken die snel kapot gaan of die na eenmalig gebruik weggegooid moeten worden. Kies in plaats daarvan voor geschenken die herbruikbaar zijn of die gemaakt zijn van gerecyclede materialen. Op deze manier draag je bij aan een duurzame toekomst en laat je zien dat jouw bedrijf zich bewust is van de impact op het milieu.

Over de schrijver
Ik ben Bert en ik ben zot van lokale producten! Ik ga op zoek naar Belgische top ingrediënten bij straffe producenten van bij ons!
Reactie plaatsen