Gezond ontbijten? Een goed begin is het halve werk
05 september 2016 
3 min. leestijd

Gezond ontbijten? Een goed begin is het halve werk

We beginnen deze serie met hetgeen waar u uw dag mee begint. Als het goed is. Doet u dit niet, zoals zoveel van uw medemensen, overweegt u dan eens uw gewoonte te veranderen. Het ontbijt is namelijk de belangrijkste maaltijd van de dag! Slaat u uw ontbijt regelmatig over, dan heeft u vier (!) keer zoveel kans om dik te worden als iemand die wel ontbijt. Het is dus echt een aanrader dagelijks een gezond ontbijt tot u te nemen. Maar wat houdt een gezond ontbijt nou precies in? Een aantal tips voor u om uw dag goed te beginnen!

Het belang van een gezond ontbijt

Om uw dag goed te beginnen is het belangrijk een goed en het liefst een omvangrijk ontbijt te nuttigen. Eet u ‘s ochtends voldoende, dan heeft u de rest van de dag minder de neiging om tussendoor wat te snacken. Hiermee vermindert u de kans op overgewicht. Als u probeert af te vallen, moet u het ontbijt dus ook vooral niet zien als een eerste kans om calorieën te minderen. Een crackertje eten voor het ontbijt volstaat eenvoudigweg niet en maakt het u voor de rest van de dag juist moeilijker om minder te eten.

Wat houdt een gezond ontbijt in?

Een goede basis voor een gezond ontbijt is bijvoorbeeld brood, dat veel vezels bevat. Begint u uw dag liever niet met brood? Dan kunt u ook prima een bakje magere yoghurt nemen. Doe hier wat muesli bij en eventueel wat fruit of noten voor een ideaal ontbijt. Voor op uw brood is het aan te raden suikerarme producten te smeren. Een beetje halvarine bijvoorbeeld. Maar ook suikervrije confituur is een aanrader, of appelstroop. Deze producten bevatten geen toegevoegde suikers en bevorderen uw dieet. Voor meer tips over suikervrije producten kunt u ook dit artikel lezen. Voor suikervrije confituren en verschillende stropen voor op uw brood kunt u in ieder geval terecht bij streekmarkt.be.

Hoe ontbijt ik gezond?

Een aanzienlijk deel van de mensen slaat het ontbijt dagelijks over. Zij missen hiermee een goede start van de dag en vergroten hun kans op overgewicht. Door middel van wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat er direct verband bestaat tussen niet ontbijten en gewichtsproblemen. Het is daarom aan te raden uw dag te beginnen met een gezond ontbijt. Veel mensen geven echter aan dat ze ‘s ochtends ofwel geen tijd hebben om te ontbijten, of überhaupt geen hap door hun keel krijgen. Dat is heel begrijpelijk als je het niet gewend te ontbijten. Daarom hier een paar tips voor een gezond ontbijt.

Begin licht

Bent u het niet gewend ‘s ochtends veel te eten? Ga dan niet in een keer maaltijden van meer dan 500 calorieën naar binnen werken, dat gaat zwaar op de maag liggen. Eet in stapjes steeds wat meer om uw lichaam aan te laten passen aan een volledig ontbijt. Als u ‘s ochtends geen trek hebt in boterhammen, probeer dan iets lichters te eten, zoals yoghurt. Nog een goed voorbeeld is havermoutpap, erg lekker en gezond.

Sta eerder op

Voor mensen die houden van uitslapen zal dit een lastige zijn, maar u moet er ook wel wat voor over hebben om gezond te leven. Als u wilt over stappen op een gezond ontbijt, zult u uw ochtendpatroon moeten wijzigen. Gezond ontbijten kost namelijk tijd en het is ook belangrijk die tijd te nemen. Sta daarom een kwartier tot halfuur eerder op om genoeg tijd te hebben om rustig te kunnen ontbijten. Slaapt u toch liever wat langer? Zet dan ‘s avonds voor het slapen gaan de tafel alvast klaar. Of smeer uw boterhammen alvast en leg ze in de koelkast. Dan hoeft u ze ‘s ochtends er alleen nog maar uit te halen.

Maak een lekker ontbijt

Om het ontbijten aantrekkelijk te maken voor uzelf, is het zaak een lekker ontbijtje klaar te maken. Zo krijgt u zin om te ontbijten en heeft u minder de neiging om uw ontbijt over te slaan. Probeer wat nieuwe dingen, zoals af en toe een omeletje of eet wat fruit bij uw ontbijt. Om te drinken kunt u een lekker glaasje sap toevoegen aan uw ontbijt. Kijk op streekmarkt.be voor lekkere sapjes uit de streek. Probeer bijvoorbeeld een van de diverse biologische sapjes, zoals appel-rabarbersap, of appel-aardbeisap, of natuurlijk een gewone appelsap. Of neem een promo pakket voor een aantal verschillende sapjes tegen een aantrekkelijke prijs!

Op deze manier brengt u variatie aan in uw ontbijt en zorgt u ervoor dat u ‘s ochtends meer zin krijgt om wat te eten. Zo kunt u uw dag lekker en gezond beginnen!

Conclusie

Een gezond ontbijt houdt dus niet alleen maar in wát je eet, maar ook hóe je het eet. Neem de tijd voor je ontbijt en probeer het aantrekkelijker te maken door af en toe wat nieuwe dingen toe te voegen, zoals een lekkere, suikerloze confituur, of een glaasje verse appelsap. Begin uw dag met een gezond ontbijt en u zult het resultaat meteen merken. Want een goed begin is het halve werk!

In het volgende deel van dit drieluik zal ik het gaan hebben over een aantal suikervrije producten, die u makkelijk kunt toevoegen aan uw dieet. 

Over de schrijver
Ik ben Bert en ik ben zot van lokale producten! Ik ga op zoek naar Belgische top ingrediënten bij straffe producenten van bij ons!
Reactie plaatsen