Over gezonde voeding en suikervrij eten
16 september 2016 
3 min. leestijd

Over gezonde voeding en suikervrij eten

In het eerste deel van dit drieluik keken we naar de voordelen van een gezond ontbijt en wat een gezond ontbijt inhoudt. Ik had het onder andere al over suikervrije producten en beloofde u hierover wat tips te geven. Belofte maakt schuld, dus hierbij een volledig artikel over de voordelen (en nadelen) van suikervrij eten en enkele aan te raden suikervrije producten.

Suikervrij eten: gezond?

Voor ik begin wil ik echter een van de grootste misvattingen op het gebied van gezond eten uit de weg ruimen: suikervrij of suikerarm is niet altijd gezonder. Denk aan de vele ‘light’ producten die je in de supermarkt kunt vinden. Het gros van die producten is in werkelijkheid vrijwel net zo ongezond als hun tegenhangers, of nog ongezonder. Om een product ‘light’ te mogen noemen, moet er namelijk ongeveer 30% minder suiker in zitten. Dit zegt echter niks over het aantal calorieën dat het product bevat.

Zo bestaat er bijvoorbeeld Duo Penotti met 25% minder suiker. Maar vergelijk de etiketten, en u zult erachter komen dat er maar 3,6% minder calorieën in zitten. Een verwaarloosbaar verschil. Lay’s chips met 33% minder vet bevatten eigenlijk maar 12,7% minder calorieën. Laat u dus niet misleiden door voedselbedrijven en check altijd even de voedingswaarde, om te weten te komen of het desbetreffende product echt zoveel gezonder is.

Een stofje dat u best zoveel mogelijk kunt vermijden, is aspartaam. Aspartaam is een kunstmatige zoetstof die ongeveer tweehonderdmaal zo zoet is als suiker. De energetische waarde van aspartaam is echter veel minder dan van suiker, waardoor het een geliefd ingrediënt is in vele suikervrije producten, zoals cola light, yoghurt of kauwgom. Maar de kunstmatige aard van aspartaam maakt het een veel gevaarlijkere stof voor het lichaam dan suiker. Het is bewezen dat overvloedige inname van aspartaam nadelige effecten kan hebben op de gezondheid. Daarom is het aan te raden deze stof zoveel mogelijk te vermijden.

Nu dit vooroordeel uit de wereld is geholpen kunnen we ons gaan richten op écht gezonde, suikervrije producten!

100% suikevrij eten

Honderd procent suikervrij eten is echter lastig, en eigenlijk helemaal niet ideaal. Het lichaam heeft af en toe nu eenmaal een suikervoorraadje nodig. Zolang deze voorraad niet te groot wordt, is er niks aan de hand. Gezonde producten als fruit, zuivel en granen bevatten van zichzelf bepaalde suikers en deze producten zijn goed voor het lichaam. Denk dus niet dat u suiker volledig moet mijden, dat is niet het geval. Een goed idee is om zoveel mogelijk producten met toegevoegde suikers te laten staan. Op deze manier krijgt u in ieder geval niet meer suikers binnen dan nodig en komt u ook minder gemakkelijk aan.

De producten die ik noemde bevatten allemaal meervoudige suikers. Deze suikers hebben minder effect op de bloedsuikerspiegel dan enkelvoudige suikers, ofwel snelle suikers. Snelle suikers zijn dus vooral te vinden in snacks en andere zoetigheden: kortom, de ongezonde tussendoortjes. Als u deze producten weet te vermijden, zult u zeker gewicht gaan verliezen. Vervang dagelijkse ongezonde tussendoortjes door fruit of andere gezonde alternatieven voor een gezonder eetpatroon!

Suikervrije alternatieven

Vervolgens kunt u beginnen andere voedselgewoonten aan te passen. Houdt u van een lekker dikke laag confituur op uw brood? Overweeg een suikervrije of suikerarme confituur te proberen. Er bestaan vele soorten confituren zonder toegevoegde suikers. Zo kunt u nog altijd die dikke laag confituur blijven smeren, zonder dat u er dik van wordt! Ideaal. Streekmarkt.be staat vol met allerlei suikervrije producten, zo ook verscheidene soorten suikervrije confituur van Jam Jam. Deze confituren komen in vele verschillende, exotische smaken. Ooit van banaan-chocoladeconfituur gehoord? Ik ook niet, maar het klinkt heerlijk! Of mango met chili peper…

Dat klinkt dan misschien niet meteen als een geweldige combinatie, maar het nodigt zeker uit tot proberen. Neemt u dus vooral eens een kijkje onder de categorie suikerarm en gezond op streekmarkt.be, en laat u verrassen!

Appelstroop

Nog een aanrader voor op uw brood is een van de suikerarme stropen van Poiret. Net zo lekker als de originele, maar zonder suiker. Appelstroop is sowieso erg gezond om op uw brood te smeren. De basis van appelstroop bestaat namelijk vaak uit suikerbietensiroop, die een hoop ijzer bevat. Hoeveel ijzer erin zit, hangt echter erg af van het oogstgebied en het jaar. Van hetzelfde merk kan de ene pot dus meer ijzer bevatten dan de andere. Per merk verschilt het ook weer hoeveel appelstroop er daadwerkelijk  in de pot zit en hoeveel suikerbietensiroop. De appelstroop is dan wel gezond, de suikerbietensiroop bestaat voornamelijk uit snelle suikers en biedt dus lang niet zo veel voordeel. Sommige merken leveren appelstroop die voor zeventig procent uit suikerbietensiroop bestaat! Dat kunnen ze natuurlijk veel beter gewoon suikerstroop noemen…

Tussendoortjes

Om terug te komen op de tussendoortjes, op streekmarkt vindt u ook een flink aanbod gezonde en suikervrije tussendoortjes. Heeft u geen zin om als tussendoortje altijd maar een banaan of een appel te eten? Probeer dan eens kruidenbonbons, lekkere snoepjes voor tussendoor zonder toegevoegde suikers of kunstmatige zoet- en smaakstoffen. De smaak van deze bonbons komt puur uit het fruit en de kruiden die ervoor gebruikt zijn. Verder zijn ze gezoet met een suikervervanger afkomstig van rode bieten. Deze suikeralcoholen (ook wel polyolen genoemd) komen van nature voor in verschillende plantaardige producten, zoals fruit en bessen.

Zoals u ziet zijn er zat suikervrije alternatieven voor uw dagelijkse tussendoortjes. Zoekt u iets lekkers waar u niet dik van wordt? Breng dan eens een bezoekje aan  en neem een kijkje bij ons suikervrije assortiment!

In het volgende en laatste deel van deze serie geef ik u tips om de dag op een gezonde manier door te komen met enkele gezonde recepten en producten, van ontbijt tot avondeten!

Over de schrijver
Ik ben Bert en ik ben zot van lokale producten! Ik ga op zoek naar Belgische top ingrediënten bij straffe producenten van bij ons!
Reactie plaatsen