Jules Destrooper lukken smaken al 130 jaar lang!
01 juni 2020 
4 min. leestijd

Jules Destrooper lukken smaken al 130 jaar lang!

Jules De Strooper lukken smaken al 130 jaar lang!

Jules Destrooper viert rond deze tijd de 130e verjaardag van de zogenaamde ‘lukken‘, gemaakt van enkel 100% natuurlijke ingrediënten. Het ammandelbrood kwam destijds als eerste uit de oven van Jules Destrooper, maar in 1890, zat de eerste natuurboterwafel, de zogenaamde ‘lukke’ ofte gelukskoekje, tussen het wafelijzer.

De ‘lukken’ behoren als het ware tot het West-Vlaams erfgoed. Een meer typisch West-Vlaams product bestaat bijna niet. Een traditie die tot op de dag van vandaag voortleeft. Anno 2020 viert de iconische Jules Destrooper natuurboterwafel z’n 130e verjaardag. Het goudbruine krokante natuurboterwafeltje is een iconisch koekje. Niet enkel in West-Vlaanderen, want in 130 jaar tijd veroverde het harten over de hele wereld. Anno 2020 zijn de koekjes van Jules Destrooper te vinden in een tachtigtal landen. Van Japan over de VS en Zuid-Amerika. De lukken van Jules Destrooper worden al 130 jaar lang gebakken volgens hetzelfde familierecept. De ingrediënten: echte pure boter, Tiense suiker, verse scharreleieren en bloem. Samen maken ze een crunchy biscuit die charmeert door de volle smaak van boter en gekarameliseerde suiker.

Anno 2020 viert de iconische Jules Destrooper Natuurboterwafel z’n 130e verjaardag. En bij een verjaardag horen uiteraard confetti én slingers. Ter gelegenheid van deze heugelijke gebeurtenis werden de Natuurboterwafels uitgedost in een feestelijk jasje en kregen ze speciaal voor hun verjaardag een aangepaste feestverpakking. Met jawel: confetti en slingers.

Jules De Strooper lukken

Jules De Strooper lukken

Lukken brengen geluk

De benaming “West-Vlaamse lukken” komt van “geluk wensen”. In West-Vlaanderen worden deze harde wafeltjes traditioneel met nieuwjaar geschonken om elkaar geluk te wensen. Kom hier alles te weten over deze lekkernij.
Vroeger bakten huismoeders in West-Vlaanderen rond nieuwjaar boterwafels als geschenk voor familie en als geluksbrenger voor het nieuwe jaar. Daarom kregen ze de naam ‘lukken’, geluk wensen. Het deeg werd met de hand gemaakt van bloem, kristalsuiker, eieren, boter en zout. Na een nacht rusten op een koele plek werden de wafeltjes gebakken op de Leuvense stoof in een speciaal ovaalvormig ‘lukken wafelijzer’ met ruitjespatroon.

Natuurlijke ingrediënten

Het recept van de lukke blijft nog altijd een goed bewaard geheim en werd doorheen de jaren niet gewijzigd. «We hebben in die 130 jaar niks veranderd aan het oorspronkelijke gerecht van Jules Destrooper en zijn dat niet van plan ook», knipoogt Ives Depoortere, de nieuwe directeur van Jules Destrooper.«Ook voor de achttien andere koekjes binnen ons assortiment geldt maar één regel: we werken alleen maar met honderd procent natuurlijke ingrediënten. Voor alle koekjes gebruiken we alleen de puurste ingrediënten, waaronder echte boter, Belgische chocolade en amandelen uit Valencia. Daarnaast ma- ken we geen gebruik van bewaarmiddelen, kleur- en kunstmatige smaakstoffen», verzekert Depoortere.

Jules DeStrooper Verhuis Oostkamp

Sinds 1986 is er een tweede fabriek van Jules Destrooper te vinden. Een verhuis drong zich op omdat er investeringen nodig waren en er in Ieper nog ruimte was om uit te breiden. Maar de koekjes blijven onlosmakelijk met Lo verbonden. Daar blijven dan ook het bezoekerscentrum, waar jaarlijks 25.000 bezoekers over de vloer komen, en een proefbakkerij, waar geëxperimenteerd wordt met nieuwe smaken.

De familie Vandermarliere gaat de productie van de koekjes van Jules Destrooper tegen de zomer verhuizen van Lo-Reninge naar Ieper. In Lo-Reninge wordt het bezoekerscentrum verder uitgebouwd en blijft de proefbakkerij waar het bedrijf blijft experimenteren met nieuwe smaken. Jules Destrooper investeert vier miljoen euro in de verhuis van de productie en de uitbouw van het bezoekerscentrum. Jules Destrooper is al sinds 1886 verbonden met Lo-Reninge, maar tegen deze zomer zal de typische koekjesgeur uit het Caesarsstadje verdwijnen. De directie wil namelijk alle productie naar één locatie te brengen. “De fabriek in Ieper is groot genoeg om de drie productielijnen van Lo-Reninge in onder te brengen naast de vijf die er al zijn”, licht directeur Emmanuel Blomme toe. “We investeren ook in een nieuwe, geautomatiseerde deegkamer. Alles samen kost de verhuis vier miljoen euro. Ik verwacht dat tegen de zomer de hele operatie achter de rug zal zijn. De 54 personeelsleden van Lo-Reninge kunnen allemaal in Ieper aan de slag. Toen ik hen informeerde, waren de meningen wat verdeeld, maar ze begrepen het wel. De meeste medewerkers hadden het verwacht, maar reageerden toch verrast toen we de beslissing uiteindelijk voorstelden. Het zal van iedereen wat aanpassing vragen, maar het zal de efficiënte werking van ons bedrijf ten goede komen.”

Jules DeStrooper lukken recept blijft geheim

Het recept van de lukke blijft nog altijd een goed bewaard geheim en werd doorheen de jaren niet gewijzigd. «We hebben in die 130 jaar niks veranderd aan het oorspronkelijke gerecht van Jules Destrooper en zijn dat niet van plan ook», knipoogt Ives Depoortere, de nieuwe directeur van Jules Destrooper.«Ook voor de achttien andere koekjes binnen ons assortiment geldt maar één regel: we werken alleen maar met honderd procent natuurlijke ingrediënten. Voor alle koekjes gebruiken we alleen de puurste ingrediënten, waaronder echte boter, Belgische chocolade en amandelen uit Valencia. Daarnaast maken we geen gebruik van bewaarmiddelen, kleur- en kunstmatige smaakstoffen», verzekert Depoortere.

Jules DeStrooper Natuurboterwafel apero recept

Natuurboterwafel met confituur van vijgen en blauwadderkaas. Meng de blauwaderkaas en de kruidenkaas tot een smeerbare massa. Verwarm de Natuurboterwafels gedurende een minuutje in de oven op 180 °C en stans er kleine vormpjes uit. Beleg de Natuurboterwafel met een laagje vijgenconfituur en wat van de kaasbereiding.

Jules De Strooper Natuurboterwafel apero recept

Jules De Strooper Natuurboterwafel apero recept

Jules DeStrooper Proefbox online bestellen

Bestel nu onze Jules Destrooper proefbox online zodat u zelf kunt proeven: 2 x Lukken 75 gr + 2 x amandelbrood 75 gr + 2 x kletskoppen 75 gr! Bestel hier

Jules DeStrooper Proefbox online bestellen

Jules DeStrooper Proefbox online bestellen

Over de schrijver
Ik ben Bert en ik ben zot van lokale producten! Ik ga op zoek naar Belgische top ingrediënten bij straffe producenten van bij ons!
Reactie plaatsen