Kandijsuiker geproduceerd met zorg en respect voor traditie
10 maart 2023 
1 min. leestijd

Kandijsuiker geproduceerd met zorg en respect voor traditie

Witte kandij

Kandij bestaat uit klontjes van gekristalliseerde suiker en wordt ook wel kandijsuiker genoemd. Kandij heeft zijn oorsprong in India en Iran.
Het wordt verkregen door in een oververzadigde warme suikeroplossing zeer langzaam grote kristallen te laten groeien op katoenen draden of houten stokjes. Dit duurt enkele weken. Om de donkere kandijsoorten te verkrijgen, wordt een karameloplossing toegevoegd.
Kandijsuiker wordt voornamelijk gebruikt in koffie of thee, maar ook als garnering van koek; kandijkoek. Kandijstokjes zijn stokjes vol met kandij, die worden gebruikt in thee.

Kandijsuiker wordt verkregen door het langzaam kristalliseren van een sterk geconcentreerde, warme sacharose-oplossing die langzaam afkoelt in kuipen waarin vlasdraden gespannen zijn.

kandijsuiker bij het bierbrouwen

Kandijsuiker wordt bij het bierbrouwen gebruikt om een extra diepe smaak- of kleur te geven aan het bier. Welke soort suiker je kiest, maakt of kraakt jouw perfecte biertje. Suiker bevordert de hoofdgisting. De brokken geven een typische kandijsmaak en -aroma, een heerlijke toevoeging in het bier. Braumarkt heeft kandijsuiker in brokken in het wit en bruin op voorraad.

Wist je dat kandijsuiker vroeger een luxeproduct was dat enkel te koop was bij de apotheker? Vandaag is deze zoete lekkernij en haar nevenproducten zoals kandijcassonade en kandijsiroop een gegeerde smaakmaker voor op de pannenkoek, in speculaas of zelfs in bier.

Geschiedenis van de suikerindustrie

De geschiedenis van de kandijsuiker gaat eeuwen terug naar de tijd waarin de eerste ladingen suikerriet via de Schelde hun intrede deden in Antwerpen. De suikerverwerking in Antwerpen komt rond de zestiende eeuw tot expansie en ‘suickerbackerijen’ schieten als paddenstoelen uit de grond rond de Suikerrui. Tot ver in de zeventiende eeuw bleef Antwerpen het grootste suikerverwerkingscentrum ter wereld.
Net na de Eerste wereldoorlog telt Antwerpen nog 14 suikerrafinaderijen. Hiervan blijven er nog vijf kandijfabrieken over na de Tweede Wereldoorlog. Vandaag blijft alleen Candico over.

Het productieproces van kandijsuiker

Bij Candico worden kandijproducten volgens aloude traditie geproduceerd. Een suikeroplossing wordt aan hoge temperaturen ingekookt, waardoor ze karamelliseert en de kleur en de smaak van de kandij bepaald wordt. Deze oplossing laat men heel langzaam afkoelen waardoor er grote onregelmatige kristallen ontstaan: de kandijsuiker. Rust en tijd dus… meer heeft het productieproces niet nodig. Van de reststroop maakt men de kandijcassonade en uiteindelijk de kandijsiroop.

Over de schrijver
Ik ben Bert en ik ben zot van lokale producten! Ik ga op zoek naar Belgische top ingrediënten bij straffe producenten van bij ons!
Reactie plaatsen