arrow_drop_up arrow_drop_down
10 oktober 2018 

Mikkemannen: zoete broodjes uit Limburg

Kent u de Mikkemannen uit Limburg? Deze zoete broodjes worden in de periode van oktober tot Sinterklaas in Belgisch Limburg gegeten. Een typisch streekproduct in de vorm van een mannetje, dat tijdens de donkere herfstdagen uw ontbijttafel opvrolijkt.

mikkeman uit bilzen

mikkeman uit bilzen

Geschiedenis van de Mikkeman

De Mikkemannen werden oorspronkelijk van restjes deeg gemaakt in de aanloop naar Sinterklaas. De streek waar de Mikkemannen vandaan komen – Nederlands Brabant en Limburg en Belgisch Limburg – was niet welvarend. Daarom wilde men geen deeg verloren laten gaan. In sommige regio's deelden werkgevers deze broodjes uit aan minderbedeelden. Ook werden ze vaak in de schoen gestopt als cadeau.
Een ander verhaal achter de traditie vertelt dat dit broodje de arme variant is van speculaas. Mikkemannen hebben minder suiker en boter nodig dan speculaas en dat was er niet altijd in deze streek. Dat is misschien ook de reden dat ze – net als speculaaspoppen – de vorm van een mannetje hebben. De vorm is later per regio gaan verschillen.

Goede tradities behouden

In Bilzen bakt bakkerij Vangronsveld de Mikkemannen nog steeds als een echt mannetje met een hoofd, 2 benen en 2 armen. Ze bakken dit traditionele broodje vanaf de 1e zondag (kermiszondag in Bilzen) tot aan Sinterklaas. Deze bakker heeft het bakken van de broodjes overgenomen van zijn vader en de traditie die verloren leek te gaan, nieuw leven ingeblazen.
In 2015 werden zijn inspanningen beloond en erkende het Vlaams centrum voor agro- en visserijmarketing (VLAM) de Mikkeman officieel als streekproduct van Limburg. Met deze erkenning hopen de broers van Vangronsveld dat het streekproduct opnieuw bekend wordt in heel Limburg (en daarbuiten) en dat het typisch regionale broodje zo voor toekomstige generaties behouden blijft.

Zoete broodjes

De naam Mikkemannen verwijst naar het Latijnse ‘Mica', wat kruimel betekent. Die oorspronkelijke betekenis veranderde later toen Mik in de volksmond werd gebruikt als term voor luxe broodproducten. Mikkemannen worden gemaakt van tarwebloem, gist, parelsuiker, rozijnen, kaneel en roomboter. Ze zijn heerlijk met puur alleen boter of een plakje kaas.

Ook op uw ontbijttafel

Wilt u weleens een verse Limburgse Mikkeman proeven? U kunt deze eenvoudig thuis via onze website bestellen. Wij bezorgen deze dan binnen enkele werkdagen bij u thuis of op kantoor. Uw kinderen zullen zeker benieuwd zijn naar dit Belgische streekproduct en de traditie, waar u nu meer over kunt vertellen!

Over de schrijver
Op deze blog vertel ik alles over mijn ervaring met Belgische streekproducten, recepten en restaurants. Verder hou ik je graag op de hoogte van culinaire nieuwtjes en boeiende verhalen over streekproducten. Jouw feedback is van harte welkom. Want ik vermoed dat jij, net als ik, van lekker eten houdt. Regelmatig ontvang ik producten om uit te proberen of een gratis deelname aan een evenement. Onze artikels zijn echter steeds een objectieve weergave van mijn eigen mening en ervaring. Heb je nog vragen of interesse in een samenwerking? bert@foodbelgium.com
Reactie plaatsen