Ontdek de smaak van Antwerpse handjes
12 juni 2023 
2 min. leestijd

Ontdek de smaak van Antwerpse handjes

Ontdek de smaak van Antwerpse handjes

Wat zijn Antwerpse handjes?

Antwerpse handjes zijn een heerlijke Belgische lekkernij die al sinds de 19e eeuw in Antwerpen worden gemaakt. Het zijn kleine, handgemaakte koekjes in de vorm van een hand, bedekt met suiker. De koekjes hebben een zachte, boterachtige textuur en een subtiele amandelsmaak. Antwerpse handjes zijn niet alleen lekker, maar ook een belangrijk onderdeel van de Antwerpse culinaire traditie. Ze worden vaak gegeven als cadeau of souvenir aan vrienden en familie die de stad bezoeken.

Geschiedenis van Antwerpse handjes

De geschiedenis van Antwerpse handjes gaat terug tot de 15e eeuw, toen de koekjes voor het eerst werden gebakken door de Antwerpse bakkersgilde. Het verhaal gaat dat de koekjes werden gemaakt ter ere van de legende van de reus Antigoon, die de Schelde bewaakte en tol eiste van passerende schepen. Wie weigerde te betalen, werd zijn hand afgehakt. De koekjes werden gemaakt in de vorm van een hand als symbool van verzet tegen de reus. Vandaag de dag zijn Antwerpse handjes een populaire souvenir en een heerlijke lekkernij die de rijke geschiedenis van Antwerpen weerspiegelt.

Ingrediënten en bereidingswijze

De ingrediënten van Antwerpse handjes zijn eenvoudig maar van hoge kwaliteit. Het deeg wordt gemaakt van bloem, boter, suiker, eieren en amandelen. Het deeg wordt vervolgens gerold en in de karakteristieke handvormige koekjes gesneden. Na het bakken worden de koekjes bestrooid met poedersuiker. De bereidingswijze is al eeuwenlang hetzelfde gebleven en wordt van generatie op generatie doorgegeven. Het resultaat is een heerlijk knapperig koekje met een subtiele amandelsmaak dat perfect past bij een kopje koffie of thee.

Waar kan je Antwerpse handjes kopen?

Antwerpse handjes zijn een typisch streekproduct en zijn daarom niet overal te vinden. Gelukkig zijn er wel enkele plaatsen waar je ze kan kopen. Zo kan je terecht bij verschillende bakkerijen in Antwerpen, maar ook in de toeristische winkels in de binnenstad kan je Antwerpse handjes vinden. Daarnaast kan je ze ook online bestellen bij verschillende webshops. Het is dus zeker de moeite waard om op zoek te gaan naar deze heerlijke koekjes en ze te proeven!

Hoe kan je Antwerpse handjes zelf maken?

Als je zelf Antwerpse handjes wilt maken, heb je een aantal ingrediënten nodig, waaronder bloem, boter, suiker, amandelen en ei. Het deeg moet vervolgens worden gekneed en in de vorm van handjes worden gerold. Na het bakken worden de handjes bestrooid met poedersuiker. Er zijn verschillende recepten beschikbaar online, dus je kunt experimenteren met verschillende smaken en texturen om jouw perfecte Antwerpse handjes te maken. Het is een leuke activiteit om te doen met vrienden of familie en het resultaat is een heerlijke traktatie om te delen.

Tips voor het serveren van Antwerpse handjes

Er zijn verschillende manieren om Antwerpse handjes te serveren en te genieten van hun unieke smaak. Een populaire manier is om ze te serveren als een zoete traktatie bij de koffie of thee. Je kunt ze ook combineren met een kaasplankje of serveren als dessert met een bolletje vanille-ijs. Voor een extra feestelijke touch kun je ze ook dippen in gesmolten chocolade en bestrooien met gehakte noten. Ongeacht hoe je ze serveert, zullen Antwerpse handjes zeker een hit zijn bij je gasten en een heerlijke traktatie voor jezelf.

Over de schrijver
Ik ben Bert en ik ben zot van lokale producten! Ik ga op zoek naar Belgische top ingrediënten bij straffe producenten van bij ons!
Reactie plaatsen