De do's en don'ts van relatiegeschenken geven
23 juni 2023 
4 min. leestijd

De do's en don'ts van relatiegeschenken geven

De do's van relatiegeschenken geven

Denk na over de ontvanger

Bij het geven van relatiegeschenken is het belangrijk om na te denken over de ontvanger. Wat vindt hij of zij leuk? Wat past bij de persoon en de relatie die je hebt? Het is bijvoorbeeld niet handig om een fles wijn te geven aan iemand die geen alcohol drinkt of om een cadeaubon te geven voor een restaurant waar de ontvanger niet van houdt. Door goed na te denken over de ontvanger, laat je zien dat je moeite hebt gedaan en dat je de relatie waardeert.

Kies een passend geschenk

Het kiezen van een passend relatiegeschenk is van groot belang. Het geschenk moet namelijk niet alleen bij de ontvanger passen, maar ook bij de relatie die je met hem of haar hebt. Denk hierbij aan de branche waarin de ontvanger werkzaam is en aan zijn of haar persoonlijke interesses. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de waarde van het geschenk. Een te duur geschenk kan namelijk als ongepast worden ervaren. Kies daarom altijd een geschenk dat past bij de relatie en het budget dat je voor ogen hebt.

Personaliseer het geschenk

Een van de belangrijkste aspecten van het geven van relatiegeschenken is het personaliseren van het geschenk. Door het geschenk te personaliseren, laat je zien dat je aandacht hebt besteed aan de ontvanger en dat je de relatie waardeert. Er zijn verschillende manieren om een geschenk te personaliseren, zoals het toevoegen van een persoonlijke boodschap of het bedrukken van het logo van de ontvanger op het geschenk. Het is belangrijk om te onthouden dat de personalisatie niet te opdringerig moet zijn en dat het geschenk nog steeds bruikbaar moet zijn voor de ontvanger. Door het geschenk op de juiste manier te personaliseren, kan het een krachtig instrument zijn om de relatie met de ontvanger te versterken.

Geef het geschenk op het juiste moment

Het is belangrijk om het relatiegeschenk op het juiste moment te geven. Het geven van een geschenk tijdens een belangrijke gebeurtenis, zoals een jubileum of een verjaardag, kan een positieve indruk achterlaten bij de ontvanger. Ook kan het geven van een geschenk na een succesvolle samenwerking of project een blijk van waardering zijn en de relatie versterken. Zorg er wel voor dat het geschenk niet te vroeg of te laat wordt gegeven en dat het passend is bij de gelegenheid.

Bedank de ontvanger voor zijn/haar tijd

Het is belangrijk om de ontvanger van het relatiegeschenk te bedanken voor zijn/haar tijd. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een persoonlijk kaartje of briefje bij het geschenk. Hiermee laat je zien dat je de tijd en moeite die de ontvanger heeft genomen om het geschenk in ontvangst te nemen waardeert. Het is ook een goed moment om nogmaals te benadrukken hoe belangrijk de relatie tussen beide partijen is en dat je hoopt op een verdere samenwerking in de toekomst. Door de ontvanger te bedanken, creëer je een positieve indruk en versterk je de band tussen beide partijen.

De don'ts van relatiegeschenken geven

Geef geen goedkoop of ongepast geschenk

Het geven van een goedkoop of ongepast relatiegeschenk kan een negatieve indruk achterlaten bij de ontvanger. Het kan overkomen alsof er weinig moeite is gestoken in het geschenk en dat de relatie niet belangrijk genoeg is om er tijd en geld aan te besteden. Daarnaast kan een ongepast geschenk als beledigend worden ervaren en de relatie schaden. Het is daarom belangrijk om goed na te denken over het geschenk en te investeren in iets dat passend is bij de relatie en de ontvanger.

Geef geen geschenk met te veel reclame

Wanneer je een relatiegeschenk geeft, is het belangrijk om subtiel te zijn met de branding. Het is begrijpelijk dat je jouw bedrijf wilt promoten, maar het is belangrijk om niet te overdrijven. Een geschenk met te veel reclame kan als opdringerig worden beschouwd en kan zelfs averechts werken. Het is beter om te kiezen voor een geschenk met een subtiele branding, zoals een klein logo op de verpakking of een discreet bedrukt item. Op deze manier blijft jouw bedrijf in de gedachten van de ontvanger, zonder dat het als storend wordt ervaren.

Geef geen geschenk dat de ontvanger niet kan gebruiken

Het is belangrijk om te onthouden dat het doel van een relatiegeschenk is om de ontvanger te laten zien dat je om hen geeft en hun relatie waardeert. Het is daarom van cruciaal belang om een geschenk te geven dat de ontvanger daadwerkelijk kan gebruiken en waarderen. Het geven van een geschenk dat niet past bij de interesses of behoeften van de ontvanger kan leiden tot ongemakkelijke situaties en kan zelfs de relatie schaden. Zorg er daarom voor dat je de ontvanger goed kent voordat je een geschenk kiest en vermijd het geven van geschenken die niet relevant zijn voor hun leven of werk.

Geef geen geschenk als het niet gepast is

Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle gelegenheden geschikt zijn voor het geven van relatiegeschenken. Het kan ongepast zijn om een geschenk te geven aan een potentiële klant tijdens een eerste ontmoeting of aan een collega die net is ontslagen. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de persoonlijke voorkeuren en culturele achtergrond van de ontvanger. Het geven van een geschenk dat niet gepast is, kan leiden tot ongemakkelijke situaties en zelfs tot het verliezen van een potentiële klant of zakenpartner. Wees dus altijd zorgvuldig bij het kiezen van het juiste moment en het juiste geschenk.

Geef geen geschenk om iets terug te verwachten

Het geven van een relatiegeschenk moet niet gezien worden als een manier om iets terug te verwachten van de ontvanger. Het is belangrijk om te onthouden dat een relatiegeschenk een blijk van waardering is en niet bedoeld is als ruilmiddel. Het geven van een geschenk met de verwachting dat de ontvanger iets terug zal doen, kan juist averechts werken en de relatie schaden. Het is daarom belangrijk om het geven van een relatiegeschenk te zien als een gebaar van goede wil en niet als een manier om iets terug te krijgen.

Over de schrijver
Ik ben Bert en ik ben zot van lokale producten! Ik ga op zoek naar Belgische top ingrediënten bij straffe producenten van bij ons!
Reactie plaatsen