De geschiedenis van relatiegeschenken: van Egyptische farao's tot moderne bedrijven
25 juni 2023 
2 min. leestijd

De geschiedenis van relatiegeschenken: van Egyptische farao's tot moderne bedrijven

De geschiedenis van relatiegeschenken: van Egyptische farao's tot moderne bedrijven

Relatiegeschenken in het oude Egypte

In het oude Egypte werden relatiegeschenken gegeven aan farao's en andere hooggeplaatste personen als teken van respect en waardering. Deze geschenken varieerden van voedsel en drank tot luxe goederen zoals gouden sieraden en parfums. Het was gebruikelijk dat handelaren en ambachtslieden deze geschenken aanboden om hun relaties met de elite te versterken en zo hun handel te bevorderen. Relatiegeschenken waren dus niet alleen een teken van respect, maar ook een slimme zakelijke zet.

Relatiegeschenken in de Middeleeuwen

In de Middeleeuwen werden relatiegeschenken voornamelijk gegeven door koningen en edelen aan hun onderdanen en bondgenoten. Deze geschenken waren vaak luxueuze objecten zoals juwelen, zwaarden en paarden. Ook werden er vaak geschenken gegeven aan kerkelijke leiders om hun steun te krijgen. Relatiegeschenken werden ook gebruikt als diplomatiek middel tussen verschillende landen en vorstenhuizen. Het was een manier om vriendschappen te sluiten en allianties te versterken.

Relatiegeschenken in de Renaissance

In de Renaissance werden relatiegeschenken steeds populairder onder de elite. Kunstenaars en ambachtslieden werden vaak ingehuurd om unieke en persoonlijke geschenken te maken voor belangrijke klanten en zakenpartners. Deze geschenken waren vaak van hoge kwaliteit en werden gebruikt om de relatie tussen de gever en ontvanger te versterken. Ook werden er in deze tijd steeds meer handelsmissies georganiseerd, waarbij geschenken werden uitgewisseld tussen verschillende landen en culturen. Relatiegeschenken werden dus niet alleen gebruikt om zakelijke relaties te onderhouden, maar ook om culturele uitwisseling te bevorderen.

Relatiegeschenken in de 19e eeuw

In de 19e eeuw werden relatiegeschenken steeds populairder onder bedrijven. Het was een manier om klanten te bedanken voor hun loyaliteit en om nieuwe klanten aan te trekken. De geschenken waren vaak praktisch van aard, zoals kalenders, pennen en notitieblokken. Ook werden er vaak cadeaus gegeven die symbool stonden voor de relatie tussen het bedrijf en de klant, zoals een gegraveerde zilveren pen of een gouden horloge. Relatiegeschenken werden ook gebruikt als een manier om de band tussen werknemers en werkgevers te versterken. Zo kregen werknemers bijvoorbeeld een horloge of een gouden ring als ze een bepaald aantal jaren in dienst waren.

Relatiegeschenken in de 20e eeuw

Relatiegeschenken zijn in de 20e eeuw steeds populairder geworden. Bedrijven begonnen zich te realiseren dat het geven van cadeaus aan klanten en werknemers een effectieve manier was om hun merk te promoten en hun relaties te versterken. In de jaren 50 en 60 werden relatiegeschenken voornamelijk gebruikt als een manier om klanten te bedanken voor hun loyaliteit. In de jaren 70 en 80 begonnen bedrijven zich te richten op het gebruik van relatiegeschenken als een manier om nieuwe klanten aan te trekken en hun merk te promoten. Tegenwoordig zijn relatiegeschenken een integraal onderdeel van de marketingstrategieën van bedrijven en worden ze gebruikt om klanten te binden, nieuwe klanten aan te trekken en de merkbekendheid te vergroten.

Relatiegeschenken in de moderne tijd

Relatiegeschenken zijn in de moderne tijd nog steeds een belangrijk onderdeel van de marketingstrategie van bedrijven. Het doel van relatiegeschenken is om de relatie met klanten en partners te versterken en tegelijkertijd de naamsbekendheid van het bedrijf te vergroten. Tegenwoordig zijn er talloze mogelijkheden voor relatiegeschenken, van traditionele items zoals pennen en notitieblokken tot meer innovatieve cadeaus zoals powerbanks en virtual reality brillen. Bedrijven kunnen ook kiezen voor duurzame en milieuvriendelijke relatiegeschenken, wat steeds belangrijker wordt in de huidige maatschappij. Het is duidelijk dat relatiegeschenken nog steeds een effectieve manier zijn om de banden met klanten en partners te versterken en tegelijkertijd de merkbekendheid te vergroten.

Over de schrijver
Ik ben Bert en ik ben zot van lokale producten! Ik ga op zoek naar Belgische top ingrediënten bij straffe producenten van bij ons!
Reactie plaatsen