arrow_drop_up arrow_drop_down
25 juli 2019 

Gentse waterzooi van kip

Gentse Waterzooi, een mix van soep en stoofpot, waarbij het hoofd ingrediënt (je kunt het gerecht maken met kip, konijn of vis) wordt gepocheerd in een romige bouillon met geurige groente, is een beroemde Belgische klassieker die favoriet is in veel huishoudens. In heel Vlaanderen zijn er evenveel versies van waterzooi als dat er kerktorens aan de horizon zijn. Een van de meest verfijnde versies, de waterzooi met zoetwater­ vis, komt uit Gent, waar twee belangrijke rivieren, de Leie en de Schelde, al eeuwenlang de hoofdingrediënten aanleveren.

De ideale kip voor deze waterzooi de poulet is een oudere stoofkip met taai vlees, maar met meer smaak dan een jongere vogel. Deze oudere kippen zijn niet altijd verkrijgbaar. Je kunt ook een grote braadkip gebruiken, als je er rekening mee houdt dat deze waarschijnlijk in de helft van de aangegeven tijd gaar is. Gebruik bij een braadkip goede kippenbouillon om het verlies aan smaak te compenseren. Waterzooi de poulet wordt doorgaans geserveerd als maaltijd op zich, al kun je er een licht voorgerecht bij serveren en gaat het goed samen met een frisse groene salade. Waterzooi wordt doorgaans warm geserveerd in diepe borden met dikke sneden boerenbrood of knapperig stokbrood erbij. De verfijnde balans tussen soep en saus maakt dit gerecht zo origineel. Waterzooi is makkelijk te bereiden en uitstekend geschikt voor bij een uitgebreid diner, omdat je het bijna geheel van tevoren kunt klaarmaken.

Verwijder overtollig vet uit de buikholte van de kip. Bestrooi de buik­holte met zout en peper en leg er 1 blaadje laurier, 2 takjes peterselie en 1 takje tijm in. Smelt de boter op matig vuur in een braadpan. Bak de uien in 5 minuten glazig, maar niet bruin. Roer af en toe. Leg de kip met de borst omhoog in de braadpan en voeg genoeg kippenbouillon of water (of een mengsel van water en bouillon) toe om de kip deels ermee onder te zetten (voor twee derde). Leg het deksel op de pan en laat de kip op laag vuur 30 minuten sudderen.

Bouillon Kip

Bouillon Kip

Schuim het oppervlak van de bouillon af om vet en schuim te verwij­deren. Voeg de wortels prei en bleekselderij toe. Bind de resterende peterselie, tijm en het blaadje laurier met keukentouw aan elkaar en doe dit bouquet garni dan in de pan. Leg liet deksel op de pan en laat het gerecht nog 30 minuten langzaam sudderen. Voeg de blokjes aardappel toe en kook die 20-30 minuten mee tot de aardappels gaar zijn en de kip zeer mals is.

Ingrediënten:

  • 1 stoofkip of braadkip (1,5 tot 2 kg)
  • zout en peper
  • naar smaak 2 blaadjes laurier
  • 3 of 4 takjes verse peterselie
  • 2 grote takjes verse tijm of halve theelepel gedroogde tijm
  • 40 gr ongezouten boter
  • 2 middelgrote uien
  • grof gehakt 1-1,4 l kippenbouillon, liefst zelf­ gemaakt of water
  • 4 grote wortels
  • 5 middelgrote preien
Over de schrijver
Op deze blog vertel ik alles over mijn ervaring met Belgische streekproducten, recepten en restaurants. Verder hou ik je graag op de hoogte van culinaire nieuwtjes en boeiende verhalen over streekproducten. Jouw feedback is van harte welkom. Want ik vermoed dat jij, net als ik, van lekker eten houdt. Regelmatig ontvang ik producten om uit te proberen of een gratis deelname aan een evenement. Onze artikels zijn echter steeds een objectieve weergave van mijn eigen mening en ervaring. Heb je nog vragen of interesse in een samenwerking? bert@foodbelgium.com
Reactie plaatsen