arrow_drop_up arrow_drop_down
8 maart 2020 

Waterzooi van kip recept

Geen gerecht zo verbonden met de stad van de drie torens als waterzooi, (de Gentse versie van bouillabaisse volgens jaloerse klapeksters.) Vroeger was het hoofdbestanddeel van waterzooi zoetwatervis uit de binnenwateren : snoek, zeelt, barbeel, karper ( al kan ik u vertellen dat dat geen aanrader is, karper.) Met de overbevissing en vervuiling van onze waterlopen schakelden koks in de loop van vorige eeuw over op kip of zeevis. Tegenwoordig is de versie met kip het populairst.

Waterzooi van kip (foto door Joris De Vos)

Waterzooi van kip (foto door Joris De Vos)

Waterzooi van kip Ingrediënten

  • 2 dikke wortels
  • ½ selder 1 dikke prei
  • 1 grote kip of 2 piepkuikens [450 g)
  • 50 g boter
  • l kippenbouillon of 2 bouillonblokjes
  • 2 eierdooiers
  • 1 dl room peper & zout
  • peterselie

Waterzooi van kip bereidingswijze

  • Maak de groenten schoon en snijd ze in stukjes. Stoof ze aan in boter.
  • Leg de kip op de groenten en kruid met peper en zout.
    Giet er de kippenbouillon over. Breng aan de kook en verminder het vuur tot alles net onder het kookpunt komt. Schep regel- matig de zich op de bouillon gevormde schuimlaag af met een schuimspaan (dit zorgt voor een klare bouillon en voorkomt dat hij bitter wordt). Laat 40 minuten op het fornuis staan.
  • Haal de kip uit de bouillon, leg haar op een bord en dek
    haar af met aluminiumfolie (de glanzende kant naar omlaag om de kip warm te houden).
  • Klop de eierdooiers met de room los in een kommetje
    en voeg hiervan geleidelijk 4 eetlepels toe aan de bouillon
  • Voeg dan de rest van het mengsel aan je bouillon toe, terwijl je constant roert, tot er een gebonden soep ontstaat. Breng op smaak met peper en zout.
  • Serveer de kip met gekookte aardappelen, schep er de soep over en werk af met peterselie

Waterzooi van kip Wijntip

Clos de l'Echo is een rode wijn uit de Franse Chinonstreek die groeit op de wijngaarden van een aantal vroegere koningen van Frankrijk.

Waterzooi van kip Biertip

Voor een zoete toets kan je bij de kippenbouillon twee flesjes geuze Lindemans toevoegen

Waterzooi Top adresje in Gent

Als je van het Gentse bent en je zoekt een lekkere lokale hoevekip is Diegenant – Sint-Lievenspoortstraat 228- zeker een goed adres.

diegenant waterzooi van kip

diegenant waterzooi van kip

Over de schrijver
Op deze blog vertel ik alles over mijn ervaring met Belgische streekproducten, recepten en restaurants. Verder hou ik je graag op de hoogte van culinaire nieuwtjes en boeiende verhalen over streekproducten. Jouw feedback is van harte welkom. Want ik vermoed dat jij, net als ik, van lekker eten houdt. Regelmatig ontvang ik producten om uit te proberen of een gratis deelname aan een evenement. Onze artikels zijn echter steeds een objectieve weergave van mijn eigen mening en ervaring. Heb je nog vragen of interesse in een samenwerking? bert@foodbelgium.com
Reactie plaatsen