Pittige mosterd uit Haspengouw
14 september 2021 
in Nieuws
2 min. leestijd

Pittige mosterd uit Haspengouw

Elk seizoen heeft zijn charme en de herfst is geen uitzondering op die regel. Eén van de redenen waarom ik van het najaar hou, zijn de verse appelen en peren van eigen bodem. Enkele weken lang laat ik het geïmporteerde fruit voor wat het is en kies ik met plezier zoete Golden’s, friszure Kanzi’s of knoeperige Conférences. Op het einde van het seizoen koop ik ook altijd enkele kilo’s om te stoven of voor compote. Dan geurt heel mijn keuken naar kruidnagel en kaneel. Om te watertanden!

Meestal zoek ik begin september ook de plukdagen op. Dan neem ik mijn neefjes en nichtjes mee want die genieten daar natuurlijk volop van. Vorig jaar leverde zo een bezoekje aan Haspengouw me een aangename verrassing op: zelfgemaakte mosterd van fruitteler Hugo Jacobs in Sint-Truiden.

Het belangrijkste eerst: de smaak

Aan de buitenkant van het snoezige, ronde potje zie je welke smaak je mag verwachten, want er zitten zowel bruine als gele zaadjes in. De eerste soort zorgt voor de pittigheid en de tweede voor de zachte nasmaak. Deze mosterd lijkt me uitstekend geschikt om bijvoorbeeld hapjes te maken bij een Haspengouws flesje wijn: kaas, vlees, kip of gerookte vis in een samenspel met lokaal fruit en een likje mosterd. De mooiste complimentjes oogst je met de eenvoudigste recepten.

Haspengouwse mosterd img

De mosterdbloempjes en de bijtjes

Het idee om mosterdplanten te telen, kreeg Hugo Jacobs in 2014 toen de Russiche boycot begon. Plotseling brachten peren en appelen nog maar een fractie op van voorheen. Maar verder had de fruitteler bijenkasten, en die hebben bloemen nodig om honing te produceren. Net zoals hommels en zweefvliegjes zijn bijen dol op mosterdbloemen want die leveren een massa nectar. Dat merk ik zelf ook jaarlijks wanneer ik mosterdzaadjes zaai als groenbemesting voor mijn tuintje. Zodra de knalgele bloempjes verschijnen, is het één en al vrolijk en vlijtig gegons.

Gemalen op ambachtelijke wijze

In 2015 boekte Hugo Jacobs een belangrijk succes. Toen won hij met zijn project “Haspengouwse Mosterd” namelijk de Limburgse Innovatie Award. Daarmee kon hij in voormalig Oost-Duitsland een mosterdmolen kopen met granieten molenstenen. Het recept voor zijn ambachtelijke en biologische product lag voor de hand: een mengeling van gemalen gele en bruine zaadjes, azijn, zout, kruiden en natuurlijk honing van de eigen bijen. Het spreekt vanzelf dat er geen kleur- of bewaarmiddelen in zitten. Bij ambachtelijk vervaardigde mosterd is dat meestal ook niet nodig.

Weet waar je de mosterd kan halen

Mocht het je niet lukken om van de plukdagen in Sint-Truiden te profiteren, of om even bij Hugo Jacobs zelf binnen te wippen om deze mosterd te kopen, geen nood. Net zoals alle goede Belgische streekproducten, kan je Haspengouwse mosterd bestellen via foodbelgium. Daar vind je ook de meeste benodigdheden als je mijn aperitiefhapjes wil uitproberen, evenals een passende fles wijn. Laat het smaken!

Over de schrijver
Ik ben Bert en ik ben zot van lokale producten! Ik ga op zoek naar Belgische top ingrediënten bij straffe producenten van bij ons!
Reactie plaatsen