Pomona: gezonde stroop met appels en suikerbiet
29 september 2018 
in Stroop
3 min. leestijd

Pomona: gezonde stroop met appels en suikerbiet

Wil je iets lekkers op brood dat ook nog goed is voor je gezondheid? Probeer dan eens Pomona, een stroop gemaakt van appels en suikerbieten. Pomona is een gezonde variant als gezond alternatief op de bekende Luikse stroop gemaakt door Siroperie Meurens in Aubel

Echte Luikse stroop

Luikse stroop of Siroperie Meurens is een Belgisch product en bedrijf gevestigd in Aubel, met als aanvankelijke activiteit het aanmaken van stroop op basis van appelen en peren

Luikse stroop pomona

Luikse stroop pomona

Wat maakt Pomona zo gezond?

In 1 kilo Pomonastroop gaat 1,5 kilo fruit. Aan deze mix van suikerbieten met geconcentreerd appelsap worden geen chemische middelen of suikers toegevoegd. Alles is puur natuur. Dat maakt Pomona bijzonder rijk aan mineralen.

gezonde eigenschappen pomona suikervrije stroop

gezonde eigenschappen pomona suikervrije stroop

Vooral de bieten(stroop) bevatten tal van goede eigenschappen:

  • IJzer

Voor mensen met een ijzertekort raden artsen vaak appelstroop aan. Dat is beter dan ijzertabletten, die vaak niet goed zijn voor de maag. Appelstroop is een natuurlijke manier om ijzer tot je te nemen. Maar er is verschil in ijzergehalte tussen de een en de andere appelstroop. In appels zit van nature namelijk vrijwel geen ijzer. Het ijzer komt uit de suikerbieten, die de stroop een friszure (rinse) smaak geven. Hoe meer suikerbieten aan de stroop worden toegevoegd, hoe meer ijzer dus.
In bieten/appelstroop zit zo’n 13 mg ijzer per 100 gram. Op een boterham smeer je ongeveer 20 gram appelstroop. Dat bevat zo’n 2,5 mg ijzer. Een volwassen man heeft 9 mg ijzer nodig en een vrouw tijdens haar menstruatieperiode 15 mg. Een boterham met appelstroop is dus al een goede bijdrage aan je dagelijkse behoefte.

  • Fruiteigen suikers

Bieten bevatten wel behoorlijk wat suiker, dus let op dat je alleen appelstroop neemt met fruiteigen suikers en geen toegevoegde suiker.
De fruiteigen suiker is een van de ingrediënten die sporters helpt hun prestaties te verbeteren. Het is een soort ‘natuurlijke doping’. Dat komt echter niet alleen door de suiker, maar ook door de vitamines.

  • Vitamines

Het sap van rode bieten bevat vitamine A, B1, B2, B6 en C.
Deze stoffen helpen mee om je uithoudingsvermogen te verbeteren. Vitamine B6 zorgt bijvoorbeeld voor de aanmaak van voldoende rode bloedcellen en vitamine C helpt om ijzer uit je eten op te nemen.

  • Nitraat

Ook bevat bietensap en bietenstroop nitraat. Dat wordt in je lichaam omgezet in nitriet en dat zorgt voor een verwijding van je bloedvaten. Daardoor stroomt er meer bloed naar je spieren en dus meer zuurstof, wat je sportprestaties bevordert.

  • Antioxidanten

Ook bevat bietensap talloze antioxidanten, die helpen ontstekingen tegen te gaan en schadelijke stoffen zo snel mogelijk weer uit te scheiden.

  • Mineralen

Naast al deze genoemde stoffen zijn het echter vooral de mineralen in bietenstroop die de doorslag geven. Calcium, natrium, magnesium, foliumzuur, fosfor en natuurlijk ijzer spelen een belangrijke rol bij de vorming van rode bloedcellen en van nieuwe lichaamscellen in het algemeen.

Gezond en lekker gaan prima samen

Hoewel er nog volop onderzoek is naar het effect van bieten op sportprestaties, is het zeker dat het goed is voor je gezondheid dankzij al deze natuurlijk eigenschappen. Een boterham met friszoete Pomona appelstroop is daarom een goede aanvulling op een gezonde levensstijl.

Wil je ook genieten van een gezonde en lekkere boterham met echte Belgische Pomona appelstroop uit Aubel? Bestel dan nu gemakkelijk online. Binnen een paar dagen smeer jij ook een broodje vol gezonde mineralen en vitamines!

pomona broodje vol gezonde mineralen en vitamines

pomona broodje vol gezonde mineralen en vitamines

Speciaal kennismakingsaanbod: 1e pot gratis!

Tijdelijk: valideer kortingscode pomonaproberen in uw winkelwagen en krijg 1 pot gratis!

siroperie meurens

siroperie meurens

Over de schrijver
Ik ben Bert en ik ben zot van lokale producten! Ik ga op zoek naar Belgische top ingrediënten bij straffe producenten van bij ons!
Reactie plaatsen