De Echte Luikse Stroop
03 december 2018 
in Stroop
3 min. leestijd

De Echte Luikse Stroop

Als ik zeg: een groene pot beschilderd met fruitbomen, een unieke smaak, een zachte en tegelijk stevige structuur, een donkere en smakelijk uitziende kleur, een oude en toch nog springlevende geschiedenis, waaraan denk je dan?

Ja, iedereen kent de echte Luikse stroop. Hij herinnert je aan momenten van puur smaakgenot waarin je de heerlijke geur van de prachtige boomgaarden uit onze streek terugvindt.

Clément Meurens, bedenker van de echte Luikse siroop uit 1947, vermoedde wellicht niet dat het mogelijk was om honderden recepten te creëren op basis van Luikse siroop.

Luikse Stroop

Lekker op brood, op pannenkoeken, met kaas, in sauzen, …

De Vrai Sirop de Liège®? Noch gelei, noch confituur en noch vruchtenmoes. Wel: een uniek recept boordevol fruit, ontwikkeld in 1937 met appels, peren, dadels…

4 kilo fruit voor 1 kilo stroop!

Hoeveel vers fruit er nodig is voor 1 kilo Vrai Sirop de Liège®? Maar liefst 4 kilo: verse appels, peren, abrikozen, pruimen en dadels. En voor de variant zonder toegevoegde suikers is zelfs 7 kilo vers fruit benodigd!

Hoe genieten van Vrai Sirop de Liège®?

• Eenvoudigweg op een boterham, op elk moment van de dag.
• Bij een kaaschotel, geheel volgens de traditie gecombineerd met Herve-kaas (AOC) of maquée (verse kaas).
• In tal van bereidingen: marinades, sauzen, vinaigrettes, saladesen natuurlijk ook in desserts.
• Op pannenkoeken.

Luikse Stroop

Ontdek de andere fruitige specialiteiten van Stroopfabriek Meurens

De bereiding van de Vrai Sirop de Liège®. Tussen fruit en traditie.
In hoogseizoen, ongeveer tussen half september en begin december, worden dagelijks 150 tot 200 ton fruit verwerkt tot stroop.

De bereiding van de Vrai Sirop de Liège® gebeurt in 2 stappen:

• De productie van geconcentreerd sap (in het fruitseizoen):
a.Het koken van het fruit
b.Extractie van het sap door persing
c.Indikking van het sap door verdamping
• Bereiding van het eindproduct (het hele jaar door)
Het bereiden van geconcentreerd sap

Geconcentreerd sap wordt verkregen in 3 stappen. Daarbij wordt elke fruitvariëteit (appelen, peren, dadels, abrikozen, pruimen) apart behandeld.

Het koken van de vruchten

De vruchten worden eerst gewassen en fijngemalen, waarna ze worden overgepompt naar een kookinstallatie. Daarin worden ze tot fruitmoes gekookt in zo’n anderhalf uur lang, naargelang hun variëteit en rijpheid.
De extractie van het sap door persing
Uit de fruitmoes wordt in de persen het sap gewonnen.
Daarna wordt het sap opgeslagen in voorlopige reservoirs en vervolgens gefilterd.
Het residu, de fruitpulp, wordt gerecycleerd tot veevoeder: een proces dat 12 kilo voeder oplevert voor elke 100 kilo fruit!
Indikking van het sap door verdamping

•In de verdampers, die altijd in werking zijn, wordt per uur maar liefst 15.000 liter sap gemaakt. Daarvan blijft 2.000 kilo vruchtenconcentraat over.
•Het vruchtenconcentraat wordt gekoeld tot 15 °C en overgepompt tot opslagtanks, waaruit het heel jaar lang geput wordt voor de continue productie van het afgewerkte product. Om het geconcentreerde sap goed te conserveren, wordt het op lage temperatuur bewaard (5 à 8 °C).
Van fruit tot afgewerkt product.

Appelen bevatten pectine. Een belangrijk ingrediënt, want precies die pectine is nodig voor de vorming van gelei. Dat proces heet trouwens geleivorming.

– Een computer bepaalt de hoeveelheden pectine en andere ingrediënten die van de opslagtanks dienen te worden overgepompt in de mengtoestellen.
– Het bekomen mengsel wordt vervolgens geraffineerd in speciale raffineerinstallaties, waar het aan de kook wordt gebracht. Het overtollige vocht verdampt, en het concentraat dat overblijft is ideaal voor geleivorming.
– Daarna wordt de tot 65 °C afgekoelde, maar nog steeds vloeibare stroop overgepompt naar de vulmachine, die ze over verschillende potjes verdeelt: van 250 g, 300 g, 450 g en 900. Dit alles gebeurt in een ritme van 2.000 tot 5.000 potjes per uur, ofwel 35.000 potjes per dag!
– Op een band schuiven de potjes dan doorheen een grote koeltunnel van 10 meter lang, 5 meter breed en 3 meter hoog: plaats genoeg voor 6 constant gekoelde loopbanden. Dit gaat allemaal heel langzaam: het duurt 3 uur om de 10 meter te overbruggen. Maar dat is noodzakelijk voor een superieure geleivorming van de stroop.
– Wanneer ze uit de tunnel komen gaan de potjes naar de inpakmachine. De colli’s worden daarna omwikkeld met een plastic film en op een pallet gezet voor verzending.

Om een constante kwaliteit de waarborgen, ondergaan de verschillende operaties een computergestuurde controle.
Alle productgegevens worden geregistreerd en afgedrukt ten behoeve van de interne kwaliteitscontroledienst.

Over de schrijver
Ik ben Bert en ik ben zot van lokale producten! Ik ga op zoek naar Belgische top ingrediënten bij straffe producenten van bij ons!
Reactie plaatsen