Of je nu vlees, vis of gevogelte op tafel zet; een kruidige mosterdsaus maakt je gerecht helemaal af. Ontdek onze tips en maak keer op keer de perfecte mosterdsaus.
Een simpele mosterdsaus maken is heel eenvoudig. Bovendien bestaan er veel varianten van het recept, zodat je zelf kunt experimenteren hoe je jouw mosterdsaus het lekkerst vindt.
Warme mosterdsaus: 3 keer anders
Begin met 1 cl azijn waarin je een eetlepel mosterd losklopt. Daarna maak je een roux van boter en bloem. Deze is klaar als hij droog is en naar koekjes begint te ruiken. Nu voeg je de azijn en 2 dl halfvolle melk toe en roer je alles nog eens goed door elkaar.
Je kunt ook warme mosterdsaus maken met rundsfond. Breng daarvoor zo’n 20 cl fond met 20 cl slagroom aan de kook. Voeg daarna een eetlepel mosterd toe – of meer indien je een extra pittige saus wilt. Regelmatig proeven is het geheim van deze lekkere mosterdsaus!
Als de mosterdsaus is doorgekookt kun je er voor extra smaak kappertjes aan toevoegen. Je kunt de saus indien nodig bijkruiden met peper, (zee)zout of nootmuskaat.
Koude mosterdsaus
De basisingrediënten voor een koude mosterdsaus zijn mosterd, mayonaise en citroensap. Je kunt eventueel ook nog olie, azijn of room toevoegen.
Vervang de mayonaise (deels) door yoghurt voor een lichter sausje.
Wil je graag honing-mosterdsaus maken, voeg dan een paar eetlepels honing aan de saus toe. Hiervoor kun je 4 eetlepels mayonaise mengen met 4 el mosterd, 4 el honing en 1 el azijn.
Lekkere recepten met mosterdsaus
Een zacht stukje vis met mosterdsaus, dat is om je vingers bij af te likken! Het kookvocht van de vis kun je gebruiken als basis voor de mosterdsaus. Fruit een gesnipperde sjalot in het vocht en blus af met witte wijn en kippenbouillon. Enkele lepels mosterd erbij en je hebt een overheerlijke saus die perfect bij de vis past. Naast zeeduivel is kabeljauw met mosterdsaus ook een superlekkere combinatie.
Tip: Vervang de witte wijn door abdijbier.
Een andere topper is een varkenshaasje met mosterdsaus. Ook hier gebruik je de jus van het vlees als basis voor je warme mosterdsaus, maar deze keer voeg je naast mosterd ook room of melk toe om de saus te binden.
Mag het wel wat zoeter? Probeer dan eens een honing-mosterdsaus als marinade voor varkensvlees. Meng 5 el mosterd met 5 el honing, 2 el citroensap, enkele eetlepels maïsolie en een teentje knoflook. Hierin kun je het varkensvlees marineren om er later bijvoorbeeld spiesjes van te maken voor op de barbecue.
Het hoeft niet altijd vlees te zijn. Ook in vegetarische salades komt een mosterdsaus goed tot zijn recht. Denk aan een salade met kaas en ananas, waarbij je het fruit mengt met een saus op basis van graantjesmosterd. Héérlijk!
Nog een laatste tip
Gebruik een sterke mosterd of graanmosterd. Deze geven de meeste smaak aan je saus, waardoor het bijna niet nodig is om nog extra kruiden te gebruiken. Wist je dat Mostaard Wostyn uit Torhout, Tierenteyn-mosterd uit Gent en mosterd ‘De Ster’ uit Leuven erkende en traditionele Vlaamse streekproducten zijn? Probeer eens uit hoe goed die in een mosterdsaus tot hun recht komen.