arrow_drop_up arrow_drop_down
Chocoladesalon van Brussel 2019 - 22/24-02-2019 - 6e editie
10 februari 2019 

Chocoladesalon van Brussel 2019 - 22/24-02-2019 - 6e editie

Het Chocoladesalon is een event bedacht, georganiseerd en gemediatiseerd door ChocoLoco International SA

Inhoudsopgave

  1. Alle smaken zitten in de Natuur
  2. Een heerlijke & solidaire openingsavond
  3. Het programma van het Salon
  4. Deelnemers
  5. Praktische informatie
6DE CHOCOLADESALON VAN BRUSSEL

6DE CHOCOLADESALON VAN BRUSSEL

Alle smaken zitten in de Natuur

Voor het zesde jaar op rij verwelkomt Brussel van 22 tot 24 februari 2019 het Chocoladesalon, voor een
nieuw eerbetoon aan Belgische chocolade in al zijn vormen en gedaanten.
Tour & Taxis maakt voor dit Salon 8000 m2 vrij voor een heerlijk en feestelijk moment dat meer dan
130 deelnemers – chocolatiers, banketbakkers, confiseurs, ontwerpers en cacao-experts – samenbrengt!
Het thema dit jaar is smaak en natuur: Alle smaken zitten in de Natuur!
‘Smaak', want dat is een doorslaggevend criterium in de keuze van een tablet of praline. Chocolade bestaat
in talloze variëteiten: puur, met melk, wit, blond … en nu ook roze! De diversiteit van de smaken is oneindig,
afhankelijk van de cacaovariëteit, de streek en de manier waarop de pasta wordt verwerkt.
‘Natuur' omdat ‘de cacaoboon' – aldus Alexander Van Humboldt – “een werkelijk uniek fenomeen is in de
natuur. Nooit eerder vonden we zoveel goede eigenschappen terug in zo'n klein vruchtje”. Moderne
consumenten gaan steeds meer op zoek naar natuurlijke, authentieke en duurzame producten.
De origines van chocolade en zijn waarden worden – tussen pedagogie, tradities en ‘Bean-to-Bar' door –
blootgelegd met de hulp van producerende landen (Kameroen, Peru, Madagaskar, de Dominicaanse
Republiek …) die in grote getalen aanwezig zullen zijn en het publiek meenemen naar hun bijzondere wereld,
daar waar de vrucht van de cacaoboom wordt geboren.
De ‘healthy' trend zal ook worden geïllustreerd aan de hand van innovaties van chocolatiers en animaties.
Het Chocoladesalon zal aantonen dat we met volle teugen en zonder schuldgevoel kunnen smullen van
cacao, een heus pareltje waarin de eeuwenoude krachten van de Natuur vervat zitten.
Deze editie 2019 belooft dit in geuren, kleuren en smaken te bewijzen!

salon du chocolat

salon du chocolat

Een heerlijke & solidaire openingsavond

Het Salon bezoeken in alle exclusiviteit en in avant-première de modeshow met chocoladejurken
bewonderen … en dat ook nog eens voor het goede doel? Het kan! Het Chocoladesalon van Brussel houdt
een feestelijke openingsavond op donderdag 21 februari, ten voordele van Télévie. Zo kunnen fijnproevers
genieten van een uitzonderlijke avond terwijl ze meteen een goed doel steunen! Télévie werd in het leven
geroepen in 1989 om het onderzoek naar leukemie en kanker bij kinderen en volwassenen te financieren.
Télévie in een notendop: meer dan 80.000 schenkers per jaar – gemiddeld 637 steunactiviteiten per jaar –
425 comités en organisaties van vrijwilligers – sinds 1989 185 miljoen euro ingezameld ten voordele van de
strijd tegen kanker – Ieder jaar meer dan honderd oncologische wetenschappers gefinancierd, 2356
onderzoekers gefinancierd sinds 1989.
Meer informatie op https://televie.be.
In aanwezigheid van:
Philippe Close, burgemeester van de Stad Brussel
En ambassadeurs van landen die cacao produceren

Het programma van het Salon

FASHION / DE CHOCOLADE-MODESHOWS

chocolade Modeshow

chocolade Modeshow

Iedere dag, Podium Cacao Show
Tijdens de openingsavond worden 15 uitzonderlijke jurken in avant-première aan het publiek onthuld tijdens
een modeshow die elke dag om 17 uur plaatsvindt.
Chocolatiers en couturiers werken nu al in duo's samen rond het thema Natuur om een avant-gardistische en
overheerlijke collectie voor 2019 voor te stellen.
De duo's van Chocolatiers & Ontwerpers voor de Modeshow van 2019:
Belvas
Carré Noir (Mélanie Lemmens) & Marie Lovenberg
Chocolaterie Valenza (Dave van Luyck) & Dirk Vervoort
Frederic Blondeel, uitgeroepen tot ‘Chocolatier of the Year 2018' door Gault&Millau & de Peruviaanse
designer Ricardo Davila
Institut Émile Gryzon (Bertrand Burion) & Gohar Gabrielyan
Jean-Luc Decluzeau & Angel Sewing
Laurent Gerbaud & Patou Saint Germain
Leonidas (Daniel Stallaert)
Millesime Chocolat & Giovanni Biasolo
Nadia Flecha Guazo (ChokoLate Designs)
Valentino Chocolatier & Sixtine Anne de Molina
Van Dender & Melissa Martin Ciudad

Herbekijk hier de modeshow met jurken in chocolade van het chocoladesalon 2019

Fashion show Salon du chocolate

Fashion show Salon du chocolate

RECEPTEN / DE CHEFS VOEREN HUN SHOW OP!
Iedere dag, Podium Pastry Show
Op het podium van de Pastry Show verschijnen ieder uur andere grote meester-banketbakkers en meesterchocolatiers
om in aanwezigheid van het publiek hun beste chocoladegerechten te maken en tips te
verklappen.
Zij bevestigden hun aanwezigheid al:
Arnaud Champagne / Brian Joyeux / Christophe Hardiquest, Bon Bon** / Jean-Philippe Darcis / Jean-
Philippe Watteyne en Tienchi Chin / Little Paris / Institut Roger Lambion / Isabelle Arpin* / Julien Lapraille
/ Karen Torosyan, Bozar Brasserie* / Maxime Colin, Restaurant Maxime Colin / Pierre Marcolini /
Restaurant Racines & Petits Racines / Thomas Algoet, Les Petits Bouchons / Vincent Vervisch en Nicolas
Angsthelm, Le Relais de la Poste* / Yasushi Sasaki.
Met dank aan Institut Roger Lambion voor de professionele hulp tijdens de demonstraties.

CONFERENTIES / CHOCOLADECULTUUR
Iedere dag, Podium Cacao Show
Bezoekers kunnen hun kennis bijschaven en alle subtiliteiten van cacao en chocolade ontdekken tijdens
conferenties onder leiding van deskundigen. Enkele thema's om dit jaar te ontdekken: bean-to-bar, gebak,
portretten van koks en Master Classes over de combinatie van chocolade en wijn, whisky of rum.
WORKSHOPS VOOR FIJNPROEVERS & MASTER CLASSES
Masalto, specialist in espresso's, zal op het Chocoladesalon een bar inrichten waar bezoekers de hele dag
koffie kunnen kopen en kunnen genieten van Master Classes Combinatie Koffie & Chocolade met degustaties
van de beste koffie en chocolade (2 keer per dag).
Chocolissimo & Zaabär organiseren tijdens het Salon verschillende ludieke en interactieve workshops
waarbij een meester-chocolatier laat zien hoe hij chocolade op marmer tempereert. Hij legt ook uit waar
chocolade precies vandaan komt, waarom chocolade getempereerd moet worden en geeft tal van tips en
tricks. U kunt er zelf truffels, studentenhaver en een gepersonaliseerde chocoladetablet maken om mee naar
huis te nemen! De chocoladefabriek Zaabär werd geopend in 2007. De oprichter haalde zijn inspiratie bij de
heerlijke kruidengeuren die in de lucht hangen aan de Grote Bazaar van Istanboel. De chocoladefabriek
Zaäbar werd in de zomer van 2018 volledig vernieuwd en kreeg een nieuwe winkel met de naam
Chocolissimo & Zaäbar. Het partnership tussen deze twee Belgische bedrijven biedt een enorme ruimte voor
allerlei belevingen rond chocolade.
Workshop van 1 uur – 10/12 deelnemers per workshop – Inschrijving ter plaatse.
Institut Roger Lambion zal aan zijn stand ook doorlopend demonstraties geven. Op het programma: gieten,
omhullen en monteren.

salon du chocolate

salon du chocolate

BIER & CHOCOLADE
Het Salon focust dit jaar op de combinatie bier en chocolade, twee legendarische producten uit de Belgische
culinaire cultuur. In een speciale ruimte zal het beroemde merk Duvel het publiek combinaties van bier en
pralines aanbieden, in samenwerking met een chocolatier.
HULDE AAN DE NIEUWE GENERATIE
De ruimte ‘Jong Talent', gesponsord door Stad Brussel, is weer van de partij om hulde te brengen aan het
nieuwe talent van het Brussels Gewest, waaronder Eugène Chocolatier, Glacier Gaston, Mushu Cook,
Vanessa Renard Finest Chocolate en Xocolate.
BEAN-TO-BAR VILLAGE
De Bean-to-Bar Village keert ook dit jaar terug, en meer bepaald met de ondernemingen Bean to Bar, Cedric
De Taeye, Legast Artisan Chocolatier, Mi Joya, Millesime Chocolat en Munaskao. Meer dan ooit staat de
trend bean-to-bar centraal in de vernieuwing van de keten, geschraagd door steeds meer gepassioneerde
chocolatiers. Die passie – balancerend tussen zintuiglijk genot en een zintuiglijke zoektocht – kadert in de
trend om terug te keren naar authentieke smaken en traceerbaarheid, die de keuze van consumenten steeds
meer gaat bepalen.
ACTIVITEITEN VOOR KINDEREN
Kleine chocoladeliefhebbers worden verwacht in Chocoland voor initiatieworkshops, georganiseerd in
samenwerking met het Institut Émile Gryzon.Inschrijvingen ter plaatse. Opgelet: de plaatsen zijn beperkt.
12 kinderen per workshop, ieder uur. Workshops voorbehouden aan kinderen van 6 tot 12 jaar.
BOEKEN OVER CHOCOLADE
In samenwerking met de beroemde boekenwinkel Filigranes kunnen bezoekers aan het Salon de nieuwste
boeken over lekkernijen ontdekken en pas verschenen werken over gastronomie, chocolade en gebak laten
signeren.
TENTOONSTELLINGEN & HAPPENINGS
Hoe ziet een cacaoboom eruit? Wat is witte chocolade eigenlijk? Wat krijg je nadat je de cacaobonen hebt
vermalen? Graag alles weten over chocolade? Museum Choco-Story Brussels houdt een grote quiz op het
Salon via leuke en leerrijke borden. Bezoekers duiken in de wereld van het bruine goud, proberen de raadsels
op te lossen en worden zo heuse chocolade-experts!
Het Chocoladesalon van 2019 is voor Choco-Story Brussels ook de geknipte kans om zijn nieuwe
chocolademuseum voor te stellen. De bezoekers van het Salon krijgen een exclusieve kijk achter de
schermen van het museum.
Dit jaar brengt het Salon ook hulde aan culinaire fotografie. Nadat ze vorig jaar 15 banketbakkers opdroeg
‘chocolade als materie' te bewerken, vroeg de jonge fotografe Géraldine Martens nu 8 getalenteerde koks –
waaronder Grégory Garimbay (Brasserie Thoumieux), Anthony Denon (Papillon), Sugio Yamaguchi
(Botanique), Mickael Poyault (Le Château de Rilly) en Lucas Felzine (Uma) – hulde te brengen aan een van
haar favoriete smaken: jodium … met een vleugje chocolade!
En dan zijn er ook nog de vele verrassingen en events, zoals de wedstrijd van The Belgian Chocolate House,
met 10 prachtige doosjes pralines in de prijzenpot (op vrijdag, ieder uur op het podium van de Cacao Show).

cacaoshow salon du chocolate

cacaoshow salon du chocolate

Deelnemers

LIJST MET DEELNEMERS OP 17/01/19
ADS GROUP
ANGEL SEWING
ARNAUD CHAMPAGNE
BARU – bekend van onze marshmallows en nutty thins
BEAN TO BAR
BELGIAN CHOCOLATE VILLAGE
BELVAS
BENOIT NIHANT
BISCUITERIE NAVARRO
BONBON COLLECTION
BRIAN JOYEUX
C'MADA
BRUYERRE
CAFÉ PERTÉ
CARRÉ NOIR
CEDRIC DE TAEYE
CHAMPAGNE GREMILLET
CHOCO-STORY BRUSSELS
CHOCOLATE IN A BOTTLE
CHOCOLATE WORLD
CHOCOLATERIE DEMARET
CHOCOLATERIE ROBERT
CHOCOLISSIMO & ZAABÄR
CHOCOME
CHRISTOPHE HARDIQUEST, BON BON**
CONSEIL INTERPROFESSIONNEL DU CACAO ET DU CAFÉ DU
CAMEROUN
COEUR DE CHOC
COOKIE TIME
CUBERDON – BONBONS À L'ANCIENNE
DIRK VERVOORT
DUVEL
EMBASSY OF THE DOMINICAN REPUBLIC
ETHIQUABLE
EUGÈNE CHOCOLATIER
FILIGRANES
FREDERIC BLONDEEL
GÉRALDINE MARTENS
GIOVANNI BIASOLO
GLACIER GASTON
GOHAR GABRIELYAN
GUYLIAN
HAUTE ÉCOLE FRANCISCO FERRER
INSTITUT ÉMILE GRYZON
INSTITUT ROGER LAMBION
ISABELLE ARPIN*
JEAN-LUC DECLUZEAU
JULIEN LAPRAILLE
KAREN TOROSYAN, BOZAR BRASSERIE*
L'IRRESISTIBLE CHOCOLAT D'AUDREY
LA ROUTE DES THÉS
LAURENT GERBAUD CHOCOLATIER
LARMUSEAU
LEGAST ARTISAN CHOCOLATIER
LEONIDAS
LES MACARONDISES
LITTLE PARIS*
MAISON LAVOISIER
MANU CRÉATION
MARCHAND DE DOUCEUR
MASALTO
MAXIME COLIN, RESTAURANT MAXIME COLIN
MELISSA MARTIN CIUDAD
MI JOYA
MILLESIME CHOCOLAT
MUNASKAO
MUSHU COOK
NADIA FLECHA GUAZO (CHOKOLATE DESIGNS)
NEWTREE
NICOLAS ANGSTHELM, LE RELAIS DE LA POSTE*
PATEATARTINER.FR
PATOU SAINT GERMAIN
PERU: COMMERCIAL OFFICE (OCEX BRUSSELS) AND LIMA'S
CHAMBER OF COMMERCE
PIERRE MARCOLINI
PRALIBEL
REAL CHOCOLAT
RESTAURANT RACINES & PETITS RACINES
RICARDO DAVILA
SIXTINE ANNE DE MOLINA
SUN & GREEN
SWEET ALPES
THE BELGIAN CHOCOLATE HOUSE
THOMAS ALGOET, LES PETITS BOUCHONS
VALENTINO CHOCOLATIER
VALENZA
VAN DENDER
VANESSA RENARD FINEST CHOCOLATE
VINCENT VERVISCH, LE RELAIS DE LA POSTE*
XOCOLATE
YASUSHI SASAKI

Praktische informatie

Waar?
Tour & Taxis – Sheds 3 en 4
Havenlaan 86c / 1000 Brussel
Wanneer?
Van vrijdag 22 tot en met zondag 24 februari 2019
Geopend van 10 tot 19 u op vrijdag en zaterdag / van 10 tot 18 u op zondag
Openingsavond: donderdag 21 februari om 19 uur
Prijzen
Voorverkoop – tot 21 februari om middernacht:
Volwassene: € 8,50 op vrijdag / € 10 op zaterdag en zondag
Kinderen van 3 tot 12 jaar: € 5 / Gratis voor kinderen jonger dan 3 jaar
Senior (vanaf 60 jaar): € 8,50
Student (op vertoon van een studentenkaart): € 8,50
Family pack (2 volwassenen + 2 kinderen van 3 tot 12 jaar): € 26
Openingsavond op donderdag 21 februari 2019, enkel in voorverkoop: € 20
Vanaf 22 februari:
Volwassene: € 9 op vrijdag / € 11 op zaterdag of zondag
Kinderen van 3 tot 12 jaar: € 5 / Gratis voor kinderen jonger dan 3 jaar
Senior (vanaf 60 jaar): € 9
Student (op vertoon van een studentenkaart): € 9
Family pack (2 volwassenen + 2 kinderen van 3 tot 12 jaar): € 27 op vrijdag / € 28 op zaterdag of zondag
Bereikbaarheid
Metro: MIVB – Lijnen: 2 & 6 – Station: IJzer
Tram:MIVB – Lijnen: 51 – Halte: Sainctelette
Bus: MIVB – Lijnen: 14, 15, 89 – Halte: Picard / Lijnen: 14, 15 – Halte: Tour & Taxis / Lijnen: 57, 88 – Halte:
Steamers
Bus: DE LIJN Lijnen 129, 620 – Halte Ribaucourt / Lijnen 213, 214, 230, 231, 232, 233, 240, 241, 242, 243,
245, 246, 250, 251, 260 – Halte: Sint-Jans-Molenbeek – Ribaucourt
Betalende parking beschikbaar

Over de schrijver
Op deze blog vertel ik alles over mijn ervaring met Belgische streekproducten, recepten en restaurants. Verder hou ik je graag op de hoogte van culinaire nieuwtjes en boeiende verhalen over streekproducten. Jouw feedback is van harte welkom. Want ik vermoed dat jij, net als ik, van lekker eten houdt. Regelmatig ontvang ik producten om uit te proberen of een gratis deelname aan een evenement. Onze artikels zijn echter steeds een objectieve weergave van mijn eigen mening en ervaring. Heb je nog vragen of interesse in een samenwerking? bert@foodbelgium.com
Reactie plaatsen