arrow_drop_up arrow_drop_down
Asperges van 't Meulenhuys biologisch tuinbouwbedrijf
23 mei 2020 

Asperges van 't Meulenhuys biologisch tuinbouwbedrijf

't Meulenhuys, het biologisch tuinbouwbedrijf van Geert en Nancy

Schuin tegenover de molen van Bouwel in Grobbendonk ligt 't Meulenhuys, het biologisch tuinbouwbedrijf van Geert Van Turnhout en Nancy Verschueren. 40 jaar lang hielden Geerts ouders hier melkkoeien, nu telen Geert en Nancy er meer dan 50 verschillende soorten groenten, maar bovenal veel asperges. Sinds 2008 is alles er biologisch gecertificeerd.

Ook morgen kan je bij ons terecht van 9u00 tot 12u30 voor overheerlijke biogroenten.

Geplaatst door 't Meulenhuys – biologisch tuinbouwbedrijf op Vrijdag 13 maart 2020

Biologische asperges telen, is geen sinecure. Asperges worden immers belaagd door de aspergekever, die zijn eitjes op de plant legt. waarna de larven het loof opvreten en de plant compleet uitputten In de bioteelt wordt niet gesproeid. dus zit er voor Geert niets anders op dan de kevers een voor een met de hand te vangen. Maar ook het onkruid tussen de planten is lastig weghalen; een tractor kan er immers niet bij. Gelukkig heeft Geert een trekpaard, dat netjes tussen de aspergeruggen heeft leren stappen.

3 soorten asperges en meer

Van half april tot eind juni oogsten Geert en Nancy 3 soorten asperges: de asperge klasse I, die ze ook op de (bio )veiling verkopen, ‘blauwe' asperges, waarvan het kopje heel even het licht heeft gezien en daardoor niet meer spierwit maar blauwig oogt. maar verder qua smaak even lekker zijn. en de soepasperges, die omwille van hun maat of kromme vorm uit de boot zijn gevallen Maar ook zij smaken minstens even goed. Verder groeien er bijna het hele jaar rond tal van minder courante of ‘VERGETEN' groenten op hun land. zoals warmoes. als alternatief voor spinazie. of pastinaak, om eens wat anders dan een klassieke wortel te serveren. Maar ook aardpeer. rammenas, winterpostelein, hertshoornweegbree. wortelpeterselie en groene pompoenen.

Grondbewerking voor top kwaliteit

Geert behandelt zijn land met liefde. Geen grote machines maar een kleine tractor om de bodem nog minder te belasten. En geen kunstmest, maar compost en stalmest. Geert zaait ook klavers in, die de lucht in de bodem brengen. De grond wordt er luchtiger door, en minder vatbaar voor infecties. De asperges en andere groenten worden niet opgejaagd door kunstmest maar krijgen de tijd om rustig te groeien, waardoor ze meer smaak ontwikkelen.

Omdat Geert veel land te bewerken heeft. startte hij met aangekocht biologisch plantgoed. in plaats van alles eerst zelf te zaaien. Dat maakt dat de groenten de grond sneller bedekken, en er dus minder onkruid te wieden valt Want ook dat moet allemaal manueel gebeuren. Tussen de groenten groeien bloemen. waar hommels en bijen rondvliegen die dan ook meteen de groenten bestuiven. Het is ook een prima schuilplaats voor nuttige insecten zoals lieveheersbeestjes die met plezier schadelijke soortgenoten met name bladluizen. verorberen.

Aspergetijd !!http://www.meulenhuys.net/

Geplaatst door Geert Van Turnhout op Dinsdag 26 maart 2019

Over de schrijver
Op deze blog vertel ik alles over mijn ervaring met Belgische streekproducten, recepten en restaurants. Verder hou ik je graag op de hoogte van culinaire nieuwtjes en boeiende verhalen over streekproducten. Jouw feedback is van harte welkom. Want ik vermoed dat jij, net als ik, van lekker eten houdt. Regelmatig ontvang ik producten om uit te proberen of een gratis deelname aan een evenement. Onze artikels zijn echter steeds een objectieve weergave van mijn eigen mening en ervaring. Heb je nog vragen of interesse in een samenwerking? bert@foodbelgium.com
Reactie plaatsen