arrow_drop_up arrow_drop_down
Chocolademelk is goed voor je Gezondhied
2 december 2018 

Chocolademelk is goed voor je Gezondhied

Op gure dagen als deze volstaat een banale koffie niet altijd als “bakje troost”. Een opkikker nodig om die bevroren tenen, donkere dagen en uren file te vergeten? Zo valt die winterprik toch weer een beetje beter mee. Goed nieuws: ons favoriete drankje is niet alleen super lekker, maar stiekem ook hartstikke gezond!

De herfst is hét ideale moment om heerlijk te genieten van een (warme) chocolademelk. Toch is een warme choco (slagroom niet inbegrepen) niet alleen lekker, maar het is ook nog eens goed voor je gezondheid. Dit blijkt namelijk uit een Amerikaanse studie.
Waarom is chocolademelk nu goed voor je gezondheid? Volgens het onderzoek, dat gepubliceerd werd in Nature, is het goed voor je geheugen. Bovendien kan het ook helpen om geheugenverlies tegen te gaan. Handig, toch? Nooit meer iets vergeten door elke dag een een tas chocolademek te drinken. Wij zouden niet twijfelen.

Hoe komt dat nu? Wel, chocolade bevat heel veel flavanol, een soort flavonoïden. ‘Flavo-watte?', horen we je vragen. Dat zijn antioxidanten die veel voorkomen in fruit en groenten en die ons lichaam beschermen tegen hart- en vaatziekten en kanker.

Chocolademelk

Zo zit het onderzoek in elkaar

De studie werd uitgetest bij 37 personen. Deze werden ingedeeld in twee groepen. De eerste groep kreeg de opdracht om gedurende drie maanden een chocolademelk te drinken die rijk was aan flavanol. De tweede groep dronk een chocolademelk die minder van het ingrediënt bevatte. Uit het resultaat blijkt dat testpersonen uit de eerste groep beter scoorden op verschillende geheugentesten. Bovendien was er meer hersenactiviteit in het deel van ons brein dat verantwoordelijk is voor het geheugen. Nu heb je pas écht een goed excuus, want warme cholademelk drinken is ook gezond!

Dit is trouwens niet de eerste studie die de voordelen van chocolade aantoont. Een Nederlandse studie bewees eerder al dat wie meer chocolade eet, beter beschermd is tegen hartziekten.

Nog meer voordelen van chocolade

Het is bovendien niet de eerste keer dat blijkt dat chocolade goed is voor de gezondheid. Zwarte chocolade zit vol met antioxidanten en helpt ook tegen mood swings. Goed voor je gezondheid is het wel, maar niet altijd even goed voor de lijn. Om het effect van donkere chocolade of van het ingrediënt flavanol optimaal te benutten, moet je zo'n 300 gram per dag eten. Een reep donkere chocolade bevat zo'n 24 gram suiker en 43 gram vet.

Over de schrijver
Op deze blog vertel ik alles over mijn ervaring met Belgische streekproducten, recepten en restaurants. Verder hou ik je graag op de hoogte van culinaire nieuwtjes en boeiende verhalen over streekproducten. Jouw feedback is van harte welkom. Want ik vermoed dat jij, net als ik, van lekker eten houdt. Regelmatig ontvang ik producten om uit te proberen of een gratis deelname aan een evenement. Onze artikels zijn echter steeds een objectieve weergave van mijn eigen mening en ervaring. Heb je nog vragen of interesse in een samenwerking? bert@foodbelgium.com
Reactie plaatsen