Koffie: ijskoud hartverwarmend
24 augustus 2019 
2 min. leestijd

Koffie: ijskoud hartverwarmend

Als in de zomermaanden het kwik stijgt, vind ik een glas koel water een welkome verfrisser. Maar of het nu plat is of bruis, O2 gaat toch wel snel vervelen. Op zo een moment grijp ik meestal niet naar gesuikerde of gezoete frisdranken. En hoewel een biertje of wit wijntje zalig kan smaken, ga ik me niet te buiten aan alcohol. Dat komt omdat die dranken weliswaar de dorst lessen, maar dat effect duurt niet lang. Daarom vul ik op warme tot snikhete dagen meestal gewoon mijn koffiemolen met enkele schepjes Grootmoeders Extra dessert bonen en zet ik de waterkoker aan voor iets veel beters.

Als warme drank is koffie een prima dorstlesser, maar vooral de ijskoude koffievarianten vind ik niet te versmaden. Afwisseling doet drinken, en als we weer eens steunen onder een hittegolf, moeten we het vochtgehalte in ons lichaam op peil houden. Zo kunnen we die extreme temperaturen veel beter aan.

  • Instantkoffie of echte bonen: Er bestaan diverse procédés om ijskoffie te maken. Hier volgen mijn favorieten.
  • Griekse frappé: Een ijskoffie op basis van oploskoffie maak je heel eenvoudig met water en oploskoffie in een shaker. Na 10 seconden schudden zou je frappé al schuimig moeten zijn. Je hoeft hem alleen nog maar in een lang glas te schenken, enkele ijsblokjes erbij, een rietje erin, en je kan je dorst al lessen.
  • Café glacé: Je kan ook starten vanaf traditioneel gezette koffie met heet water. Deze laat je tot kamertemperatuur afkoelen. Enkele blokjes ijs erbij, omroeren en klaar.

Cold brew coffee

Doe heel gewoon gemalen koffie in een cafetière (French press) of een karaf. Giet er koud water over en laat 8 tot 12 uren. Druk de filter van de cafetière naar beneden of zeef door een propere keukenhanddoek. Schenk een glas in en voeg ijsblokjes toe.

Wat is beter? Dat is puur een kwestie van smaak. Maar voor de drie recepten geldt dat je het proeft wanneer je koffie van goede kwaliteit kiest. Nog twee belangrijke tips: maal de koffie niet te fijn, want dan moet hij langer trekken, en maak je koffie goed sterk, want het ijs zal de smaak verdunnen.

Ijskoffie

Ijskoffie

De extraatjes

Wat ijskoffie tot een bijzondere lekkernij maakt, zijn de diverse extraatjes. Voor velen is gewoonweg koffie met ijsblokjes dik in orde, maar ik kan het niet helpen, ik ben altijd op zoek naar nieuwe smaakervaringen.

Met traditionele smaakmakers zit ik altijd goed: siropen, toppings, melkbereidingen, likeuren, ijsroom… Met smaken zoals chocolade, karamel, hazelnoot, kaneel, kokos, enzovoort kan een ijskoffie niet mislukken.

Maar het liefst van al schuim ik het internet af, op zoek naar nieuwe combinaties die mijn smaakpapillen compleet verrassen. Hier volgt een inspirerend lijstje:

    • Van Sofie Dumont: ijskoffie met cichorei, melk, rozemarijn, suiker en een kaneelstokje.
    1. Kopi es alpukat: op zijn Indonesisch met avocado, gecondenseerde melk en vanille-extract. Opgepast: dit is tamelijk machtig.
    1. De Sunrise Swim van Virginie, koffie ambassador van Nespresso te Antwerpen: Nespresso ristretto met vlierbloesemsiroop, tonic, limoenkwartjes en muntblaadjes.
    1. De Gin basil smash van Five Watt Coffee in Minneapolis: Ken je de cocktail, dan kan je de ingrediënten al raden: gin, basilicumsiroop, grapefruit en room
    1. Iced latte met honing en enkele vlokjes zeezout.
    1. IJskoffie à la Zwarte Woud: met suiker gezoet, een scheutje Kirsch (gedistilleerd kersensap), 1 of 2 bolletjes vanilleroomijs, kersen en chocoladekrullen.
Ijskoffie

Ijskoffie

Over de schrijver
Ik ben Bert en ik ben zot van lokale producten! Ik ga op zoek naar Belgische top ingrediënten bij straffe producenten van bij ons!
Reactie plaatsen