Hoeveel koffie mag je nu eigenlijk per dag drinken?
29 maart 2018 
in Koffie
1 min. leestijd

Hoeveel koffie mag je nu eigenlijk per dag drinken?

Bent u zo dol op koffie dat u het liefst elke dag 15 koppen zou drinken? Die gewoonte kan negatieve gevolgen hebben voor uw gezondheid. Bij een dergelijke hoeveelheid krijgt u ongeveer 1.400 mg cafeïne binnen, afhankelijk van de sterkte van het warme brouwsel. Dit kan problemen veroorzaken die variëren van uitdroging tot osteoporose. U zult zich waarschijnlijk overdag onrustig voelen en ’s avonds moeite hebben in slaap te komen. Volgens onderzoek van MayoClinic.com is 200 tot 300 mg cafeïne per dag (2 tot 4 kopjes) veilig voor de meeste mensen.

Een inname van meer dan 500 tot 600 milligram cafeïne per dag kan slapeloosheid, onbehagen, prikkelbaarheid, snelle hartslag en spiertrillingen veroorzaken. Koffie kan ook uitdroging veroorzaken, omdat het uw urineproductie stimuleert. Dit wordt echter pas kwalijk als u meer dan 5 tot 7 kopjes koffie per dag drinkt. U herkent uitdroging aan de volgende verschijnselen: vermoeidheid, licht gevoel in het hoofd, misselijkheid, braken, droge mond en hartkloppingen (Medicine.Net). Zorg er daarom voor dat u altijd genoeg water drinkt, naast uw koffie.

Volgens MedlinePlus kan cafeïne ook de opname van calcium verstoren. Als u regelmatig koffie drinkt, probeer dan meer calcium te halen uit voedingsmiddelen zoals magere melk, yoghurt en kaas. Daarmee voorkomt u een tekort aan dit mineraal.

Koffie kan ook interfereren met uw spijsvertering en maag- en darmproblemen verergeren. Overmatig gebruik van cafeïne veroorzaakt toename van maagzuur, wat kan leiden tot een maagzweer. Gebaseerd op een onderzoek gepubliceerd in de Scandinavische krant van Gastroenterology heeft koffie niet alleen gastro-intestinale effecten maar ook een farmacologische impact op het lichaam. Het stoppen of radicaal verminderen van cafeïne-inname kan hoofdpijn, slaperigheid, misselijkheid en prikkelbaarheid veroorzaken. Als u uw gewoonte van 15 koppen koffie wilt afbouwen, verminder dan langzaam het aantal koppen dat u per dag drinkt. Ook kunt u cafeïnevrije koffie mengen met gewone koffie om langzaam af te bouwen.

Mits u koffie met mate drinkt, is deze drank heilzaam voor u. Het is werkzaam tegen bepaalde soorten kanker en diabetes. Bovendien verhoogt een geringe hoeveelheid koffie de afscheiding van serotonine en beta-endorfinen waardoor het bijdraagt aan een geluksgevoel en ontspanning. Geniet dus van koffie, maar doe het met mate.

Wilt u genieten van een lekkere koffie? Kom dan naar de artisanale koffiebranderij van Grootmoeders koffie, waar we u graag meer vertellen over het branden van koffie. Wij hebben diverse soorten koffie, ook decafeïne. Die laten we u allemaal graag proeven.

Hoeveel koffie drink jij per dag?

[fbcomments]

Over de schrijver
Ik ben Bert en ik ben zot van lokale producten! Ik ga op zoek naar Belgische top ingrediënten bij straffe producenten van bij ons!
Reactie plaatsen