arrow_drop_up arrow_drop_down
4 januari 2020 
in Stroop

Stroop van Vrolingen blijft bestaan!

Einde van een tijdperk dreigt voor Limburgse stroop

Eind 2019 stond de oudste artisanale stroopstokerij van Vlaanderen, de stokerij van Vrolingen, te koop. Ivo Bleus en zijn vrouw Carine moeten er door gezondheidsproblemen mee ophouden. Daarmee vreesden we het einde voor een belangrijk hoofdstuk van de Limburgse fruitgeschiedenis. Voor mijn zestigste verjaardag stop ik er zeker mee”, zegt de 59-jarige stroopmaker. “Dan is het meer dan goed geweest.”

Stroop van vrolingen te koop

Stroop van vrolingen te koop

Koperen ketels zoals het hoort!

In 1938 nam Walter Bleus het bedrijf over van zijn vader. Bij de volgende generatie was het de beurt aan zonen Ivo (59) en Johnny. Maar toen Johnny naar de grotere, industriële stokerij van Borgloon vertrok, gingen Ivo en zijn vrouw Carine (54) alleen door. Ivo maakt nu nog steeds stroop op puur ambachtelijke wijze, zonder toevoeging van suikers, bewaarmiddelen of kleurstoffen, én in echte koperen ketels. “Zoals het hoort”, zegt hij zelf. Hij is ook nog steeds trots op zijn product: “Het sap van de appelen en peren wordt vers ingedikt na een nauwkeurige selectie van het beste fruit. Omdat wij er niets aan toevoegen, mogen we zeggen dat we een kwaliteitsproduct afleveren dat, eenmaal geproefd, door iedereen gewaardeerd wordt.” Bleus overdrijft niet. Zelfs gerenommeerde restaurants zoals sterrenrestaurant Hof Van Cleve lieten zich al door zijn stroop verleiden.

Koperen ketels zoals het hoort

Koperen ketels zoals het hoort

Al sinds 1843 wordt er in Vrolingen stroop gemaakt

Op pannenkoeken of boterhammen, met wafels of een stuk vlaai: stroop blijft erg populair. In Haspengouw, waar het product is ontstaan, maar tot ver daarbuiten ook. En de oudste van alle artisanale stokerijen, die ligt in het Wellense Vrolingen. Al ruim 175 jaar worden appelen en peren daar ingedikt tot stroop. Een verhaal waar een einde aan dreigt te komen nu de stroopstokerij te koop staat.

Al sinds 1843 wordt er in Vrolingen stroop gemaakt. Lange tijd was dat niks bijzonders. Alleen al het kanton Borgloon telde meer dan zestig ambachtelijke stroopstokerijen. Maar het kleine stroopfabriekje in Vrolingen overleefde ze allemaal, dankzij wijlen Walter Bleus die zijn passie, kennis en kunde doorgaf aan zijn zonen, die vervolgens hetzelfde deden met hun zonen.

Stroopstokerij van Vrolingen sinds 1843

Stroopstokerij van Vrolingen sinds 1843

Ambacht blijft bestaan

Toch bleef er nog een sprankeltje hoop, want Ivo zocht en vond kandidaat-kopers die het beroep van hem willen leren. De ambacht blijft bestaan! Wij konden opnieuw een kleine voorraad indoen en kunnen bijgevolg de bekende “stroop van Vrolingen” terug aan uw deur leveren. Check hier onze tijdelijke aanbieding met korting (en zonder leveringskosten).

Stroop van vrolingen blijft bestaan

Stroop van vrolingen blijft bestaan

Over de schrijver
Op deze blog vertel ik alles over mijn ervaring met Belgische streekproducten, recepten en restaurants. Verder hou ik je graag op de hoogte van culinaire nieuwtjes en boeiende verhalen over streekproducten. Jouw feedback is van harte welkom. Want ik vermoed dat jij, net als ik, van lekker eten houdt. Regelmatig ontvang ik producten om uit te proberen of een gratis deelname aan een evenement. Onze artikels zijn echter steeds een objectieve weergave van mijn eigen mening en ervaring. Heb je nog vragen of interesse in een samenwerking? bert@foodbelgium.com
Reactie plaatsen