arrow_drop_up arrow_drop_down
27 december 2019 
in Kaneel

Kaneel: kanjer in de keuken

Niets hartverwarmender op een koude herfst- of winterdag dan de heerlijke geur van kaneel! De kruidige, licht zoete specerij is dan ook een populaire smaakmaker in de keuken…

kaneel: kanjer in de keuken

kaneel: kanjer in de keuken

Kruidig stokje

Kaneel komt van het Latijnse canella, wat ‘stokje’ betekent. Het is één van de bekendste specerijen en vindt zijn oorsprong in Ceylon, het huidige Sri Lanka.

Twee soorten

Er zijn twee soorten kaneel: het duurdere en kwalitatief betere Ceylon Cinnamon en daarnaast de minder zoete Cassia Cinnamon. Deze laatste is ook minder scherp van smaak en wordt dan ook vaker in de keuken gebruikt.

Geneeskrachtig goedje

Cinnamaldehyde, de stof die de delicate smaak en geur aan kaneel geeft, heeft geneeskrachtige eigenschappen en wordt om die reden al eeuwenlang in de Chinese geneeskunde gebruikt. Verder is kaneel met vitamine A, C, B12, B6, magnesium, calcium, kalium, zink en ijzer een echt vitamine bommetje.
Let op: overmatig gebruik van kaneel is af te raden, omdat een overdosis coumarine, één van de bestanddelen van kaneel, de lever kan belasten.

Zoet & hartig

Bij ons is kaneel vooral in zoete gerechten een smakelijke bondgenoot. Denk maar aan koekjes, appel¬moes, warme drankjes zoals chocolademelk of golden milk, havermout … Maar wist je dat het kruidige ingrediënt in India in allerhande vlees- en groentegerechten gebruikt wordt? Het proberen waard!

Heilzame lang leven honing met kaneel

Honing en kaneel zijn klassieke ingrediënten in de keuken. Maar weinige weten hoe gezond deze combinatie wel is. Door honing en kaneel te mengen kan men bepaalde kwalen verlichten en zelfs oplossen: hartproblemen, het cholesterolgehalte verminderen, verkoudheden vermijden, gewicht verliezen en zelfs kanker helpen bestrijden. Zelfs bewezen in verschillende onafhankelijke studie’s.

lang leven honing met kaneel

lang leven honing met kaneel

Wist je dat Gember ook een topper is in de keuken?

Over de schrijver
Op deze blog vertel ik alles over mijn ervaring met Belgische streekproducten, recepten en restaurants. Verder hou ik je graag op de hoogte van culinaire nieuwtjes en boeiende verhalen over streekproducten. Jouw feedback is van harte welkom. Want ik vermoed dat jij, net als ik, van lekker eten houdt. Regelmatig ontvang ik producten om uit te proberen of een gratis deelname aan een evenement. Onze artikels zijn echter steeds een objectieve weergave van mijn eigen mening en ervaring. Heb je nog vragen of interesse in een samenwerking? bert@foodbelgium.com
Reactie plaatsen