Kerstbier Uit De Denderstreek & Speciale Belge: ‘Special’ De Ryck - Brouwerij de Ryck

Kerstbier Uit De Denderstreek & Speciale Belge: ‘Special’ De Ryck - Brouwerij de Ryck

Het biertype ‘Spéciale belge’ is een amberkleurig bier van hoge gisting met 
een laag alcoholpercentage. Begin vorige eeuw, in 1904, won dit type bier een ‘Wedstrijd ter verbetering van het Belgische bier’, uitgeschreven om de concur- rentie van de buitenlandse pilsbieren tegen te gaan. Het bier met evenveel alcohol als pils maar met meer smaak door de gebrande mout werd zo’n succes dat het door veel Vlaamse brouwers werd nagebootst. Vandaag wordt het nog aangeboden door Palm Breweries als Palm Spéciale, door Brouwerij De Koninck als De Koninck, door Brouwerij Affligem als Op-Ale, door Brouwerij De Ryck als Special De Ryck en door Contreras in Gavere als Tonneke.

Een Vlaamse brouwerij met een rijke geschiedenis is vaak makkelijk te vinden. De gebouwen met een hoge schoorsteen staan vrijwel steeds midden in het dorp, recht tegenover de kerk. Zo ook is de brouwerij van de familie De Ryck al sinds 1886, toen Gustaaf De Ryck de zaak opstartte, pal in het centrum van Herzele gevestigd. De oude paardenstallen zijn gerestaureerd en ingericht als sfeervolle degustatiezaal. De brouwerij wordt vandaag gerund door Ann De Ryck, telg uit de vierde brouwersgeneratie.
Brouwerij de Ryck
De Spéciale belge - in deze streek een special genoemd - wordt al sinds 1920 door De Ryck gebrouwen. “Onze special heeft een typische gistsmaak”, zegt Ann De Ryck. “Dat komt omdat bij het brouwen gebruikt wordt gemaakt van bovengist, die zeer sterk de smaak van het bier bepaalt. Met bovengist gebeurt de hoofdgisting op een vrij hoge temperatuur van 20 tot 25 graden. De smaakbeïnvloeding is dan veel sterker. Het geeft het bier ook een lichte fruitsmaak.” Typisch voor brouwerij De Ryck is dat het grootste deel van de productie nog steeds verkocht wordt in vaten. De brouwerij De Rijck brouwt ook nog ieder jaar in december het Kerstbier uit de Denderstreek of Christmas pale ale, eveneens erkend als streekproduct. “De traditie om met Kerstmis een luxueuzer bier op de markt te brengen, is door mijn vader in de streek geïntroduceerd”, zegt Ann De Ryck. “Hij heeft als brouwer stage gelopen in Engeland en daar bestond al langer de traditie van de kerstbieren. De brouwers ruimden in december hun moutzolder op. Al de restanten van verschillende types mout leverden een extra zwaar bier op dat als eindejaarsgeschenk aan de klanten werd gegeven.” Ook het kerstbier uit de Denderstreek is een amberkleurig bier met nagisting op fles. Als feestbier heeft het een vrij laag alcoholgehalte van 6,3 graden.