Speciaal voor Stad Hasselt bedacht bakker Jacques van Bakkersdochter een recept voor Hasseltse speculaas. Ga zelf aan de slag met het recept.
Lokale ingrediënten:
- 585 g boter
- 100 g ei
- 200 g melk
- 40 g honing
- 1,6 kg bloem
- 1 kg Mascobadosuiker
- 30 g kaneel
- noten
- 20 g maagzout
Speculaasdeeg maken
Boter, suiker en honing goed mengen. Hieronder de melk en het ei goed mengen. Daarna de bloem, het gezeefde maagzout en de kaneel mengen tot een mooi samenhangend deeg.
Dit deeg in plastic wikkelen en 24u laten rusten op een koele plaats.
Voor het bakken het deeg even opnieuw kneden en er eventueel de gehakte noten of amandelen ondermengen.
Het bakken
Maak een pil van ongeveer 5 cm diameter en versnijd in gelijkmatige schijven van 1,5 cm breedte.
Leg de schijven plat in verband op een bakplaatje met bakpapier. Bak de deegplakjes ongeveer 15 min in een oven van 190° C Laat de koekjes goed afkoelen alvorens je ze inpakt.
Smakelijk!
(5 minuten later)