arrow_drop_up arrow_drop_down
31 mei 2019 

Holy Water Cuberdon gin [getest]

Cubergon gin proeven. Normaliter zou een mens geen seconde twijfelen bij de vraag of je een nieuw product zou willen proeven, samengesteld uit twee lekkernijen waar je een zwak voor hebt. Dit lijkt me echter niet zo vanzelfsprekend. Ik houd wel van de frisse, bittere tintelende smaak van gin-tonic, maar ook van het zalvend en stroperig zoet mondgevoel van de frambozensiroop in de echte Gentse neuzekes. Ik ben benieuwd of er überhaupt een combinatie mogelijk is tussen deze twee uitersten qua mondgevoel en smaak, en dus ga ik uiteraard toch graag in op de vraag van bedenker Lukas De Beule.

In de fles heeft de Holy Water Cuberdon gin een kleur die niet meteen aantrekt. Een beetje afgeschoten zalmroze, als een cuberdon die een beetje te lang in de zon lag. Maar dat is eigenlijk positief: er is niet overmatig bijgekleurd, dus ik besef dat ik eigenlijk gelukkig moet zijn met de minder appetijtelijke kleur.

holy water cuberdon Gin

holy water cuberdon Gin

Ik meet de hoeveelheid gin en tonic af volgens het boekje. Als een expert in de mixologie neem ik 4,5 cl gin en vul die aan met 12,5 cl tonic. Er wordt elderflower of mediterranean tonic aangeraden: ik kies voor de mediterranean. Op aanraden van de maker komen er geen botanicals bij als peperbolletjes, jeneverbes, citroen of komkommer, al denk ik na het proeven dat enkele roze peperbolletjes zeker geen kwaad hadden gekund.

Met de tonic erbij verandert de kleur plots ten goede, en komt er een aantrekkelijk babybilletjes roze in het glas. In het aroma komen de  kruiden in de gin duidelijk naar boven, maar we ruiken ook de framboosachtige zoetheid van de cuberdon. Een intrigerende combinatie. Maar is het voldoende om ons op een roze wolk te hijsen en ons onvoorwaardelijk over te geven aan de Cuberdongin, met achterlating van onze grote voorkeur voor Hendrix en Copperhead achtige topgins?

Holy Water Cuberdon Gin

Holy Water Cuberdon Gin

verfrissend mondgevoel

Voor wie bedachtzaam proeft blijft het een ietwat curieuze ervaring. De tonic en de kruidige smaken van de jeneverbessen, koriander, cardemon, iriswortel en wat sinaaszeste dragen de smaak en zorgen voor een verfrissend mondgevoel. De toevoeging van de cuberdon maakt het geheel niet plakkerig over overdreven zoet omdat de smaak van de cuberdon vooral in afdronk doorstoot. Zonder erg lang in de mond te blijven hangen. Of het een meerwaarde is, het is mij niet geheel duidelijk, maar misschien moet u het vooral zelf eens proberen. Het is sowieso eens iets anders, en ik kan me inbeelden dat het met Valentijn of moederdag de vrouwelijke niet-echt-gin-fan wel over de streep kan halen. Voor mij is de suggestie van de producent om een diepgevroren cuberdon als extra ijsblokje toe te voegen een leuke surplus. Het ideale excuus om nog eens een zalige cuberdon in mijn mond te laten glijden als het glas leeg is, zonder dat het licht verwijtende “en-wat-met-je-dieet” blikken oplevert. Ach ja, laat maar komen, die Holy Water Cuberdon gin.

Win een fles Holy Water Cuberdon Gin

Ben jij al klaar voor de zomer en wil je een fles Holy Water Cuberdon gin in huis halen? check deze link & wie weet haal jij binnenkort al de zon in huis. Santé!

Over de schrijver
Op deze blog vertel ik alles over mijn ervaring met Belgische streekproducten, recepten en restaurants. Verder hou ik je graag op de hoogte van culinaire nieuwtjes en boeiende verhalen over streekproducten. Jouw feedback is van harte welkom. Want ik vermoed dat jij, net als ik, van lekker eten houdt. Regelmatig ontvang ik producten om uit te proberen of een gratis deelname aan een evenement. Onze artikels zijn echter steeds een objectieve weergave van mijn eigen mening en ervaring. Heb je nog vragen of interesse in een samenwerking? bert@foodbelgium.com
Reactie plaatsen