Knapkoek uit het Maasland
19 juni 2020 
in Limburg
1 min. leestijd

Knapkoek uit het Maasland

Van wie is de authentieke knapkoek? Die van Maaseik claimen dat hij van hen is, andere steden uit het Maasland menen dat hun recept, met gist, het enige echte is. Maar wat er ook van zij, één ding is zeker: de koek moet knappen, wanneer je er op duwt. Tenzij je er een van 3 meter doorsnede bakt, zoals op de Knapkoekfeesten, dan heb je een hamer nodig.

Waar iedereen het wel over eens is. is hoe de knapkoek er moet uitzien: rond, hard, met een toplaag van parelsuiker. De smaak moet ook altijd herkenbaar zijn. met een toets van kaneel en citrus- vrucht. En je kunt geen knapkoek bakken zonder veel goede boter, afkomstig van de koeien uit de maasstreek. Telkens de Maas uit zijn oevers trad, kregen de weiden een stevige bemesting van slib. wat het gras ( en dus ook de melk en de boter) die typische lekkere smaak geeft Knapkoeken mogen vooral niet te dik zijn. anders knappen ze niet Voor ze in de oven gaan, wordt er nog een laag- je parelsuiker over gestrooid en met de vingertoppen in het deeg geduwd. En wat nu het enige echte recept is. is van geen tel: het is net die variatie in recepten, die van de knapkoek een authentiek streekgerecht maken.

De knapkoek is wellicht de oudste koek van Limburg. Een oude stadsrekening uit 1684 bewijst dat de koek al in die tijd een specialiteit in Maaseik was. Hij duikt aan beide kanten van de grens op. in de driehoek Maaseik-Thorn-Echt. Terwijl de knapkoek in de Belgische Maas- streek rond is. bakken ze hem in Thorn
vierkant. Vroeger namen de schippers die in de toenmalige haven van maaseik aanlegden altijd een flinke voorraad knapkoeken mee. voor extra energie en sui-
kers aan boord: de koeken bewaarden immers lang.

De hele discussie rond de knapkoek gaat erom of het beslag al dan niet met of zonder gist is. De bakkers van Maaseik doen het zonder. anderen in het Maasland bakken ze met gist – volgens hen dan weer het authentieke recept. In de 17de eeuw werd immers al melding gemaakt van knapkoeken met een speciale gisting. En zo werden ze lang geleden ook al gebakken door meester- knapkoekbakker HENRI VAN WYCK. DP. versie met gistdeeg is als ‘Knapkoek uit het Maasland‘ erkend als streekproduct. omdat het ook een pak intensiever en ambachtelijker is. en er meer know-how bij komt kijken: je moet de rijstijd heel goed in de gaten houden. en de koek moet precies à point gebakken zijn. Leg de verse knapkoek in een diep bord. en duw er in het midden met je duim op. Knapt hij. dan is het een knapkoek ingewikkelder moet het niet zijn.

Over de schrijver
Ik ben Bert en ik ben zot van lokale producten! Ik ga op zoek naar Belgische top ingrediënten bij straffe producenten van bij ons!
Reactie plaatsen